• bir (bkz: sylvia plath) romani.
  • sylvia plath'ın 1963 tarihinde yayınlanan tek romanı. yayınlanmasından kısa süre sonra slyvia plath daha erken saatlerde çocuklarına kurabiye pişirdiği fırının içine kafasını sokarak intihar etmeyi tercih etmiştir.
    romanda üniversite öğrencisi genç bir kadın yazarın new york üniversitesinde geçirdiği zaman, hayatı ve -tabii ki- içinde bulunduğu bunalımlar (ve benzer şeyler) işlenmektedir ki zaten plath'ın otobiyografik bir eseri sayılır, aşağı yukarı kendisini anlatmıştır.
  • bir sylvia plath yapıtı
  • sylvia plath ın 1963'de intihar etmeden önce yayımlanan son romanı.
  • ondokuz yaşına kadar yaşadığı kasabada ondokuz yılın hepsinde bütün derslerinden a alarak geçen, edebiyata da düşkün, eh böylece kendince geliştirdiği bir egosu olan esther greenwood, rosenberg'lerin infaz edileceği yaz* başka kasabalardan gelmiş 20 kişilik bir kız topluluğuyla new york'taki bir moda dergisine köşe yazarlığı yapmaya başlar. tabii bu sırada o ego gördükleri, tanıştığı insanlar ama en çok da bu gördüklerinin kendine yetersizlik hissi olarak yansımasıyla ezilecek, en sonunda ufacık kalacaktır. yalnız kitaptaki kilit nokta esther'in olayları sanki bir başkası yaşıyormuşçasına sunduğu donuk, hatta tatlı anlatım. plath roman yazmış, ama şiir yakasını bırakmamış sanki, her satır ayrı bir dize gibi. zaten plath'in arası düzyazıyla arası hiçbir zaman iyi olmamış, hatta şiiri düzyazıdan bir kaçış olarak gördüğünü söylermiş çoğu kez. bu sıkıntının kaynağında da yazacak konu bulamaması yatıyor; kendisi hakkında yazarken ustalaşıyor plath. bu romanın da otobiyografik olduğu çok açık. hatta romanın bir yerinde esther de bir roman yazmaya çalışıyor ve kahramanına altı harften oluşan bir isim seçiyor yine. sonunda esther iyileşir..iyileşir ama o cam fanusun bir kaz daha üzerine kapanmayacağını nasıl bilebilir ki?
  • (bkz: sırça fanus)
  • sylvia plath'in yazarken sadece hissettiklerini aktardığı,tam bir kurgunun bulunmadığı bu kitapta yazarın kendini öldürmeden önce bunu ne şekillerde gerçekleştirebileceğini tasarladığı rahatlıkla farkediliyor.karakterlerin sonları birbirinden farklı ve fakat ikisinin de adında 6 harf var!..
  • "sırça fanus içinde ölü bir bebek gibi tıkanıp kalmış biri için dünyanın kendisi kötü bir düştür" diyip off çektirir, istemeden kendi "elindeki iyi olan herşeyi yok etmeye çalışma*" döneminizle karşılaştırdığınız için tedirgin etmesi tekrar tekrar okunabilir olmasını değiştirmiyor..
  • "to the person in the bell jar, black and stopped as a dead baby, the world itself is just a bad dream" ile edebiyatta bir prozac akimi baslatan kitap. cagimizin depresyon ile ilgili yazilmis en iyi romani.
hesabın var mı? giriş yap