• sir james george frazer'ın 1915 çıkış tarihli kitabı. bu eserde ilkel ayinler ve de efsaneler üzerinde durulmuş, bunların arketiplerle olan bağıntıları incelenmektedir.
  • stephen king in gece yarısını iki geçe kitabındaki öykülerin bazılarında adı geçen mistik kitap. insanları deli araba christine gibi bir şekilde öldüren dev kurutma makinası ve bilumum kötü olayın nedeni olarak gösterilmiş ve merak uyandirmisti. uuuvvvvv
  • sir james frazer'ın insanın zihinsel gelişiminin büyüsel, dinsel ve son olarak da bilimsel olarak evrildiğini anlattığı kitabıdır.
  • frazer efendi bu kitapta büyü, din ve bilim arasındaki bağı ortaya koymaya çalışmış. nedir söz konusu bağ? üçünde de amaç, olan bitenin açıklanmaya çalışılması. fark, yöntemlerin farklı olması. ilkel toplumlarda büyüyle açıklanıyor her şey. kabilelerde yağmurdan sorumlu devlet bakanı gibi bi büyücü var mesela. yağmur yağdırmakla görevli adam. yağmur yağdı mı kral oluyor. tabi yağmadığı zaman da gebertiyolar herifi orası ayrı. bütün büyülerin de bir takım ''yasalarla'' işlediği düşünülüyor. sonraki dönemlerde büyünün itibarı azalıyor, dinler ortaya çıkıyor. frazer bu geçişi büyünün olan biteni açıklamada yetersiz kalışını farkeden insanoğlunun topu tanrılara atması olarak yorumluyor. bu noktada insanoğlu acizliğini farkediyor ve tanrılarla iyi geçinmeye bakıyor, onlara kurbanlar sunuyor falan filan. sonra dinlerin de olan biteni açıklamakta yetersiz kaldığını gören insanoğlu bilime sarıyor. dinlerde her şey tanrıların keyfine göre olup biterken, bilimde, keyfilikten uzak büyüden müyüden etkilenmeyen doğa yasaları ortaya çıkıyor. frazer'ın iddiaları bu yönde.

    kitabın sonunda da ''frazer'ın modern insana hitabesi'' var. diyor ki: ''ey modern insan! birinci vazife.. yok karıştı, baştan alıyorum. ey modern insan! ilkel toplumlarla, onların büyüleriyle falan dalga geçiyosun ama sen de onlar da aslında aynı şeyi yapmaya çalışıyorsunuz, sadece yöntemleriniz farklı. yarın öbür gün modern bilimi geride bırakacak başka bir şey bulunursa ne bok yicen? o zaman da senle mi dalga geçsinler? gülme komşuna gelir başına.'' frazer böyle demiyo tabi de buna geliyor söyledikleri bence. belki de gelmiyor, ama ben öyle hatırlıyorum sanki.
  • yky tarafından çocuk kitabı haline getirilmiştir. resimler ya da anlatım falan güzel de, 12 ciltilik bir kitabın yarım cilde düşürülmüş olması biraz abartı. frazer amcanın da aynı kaygıyı taşıyarak tek cilde indirgenmiş bir sürümünü çıkarttığını biliyorum ama onun bile üçte birini piyasaya sürmek ve 30 ytl'den satmak biraz yüzsüzlüktür, işgüzarlıktır, ayıplıktır.

    ha tabii gene de güzel bir baskı, yky'nin her zamanki gibi o işin altından kalkmayı becerdiği bir kitap. ama daha derin bir araştırma meyli olanlara payel yayınevi'nin iki ciltlik baskısını tavsiye edeceğim. bulunması biraz zaman alabilir tabii.
  • francis ford coppola'nın apocalypse now filminde benjamin willard rolündeki martin sheen sonunda kurtza ulaşınca onun masasında görünen kitaptır.
  • arketipçi eleştiri derler ki, esere odaklanan edebiyat eleştirisine bir alan açmıştır bu kitap. daha doğrusu, bugün yazılan metinlerin kökeninin ilkçağ mitlerine kadar gittiğini düşünen kuramcıların en büyük dayanağı olmuştur. okur, metindeki belirgin olay tiplerini takip ederek, yüzeysel sayılabilecek bir metinlerarasılıkla sözlü anlatıya kadar gidebilir ve kökene inebilir. bu okura kalmış, isterse gitmez. gitmek istemeyenin önünde dağ olsa nedir, olmasa nedir. hiç önemi yoktur. velhasıl bu kitap önemli bi kitaptır.
  • insanlık tarihiyle ilgilenenlerin kesinlikle okumaları gereken başucu eseridir.

    kitabı en iyi anlatan cümle

    'yabanıllarla olan benzerliklerimiz, farklılıklarımızdan daha çok'
  • küçük bir çocukken* bir makalede adını gördüğüm* ve antropolojinin(o zamanlar bu ne aq demiştim) temeli diye nitelendirilen kitaptı, o zamanlar bir şekilde elime geçirmiş ve okumuştum.

    kitabı önemli kılan din ve mitoloji kıyaslaması yapması.

    ayrıca fi tarihinde konuştuğum kızın kazandığı üniversite bölümünde* antropoloji dersi vardı kitaptı, o zamanlar bir şekilde elime geçirmiş ve okumuştum.

    kitabı önemli kılan din ve mitoloji kıyaslaması yapması.

    ayrıca fi tarihinde konuştuğum kızın kazandığı üniversite bölümünde* antropoloji dersi vardı ve ben de ona nedense bu kitabı önermiştim. yani şehir ve bölge planlamadaki kızlara yürümek isteyen arkadaşların aklında olsun. bir işe yaramaz lakin maksat quntel gözükmek. neyse bu adamı okuyan bunları da okudu:

    (bkz: andrew lang)
    (bkz: carl gustav jung)
hesabın var mı? giriş yap