• büyüyen, düzenli temettü veren, büyümesini sürekli artıran, patronu güvenilir şirketlerin hisselerini her ay fiyatına bakmadan satmamak üzere süresiz olarak sadece alın, alın, alın. işte size borsayı yenme fırsatını verecek o yegane sır.
  • bir kisiyi kurtaran dunyayi kurtarirmis diyerekten, bu temettu olayini yakin cevremde ki herkese anlatiyorum. kardesime her ay duzenli bir para veriyordum, 2 ay dir paranin bir kismi ile hisse aldirtiyorum.

    bilgi artik uzakta degil, google a son 10 yilda en iyi temettu veren sirketler yazarsaniz butun bilgilere ulasirsiniz. (bkz: tuncay tursucu) blog sayfasinda da cok guzel anlatmis temettu emekliligini.

    benim bilgim de 2019 eylul ayinda oldu, bir arkadas anlatti bana ve cok guzel bir sey soyledi. keske benim babam temettu emekliligini bilseydi bugun daha rahat olurdum, 20 yil sonra oglum bana : baba sen niye bu temettu birikimi yapmadin demesin diye hisse topluyorum dedi.

    tuncay tursucu guzel anlatmis, kizi dogdugunda hisse almaya baslamis o hisse ile su an kizi universite masraflarini cikariyor.

    bencil olmayin, cevrenizdekilere, akrabalarinizi bunu ogretin ve herkesi yararlandirin. 1000 tl ile ne olur demeyin, bir yerden baslayin ve gerisi gelsin.

    https://twitter.com/…por/status/1214230773030694913
  • iyi bir pasif gelir kaynagi ama temettu verip, uzun vadede bile hisseniz normal endeks getirisinden geride kaliyorsa yanlis secim
  • cevrenizde cok dillendirmemeniz gereken yatirim turu.

    o nedenle sizi, bunu sagda solda fazlaca dillendirmek ve ovmekten men ediyorum. bu men edisimin belli sebepleri var elbette.

    sadece konuyla sizden bagimsiz olarak ilgilenenlere bilgi vermeli, paylasim yapmalisiniz. aksi halde bilgileriniz ya da fikirleriniz deger gormeyecektir, cunku bunun ne oldugunu anlamak icin gereken altyapi cogu kiside yoktur. bir defasinda sokakta tanistigim, 4 defa evlenip bosanan, sokaga dusmek icin alkol, kumar ve dayagi ilke edinmis bir adamin eline koc holding'in yonetimini vermeye benzer bu. ne oldugunu bilmeyecek, 2 yilda sirketi hacze goturecektir.

    yatirim, kucuk veya buyuk, saygideger bir olgudur. ozeldir. sadece finansal okuryazarlik degil, uzun yillar tecrube de gerektirir. bunu kimseye pat diye sunamazsiniz. karanlikta uzun sure kalmis goz isiktan nefret eder. zaten sunsaniz da yarar degil zarar gorurler.

    bir cogunuz borsanin ralli yaptigi bir donemde duydunuz bu kavrami. 1 yillik yatirim yapanlar var. yeni.. ama kolay degildir. kolay olmayan ne? endeks hep yukselmez. 2 yil once yatirdiginiz 20 binin, bugun 15 bin oldugunu gormek cildirtir sizi. yillar soylendigi kadar kolay gecmez.

    bir diger sorun, hayattaki ihtiyaclar. orada 100 bin biriktiginde ve araba alman, evlenmen, evi yenilemen gerektiginde ne yapacaksin? oradaki sermaye 3 binken dokunmazsin. peki ya boyunu astiginda? esas nokta burada..

    dillendirmeyin.

    1- insanlar aptal oldugu icin ve anlamayacaklari icin ya da zarar edecekleri icin..

    2- devletin gozune gelirse, cok pohpohlanirsa, vergi miktarini arttiracagi icin. kalkar bu sefer sadece sirketten kesmez, sizin brut dagitimdan kesildikten sonra alacaginiz net miktardan da alt limit olmadan %40 keser, kusa doner temettu. gorursunuz ballandira ballandira hevesle anlatmayi. devlet kazanan insan istemez. mutlu hic istemez.

    yazmayin, cizmeyin. bu kavrami ortalarda dolastirmayin.
  • emeklilik olarak görülmemesi gereken yatırım türüdür. değer yatırım da denebilir. temel analize inananların kendilerini adlandırdıkları uzun vadeli yatırımcı da denebilir bu yatırımı yapan insanlara aynı zamanda.

    öncelikle temettü verimliliği için değil şirketlerin geleceklerine inandığım için böyle yatırım yaptığım iki şirket mevcuttur.

    ancak objektif olarak değerlendirmek gerekirse ise bu ülkede bu yöntemi uygulamış ve başarıya ulaşmış tek kişi ismail tarman(agyo)’dır. başarısının sırrı ise büyük krizlerde yaptığı riskli işlemlerdir.tabi başarı göreceli amaç çok zengin olmak mı zengin olmak mı yatırımcı olup kendi kendine yetmek ve emekli olmak mı?

    bu yöntem insanı tembelleştirir araştırmadan uzaklaştırır eğer borsayla kendinizi iç içe görüyorsanız kalıplarınızın dışına çıkabilmelisiniz. şöyle ki asels 3 lerden 47 lere gelirken 40 larda satabilmeyi bilmeli bir değer yatırımcısı. aynı pozisyonda halkb krizi çıktığında ordan uzaklaşabilmeyi bilmeli.

    temettü yatırımcılığı veya değer yatırımcılığının en iyi iş gördüğü zamanlar büyük kriz zamanlarıdır. günümüzde olan gibi bir kriz değil çünkü bu kriz gerçek bir kriz olduğu halde görmezden geliniyor baskılanıyor ve kontrol altında tutulmaya çalışılıyor. böyle baskılanan zamanlarda volatiliteden faydalanarak kazanmak daha mümkündür. artık baskılanamayan kontrol edilemeyen bir ekonomik buhranda ise değere yatırım yapmak kazandırır.

    her ne kadar eleştirdiğim bir yöntem de olsa kendisi yatırımcısı olduğum bir yöntemdir(%20 kadar) ancak yukarda söylediğim gibi mantık çerçevesinde. diğer entrylerimde belirttiğim üzere savaş boruları çalarken toplarım(asels ve sise topladım) trampetler çalarken satarım.
  • ekonomiden çok anlamayan adamların sevdiği yatırım türü.
  • 2013 yılında başladım ilk borsa işlerine. tamamiyle can sıkıntısından ve gerçekten bu işin mantığını öğrenmek istedim.detaylı bir hikaye geliyor iyi dinleyin ;)

    1-borsa kavramına giriş yaptıysanız ve olaylar sizi "temettü emekliliği" sayfasına kadar getirdiyse baştan söyleyim bu alanda emekliyorsunuz ve de doğru yoldasınız.

    2-öncelikle türkiye'deki bireysel yatırımcıların (bu siz oluyorsunuz) %95'i "borsa oynamak" tabirini kullanır ki borsa oynanmaz borsa bir yatırım aracıdır haliyle "borsaya yatırım yapılır." çevrenizde borsa oynuyorum diye kim varsa emin olun %95'i hiçbirşey bilmiyordur ve sağdan soldan duyduğu şeylerle hisse senedi alıp satıyordur.hatta şöyle trajikomik bir örnek vereyim bu kişiler bir araba alırken bir hisse senedine ayırdığı vakitten ve incelemeden çok daha fazlasını harcıyorlardır.

    3-borsanın temel mantığı halka açık bir şirkete ortak olmaktır trade ise (günlük alım- satım) bizler gibi küçük yatırımcının para kazanacağı bir yöntem değildir.

    ilk 3 maddeyi okudunuz ve hala merakınız devam ediyor mu o zaman 4. madde gelsin çünkü artık işler ciddileşiyor. ;)

    4- borsayı bilmiyorsunuz ve birçok teknik terim vs var.farkındayım. bunları öğrenmek ve yatırım yaparken kullanmak çok zor değil çözümü gayet basit.benim önereceğim 3 tane başucu kitabı var. 1)borsada tek başıda (peter lynch) 2)kolay ekonomil (mahfi eğilmez) 3)akıllı yatırımcı (benjamin graham)
    şimdi diyorsunuz ki ya sortiwest yukarıdaki iki kitap hep yabancı piyasaları anlatıyor bunlar türkiye de sökmez.merak etmeyin rasyonel bekleyişler teorisi ve etkin piyasalar hipotezi her ülke finans piyasalarında farklı dinamiklerde vardır ve siz bu kitapları okudukça bu teoriler nedir hisse senedi yatırımı yaparken ne işe yarar anlayacaksınız hatta ülkemizin "yarı etkin piyasalar" sınıfına girdiğini düşündüğünüzde fırsatların gelişmiş ülkelere göre fazla (tabi risklerde öyle) olduğunu göreceksiniz.

    hala okuyorsanız valla bravo sizden olacak o zaman biraz literatüre girelim.

    5-şimdi gelelim kısa bir iktisat tanımı yapmaya.herkes der ki sınırsız insan ihtiyaçlarının sınırlı kaynaklarla karşılanması durumunu inceleyen bilim dalı. şimdi bu tanımı unutun.

    asıl tanım şu. iki farklı küme var dünya ekonomisinde

    birinci küme : (üretim-ticaret-gayrimenkul) burdan tüm insanlık nakit ve benzerini kazanır. şimdi bana ben memurum şuyum buyum ben bu grupta değilim deme sende üretimin,ticaretin bir yerindesin genç adam. aldığın maaş sabit bir gelir varsa işte burdan geliyor.
    burdan kazandığın alana "reel piyasa" diyoruz ki burdan kazandığın nakit ve benzerlerinden ihtiyacın olanını harcayıp geri kalanını 2. kümeye aktarıyorsun.(daha doğrusu aktarman gerekiyor)

    peki nedir bu 2. küme : (döviz-borsa-altın-faiz hatta şuan olmasada ilerde kripto para da buraya dahil olabilir.) buraya da "finans piyasası" diyoruz.

    şimdi hemen özet geçiyoruz : 1. kümeden kazanıyoruz(reel piyasa) 2. kümeye (finans piyasası) ihtiyacımız olmayanı aktarıyoruz. aslında olay gayet basit ama bizim ülkemizde bireysel bir yatırımcı algısı olmadığı için dikkat edin 1. kümeden kazanıyoruz kıt kanaat artanıda gene 1. kümede değerlendirmeye çalışıyoruz ya batıyoruz(alakasız işlere girme,ticaret yapmaya çalışma vs.) yada yıllarca borç sahibi oluyoruz.(gereksiz yüksek model araç alımı, ihtiyaç dışı ev alımı) yani paranın bize çalışması gerekirken biz paraya çalışıyoruz.

    6- şimdi finans piyasası olayını biraz açayım. ne demiştik (borsa-faiz-döviz-altın) şimdi eğer dünya ve ülke ekonomik koşullarını verilerle değerlendirip yatırım yapabiliyorsan zaten tebrikler 12 hamle sonra dünyanın en zengin adamısın. hemen kızma bu söz bana ait değil dünyanın en zengin hisse senedi yatırımcısı warren buffet'ın söylediği bir söz.

    şimdi ciddi olma zamanı;

    faiz seni zengin etmez daha doğrusu kayda değer birşey kazanamazsın çünkü her ülkede faiz (eğer negatif değilse) o ülkenin eflasyonunun 1-3 puan anca üstüdür. yani reel olarak parana yılda %1 ila 3 civarı bişeyler kazanırsın ki bu sana bişey kazandırmaz.

    altın ve döviz: bunlar aslında bir yatırım aracı değil daha çok koruma aracıdır. yani senin bir birikimin var ve kendi ülke para biriminde çeşitli nedenlerle tutmak istemiyorsun evet burada bir noktada birikimlerine sahip çıkabilirsin ama o hayal ettiğin büyük getiriler olayı biraz zor;

    geldik borsa'ya heyecan var demi ama panik yok yavaş yavaş. şimdi öncelikle türkiye hisse senedi piyasında 488 (bu sayı +- değişebilir) şirket olmasına rağmen şahsi görüşüm yatırım yapılacak hisse sayısı 50 yi geçmez. burada doğru şirketleri tespit ederseniz ki inanın zor değil kazancınız diğer finansal enstrümanlara göre ciddi bir fark yaratacaktır.

    7-temettü yatırımcılığı nedir şimdi azıcık da onu anlatıyım ama hafiften de uykum geldi ona göre. bu yatırımcılığın kendine göre birkaç kuralı var ki bunları kendinize göre uyarlamanız lazım benim kendime seçtiğim kuralları asağı yazıyorum (yatırım tavsiyesi değildir)

    - öncelikle kendinize 10 senelik bir hedef çizin

    - asla paranızı tek bir hisse senedine yatırmayın (ne kadar güvenirseniz güvenin ne kadar çok temettü verirse versin)

    -kademeli (düzenli) alım candır.unutmayın sizin endeksle çok büyük bir işiniz yok ama illa endeks önemli diyorsanız size basit bir gösterge endeks şuan 123.500 , dolar ise 5,93 yani endeks/dolar oranı 2 usd civarı. 2013 de endeks 90.000 iken dolar 1,8 idi yani endeks/dolar oranı 5 usd civarıydı. şimdi bu mantıkla endeks dolara göre ucuz mu pahalı mı düşünün bakalım.

    -3 den az 10 dan çok hisse seçmeyin.sektörel çeşitlilik önemlidir buna dikkat edin sektörel çeşitlilik diyince sadece ürettiği ürün olarak düşünmeyin faaliyet alanı şirketin gelir cinsi (tl,döviz) bunlara dikkat edin.

    -bir hisseyi portföyünüze dahil etmeden önce mutlaka şirketin sahiplerini araştırın. bildiğiniz stalk yapın kimdir nedir piyasada nasıl bilinir.mutlaka yatırımcı ilişkileri sayfasını inceleyin. özellikle faaliyet raporları, çeyreklik raporları ve burası önemli kar dağıtım polikasını okuyun. kurumsal yönetim derecelendirme notu var mı yok mu buna dikkat edin.

    -bilanço okumak atla deve bişey değil gözünüz korkmasın. zaten iş sadece bilanço okumak ile olsaydı matematikçiler ve muhasebeciler zengin olurdu:). her şirketin kendine göre finansal dinamikleri ve göstergeleri vardır bunlara dikkat edin.

    -sağdan soldan abuk sabuk bilgilerle aklınızı karıştırmayın makro verilerle makro yorumlar istiyorsanız her yıl başı türkiyenin önde gelen bankaları strateji raporu hazırlar orada yazılanları iyi okuyun.eğer yabancı diliniz iyiyse türkiye hakkına yazılmış benzer özellikte uluslararası raporlarda temin edebilirsiniz.

    daha yazacak çok şey (temel analiz,teknik analiz,yabancı oranı vs.) var ama uyku fena sıkıştırıyor. 4. maddeye dikkat ;)

    adettendir, yatırım tavsiyesi değildir.
  • 30 bin tl'lik portföy büyüklüğü ile yatırımlara devam ettiğim emeklilik türü.

    portföyümde alarko ereğli soda işyat tekfen ve tüpraş mevcut.

    ihtiyacım olmayan para ile devam ediyorum. yeni başladığım için daha temettü almadım.

    bakalım eğer ömrümüz varsa 10 sene sonra portföyümüz ne olacak ve emekli olabilecek miyiz?

    neyse yazdıklarım asla ve asla yatırım tavsiyesi değildir. tamamen kendimi motive etmek amaçlı karalamalardır. siz asla baskasının sözü ile borsaya yatırım yapmayın. kendiniz araştırın ve öyle yatırım yapın.
  • soda hissesini sattım. maliyetimin üstüne gelince de tekfen hisselerime elveda diyecegim. şu an pahalı ama düşerse hektaş almayı düşünüyorum.

    son durumda portföyüme alarko tüpraş ereğli hektaş ve işyat ile devam etmeyi düşünüyorum.

    tabi ki ytd.
  • bu başlığa ait bir whattsup grubu olmalı
hesabın var mı? giriş yap