• ing: to look down on
  • bana da hayatım boyunca hep tepeden baktı insanlar. halende öyle ve devamlı tepeden baktıkları için bana dair göre bildikleri tek şey koca kafam. düşünsene, tepeden bana bakıyorlar ama görebildikleri sadece bir adet koca kafa. hehehe.

    neyse, bu kadar gırgır yeter. hani çevrende, etraflarına tepeden bakan insanlar vardır. böyleleri, küçük dağların kendileri tarafından yaratılmış olduğuna inandıklarını hemen belli ederler. çünkü ya mevkilerine, ya paralarına, ya bilgilerine gereğinden fazla güvenmiş, bunları edinilmesi zor birer meziyet saymışlardır. halbuki bu dünyadan milyarlarca insan gelip geçmiş, öğünmeye hak verecek kadar bilgiyi hiç kimse ama hiç kimse edinememiştir. büyük iskender de, mohandas karamchand gandhi de ölmüş ve dünyadan göç etmiştir. aslında mesele arkada iyi bir ad bırakmaktır. ama herkes tarihlere geçecek, kitaplarda yer alacak bir ad bırakamaz. ancak alçak gönüllü insanlardır ki, hayatlarında hiçbir büyük iş yapmamış olsalar bile çevrelerinde hep aranmışlar, öldükten sonrada güzel anılmışlardır.
    dostum, özellikle şunu bil ki, bu iki kapılı handa gururlanmayı, kibirlenmeyi haklı gösterecek, insana tepeden bakacak hiçbir sebep yoktur. mevkin, şanın, şöhretin ne olursa olsun sonunda hepimiz insanız. dünyada ne kadar büyük yer işgal edersek edelim, sonunda alayımız 10 karış toprakta karar kılacağız. işte tamda bunlardan dolayı çokta şey etmeye, yani gurura kapılmaya gerek yok.
  • (bkz: burnu büyük)
    (bkz: kibirli)
    (bkz: nobran)
  • (bkz: ukala)
  • insanın kibrinden dolayı eleştirilen eylem. bir insan gerçekten senden üstünse tepeden bakmaya hakkı olması lazım. insanlar eşit değildir, herkes yerini bilmelidir ki düzen sağlansın. hiyerarşi bunun için var. tepeye çıkmak için zorlukları aş ve sen de tepeden bak. eğer tepede olmayan bir kişi tepeden bakıyorsa da rahatsız olunacak bir şey yine yok, gülüp geçilebilir buna da. ama yok, kibir yüzünden gülüp geçilemiyor ve kişi karşı tarafı kendi üstünlüğüne ikna etmeye çalışıyor. yakınlar arasında ise durum istisnaidir. kişi daha üstün olsa da sevdiğini kırmamak için alttan alıp ikna etmeye çalışır, çalışmalıdır.
  • kendisini bulutların, karşısındakini ise bokların üstünde sanan insanların tutumu(dur).
hesabın var mı? giriş yap