• üzerinde modifiye yapılması gereken herhangi bir parçanın (metal, mermer v.b.) büyüklük sınırı tanımaksızın (belki tanıyordur abartmış olabilirim) kaymak gibi düzgün kesilmesini sağlayan yöntemdir.

    oldukça inci bir tel çok yüksek frekansda titretilerek kesilmesi istenen materyal kesilir. tabi cart diye kesilmez, saatler hatta günler alabilir materyaline göre.

    bir de çok ısı ürettiğinden sürekli su ile soğutma durumu sözkonusudur falan.
  • 1/1000 mm hassasiyetle,fire vermeden ve ucuza parça çıkartarak tornacı ve frezecilerin ekmeğine mani olacak kadar tercih edilen tezgah cinsi.
  • (bkz: tel şehriye)
  • (bkz: kellik)
  • gözenekli parçaların (bkz: alüminyum köpük) kesiminde zorlanan yöntemdir. pek tavsiye edilmez. bu tür malzemelerde, yüzey hassasiyeti çok önemli değilse paşa paşa testereye başvurulur ya da varsa elmas hassas kesme cihazınız çok düzgün kesme yüzeyi elde edebilirsiniz.
  • "tel erozyon ile işleme, elektrot olarak bobin şeklinde makaraya sarılan iletken telin,
    sürekli olarak yukarıdan aşağıya doğru ilerletilmesi ve iş parçasının da kesme yolu boyunca ilerletilmesi ile yapılır. tel erozyonda talaş, doğru akım vurumlu bir güç kaynağı vasıtasıyla
    oluşan elektrik kıvılcımlarının erozyonu ile kaldırılır. kıvılcımlar dielektrik sıvı içerisinde
    birbirine yakın yerleştirilen tel elektrot ve iş parçası arasında oluşur. tel erozyon ile işleme
    tekniğinin üstünlüğü, elektrik iletkenlik özelliğine sahip her türlü malzemenin, sertlik değeri ne olursa olsun işlenebilmesidir. ayrıca kalın malzemelerin ve karmaşık geometrilerin
    işlenebilmesine de imkân sağlamaktadır. özellikle kalıp imalatında kullanımı yaygındır.
    makine ve kesime bağlı olarak tolerans 0.01 mm’ye kadar inebilmektedir. kesme boşluğu
    ise, tel çapı ve aşındırma bölgesi (akıma bağlı ~1/2 tel çapı) kadardır. bu nedenle dişi ve
    erkek kalıp yapımında büyük kolaylık sağlar.bu metotta genellikle elektrot olarak pirinç,
    bakır veya çinko kaplamalı teller kullanılır. tel erozyon makineleri ile konikler, kanallar,
    paraboller, elipsler vb. karmaşık şekilli parçalar kesilebilir. şekil 1.33’te tel erozyon kesme
    teorisi gösterilmiştir. "
    bükme kalıpları ders notu.
  • işleyebileceği figürler ve yüzey kalitesi had safhadadır. ancak işleme hızı oldukça düşüktür. en büyük dezavantajı budur.
  • basitçe doğada gözlemlediğimiz yıldırım gücünün, bir metali şekillendirmek için, çok küçük bir ölçekte düzenli ve kontrollü olarak üretilmesi olayı.

    tel erozyon makinelerinde kesim yapan iletken tel ile yine kesim yapılacak metalin arasında dielektrik(yalıtkan) bir sıvı bulunur. tel ve metal arasındaki potansiyel fark belirli bir seviyeyi aştıktan sonra aradaki yalıtkan sıvıyı iletken hale getirerek kesim yapılan o küçük alanda çok yoğun akımın iletildiği bir plazma girdabı oluşur, bu yoğun ısı veya çok küçük alandan geçen yoğun akım sebebiyle hem telden hem de kesim işlemi yapılan metalden parçalar kopar ve hassas kesme işlemi tel ve metal birbirine değmeden gerçekleşir. bu cihazlarda makaralar vasıtasıyla kesim yapan telin sürekli akması durumu bu aşınma yüzündendir. telin akış hızı da kesim işleminin hızını etkileyen bir çok parametreden sadece biridir.

    yukarıda anlattığım bu işlem çok kısa sürede gerçekleşir ve darbe tekrar frekansının belirlenen değerine göre saniyede defalarca tekrarlanabilir. (bizim makinelerimiz 100 defaya kadar çıkıyordu eğer yanlış hatırlamıyorsam.) yani basitçe kesim yapan teli bir pilin artı kutbu(bulut), metali ise eksi ya da nötr kutup(toprak) olarak görebilirsiniz, aradaki dielektrik suda yıldırım örneğindeki hava olur. ama buradaki gerilimi pildeki gibi sabit 1.5 volt ya da yıldırım gibi on milyon bin volt* olarak görmek yanlış. bu gerilim darbe gerilimi olarak isimlendirilir, saniyede defalarca tekrarlanır ve yıldırım kadar olmasada yüksek değerlere ulaşır.

    o mikro parçaları nasıl kopardığını açıklarken veya dememin sebebi ise bu konu hakkında zamanında yaptığım araştırmada kesin bir bilgiye ulaşamamam. yanlış hatırlamıyorsam bir makalede tel erozyon yöntemi ile metalin nasıl aşındırıldığı hakkında 3 farklı teori olduğunu yazıyordu.

    detaylı bilgi isteyenler wire edm şeklinde arama yapabilirler. şuradaki video da gayet güzel açıklamış olayı.
  • elektrik motoru sac kesiminin hassas bir şekilde yapıldığı yöntemlerden biri.

    edit: anlam düşüklüğü giderildi.
  • kalibrasyon bloğuna çentik açtırmak için tercih ettiğimiz delgeç.

    delik çapları ve çentik boyutu kusursuza yakın, fakat çok uzun sürüyor namussuz.

    ama sonuç ve amplitude mükemmel. gram sapma yok. acil işiniz yoksa eğer bir numaralı yöntem.

    ark anında çok fazla ısı olduğu için sürekli bir su ile soğutma elzemdir. yoksa yüksek ısı girdisinden dolayı yamultursunuz 16mo3 borunuzu. inconel kaplama da zarar görüyo diyorlar.
hesabın var mı? giriş yap