• 1965 yapımı güzel film. trt1'in tek kanal olduğu günlerde seyrettiğimden aklımda kaldığı kadarıyla:

    sahara çölüne bir uçak düşer. kazadan sağ kurtulanlar ne yapsak ne etsek de çölün ortasında geberip gitmesek diye düşünürken, yolculardan alman olanı "ben uçak mühendisiyim. şimdi bu uçağın enkazından size uçak yapacam kurtulcaz" söylemiyle çıkagelir. tamam derler yap bakalım. sonra alman amcanın aslında model uçak dizayn etme kişisi olduğu meydana çıkar, olaylar gelişir...

    detaylı bilgi, yönetmen oyuncular vs. için:
    http://us.imdb.com/title?0059183
  • "bir uçak bir çöle düşer ve hayatta kalma mücadelesi başlar" konulu yapımları sevenlere önerilir. ilk başta ve ortalarında pek iyi bir film değil diye düşündürtse de sonradan daha iyi hale geliyor. gene de müthiş bir film olmadığını, vasatın biraz üstüne çıkılabildiğini, 144 dakikalık süresi yüzünden arada bir sıktığını belirtmek gerek.

    konusundan bahsetmek gerekirse yukarıda da yazıldığı gibi ortadoğu üzerinden avrupa'ya giden bir uçak çok geçmeden bir çöle düşer. sağ kurtulmayı başaranlar önce şaşkınlığı atlatmaya, daha sonra da bir uçak yapıp buradan kurtulmaya çalışırlar. ilk entride keşke filmin en vurucu bölümü yazılmasaydı. yani uçağı dizayn eden kişinin sadece oyuncak uçak yaptığını yazmasaydı keşke. çünkü elemanın daha önce uçak yapmadığını son yirmi dakika kala öğreniyoruz ve filmin en vurucu bölümü. haliyle bunu önceden bilip filmi izlemek pek hoş olmadı.

    yönetmen robert aldrich karakterlerin ruh çözümlemelerinin hakkını veriyor. uçağı dizayn eden manyakla james stewart'ın kotardığı pilot arasındaki güç savaşına, susuzluğun-çölün yaratacağı tahribatlara, bireylerin birbirleriyle mücadelelerine, umut ve umutsuzluğa, mücadele etmekle korkaklığa başarıyla değiniyor aldrich. oyuncuların da performansları iyiydi. özellikle suyun tükenmeye başladığı günlerdeki performanslar dikkat çekici.

    tabi klişeler de yok değil. "buradan kurtulursam" diye başlayan cümle "en güzelinden bir arap kızı alacağım ve onu dansöz gibi oynatacağım" diye devam ediyor. zaten bütün ülkelerin kadınları sizin amk. her filmde gördüğümüz klişe burada da karşımıza çıkıyor. bunun gibi bir kaç klişe vardı.

    özetle uzun süresine rağmen fazla sıkmadan izlettiriyor kendisini....
  • ilginç konu başlıkları içeren film. insan doğasında var olan yönetme duygusu, eski ile modernin savaşı gibi.

    içinde hiç kadın oyuncu barındırmayan filmlerden bu arada. sadece bir serap olarak danseden bir arap kızı görüyoruz.

    james stewart sevenler için güzel film
  • remake versiyonu da güzeldi bu da güzel, belki biraz daha açıklayıcı bilgiler verilse idi uçak yapımı ile ilgili daha ilgi çekici olabilirdi, oyunculuklar fena değil, ambiyans değişik, finaldeki sürpriz de şaşırtıcı idi, şans verin derim...
  • 1965 yapımı, sahra çölüne zorunlu iniş yapan bir kargo uçağındaki yolcuların, bir yandan susuzlukla mücadelesini, diğer yandan bu uçağın parçalarından yeni bir uçak tasarlayarak çölden kurtulma çabalarını konu alan film.

    bana böyle fikirlerle gelin.
  • survival (hayatta kalma) türünde, 1965 yapımı, alışılagelmişin dışında, değişik, farklı bir konuya sahip film. bu türe fazla ilgi duyduğum için denk gelip izlemiştim ve çok beğenmiştim. filmin 2004'te yeniden çekilmiş bir versiyonu varmış. umarım ilki kadar güzeldir.
  • 1965 yapımı, insanın egosuna, aç gözlülüğüne, yönetme arzusuna ve hainliğine dair çok iyi bir film. mühendislik adına yapılanlar da şahane. aradan neredeyse 60 sene geçmiş ama bir 60 sene sonra da izlenebilecek kalitede bir yapım.
    orta doğuda petrol sömüren bir grup dayı, dönüş yolundayken uçakları arap çöllerine düşer. sağ kurtulurlar ama şayet günde 2 bardak içerlerse 10 günlük suları kalmıştır. ya 250 km ötede su bulunan bölgeye yürüyeceklerdir, ya da yanlarında ki alman mühendisi dinleyip uçağın yarı sağlam durumdaki tek motorunu kullanarak sıfırdan bir uçak inşa edeceklerdir...
hesabın var mı? giriş yap