• mimar'ın erkek olarak canlandırıldığı, kahin'in ise kadın rolüne büründüğü, aradaki diyalogları ve kullandıkları "silah"ları gözlemlediğim film. mimar yani sistemin tasarımcısı, determinist, salt mantık, zeka üzerine inşa ediyor varlığını. kahin ise sistemin tamir edilemez ve varlığı sistemin kendinden` :mimardan` menkul hata'sı. sezgisel düşünüyor, duygu ile hareket ediyor, mantığında ise iz bırakmadan ilerlemek var. mimar kaba kuvvet ve gösteriş, kahin ise gücünü toparlayıncaya dek meydan okumayan ama gerçek bir tehdit. bir yanda mağrur erkek, diğer yanda kendini korumayı bilen kadın.` :kadının fendi`

    erkek ile kadın doğasının bir savaşı gibi. neo dahil sistemin tüm elemanları sadece bir piyon aslında. arka plandaki savaş, sistem ve kusuru, mantık ve aşk arasında gibi.

    sisteme karşı savaşan ve ellerindeki tek güç inanmak olan bir avuç insanın hikayesinin gösterime girdiği tarih ise bilinçsiz seçilmiş gibi gelmiyor nedense.

    (bkz: 5 kasım) ` :guy fawkes` ` :v for vendetta`
  • ilk seyrettiğimde anlaşılamayan şeyleri hala anlayamadığım film. neo'nun matrix dışındaki gücü nerden geliyordu? sentinelleri nasıl durduruyordu? öte yandan, savaş sahneleri güzeldi, rpg'yle sentinel imhası bana ırak savaşı'nda yalın rpg'yle abd tanklarına karşı direniş gösterenleri hatırlattı: insan bedeni vs. makine
  • --- spoiler ---

    neo'nun gönül gözü açılıyor.

    --- spoiler ---
  • bu filmin niobe'nin imajını düzeltmek için çekildiğine kalıbımı basabilirim. 2. filmde gördüğümüz şuydu; sikindirik gemi kaptanı morpheus'u bırakıp dibini komutan lock'a dövdüren ve böylece bir gemi sahibi olabilmiş orospu niobe. 3. filmde ise gemiyi niobe'ye yetenekleri dolayısıyla verdiklerini, niobe'nin hakederek aldığını resmen gözümüze gözümüze soktular.

    ben yine de niobe'nin güce taptığını gözünden okuyabildim. morpheus, benden sana bir abi nasihati, kaptırma kendini; o karıya güven olmaz!
  • 7 yıl sonra bile hala izlenebilen bir film. genel olarak seri esas gücünü izleyiciye hala "gerçek nedir" sorusunu sordurabilmesinden alıyor. bunu fazla alacalı ve alengirli, vurdulu kırdılı sorsa da aslolan sorunun kendisidir. böyle bilgi bilimsel bir soruyu hayatımıza sokmuştur.
  • serinin en başarılı filmidir esasında.
    felsefesi ve doyurucu alt metniyle, gereksiz yere uzatılmış neo - smith dövüş sahnelerini geçersek, gerçekten detaylı çalışılmış, üzerinde düşünülmüş bir senaryoya sahip.
    filmin düğüm noktasının morpheus-neo-matrix sınırlarının dışında olduğunu, odak noktasının mimar ve kahin arasındaki gizli savaş, gizli çekişme olduğunu anlıyoruz bu filmde.
    kahin'in direk olmayan yönlendirmeleriyle aslında mimar'a meydan okuyuşu, neo'nun mimarın yolundan değil kahin'in yolundan giderek zion'u kurtarışı, herşeyin kahin'de bittiğini gösteriyordu, taa ilk filmden beri.
    kısaca diyebiliriz ki, zeka ile sezginin, inanç ile determinizmin savaşı bu.
    çok doğru kurgulanmış, benim için tadından yenmez matrix serisinin son halkası.
  • --- spoiler ---
    neo kaynağa ulaştığında trinity'yi kaybeder, trinity onun için eş ruhtur ve eş ruhlar kişinin kendini keşfi için ayna vazifesi görürler. görevleri vardır tamamladıklarında da gitmek zorundadırlar. neo kaynağa ulaştığında çok güzel bir tasfir yapar: her şey ışıktan... doğu mistisizminde saf sevgi ve ışıktan oluşan öze ulaşmıştır aslında. kahinin sözleri de doğu feslefesinde mutlak ve muğlak olan kaderden bahsediyor. seçimlerimiz hayatımızı belirler. her seçim yeni bir kapı açar. o kapının açılacağı olasılıkları bilebiliriz ancak.
    --- spoiler ---
  • hakkında tek birşey söyleyeceğim.
    http://www.sinemakulubu.com/…trix-revolutions-2003/
  • an itibariyle cnbc-e'de oynamayan film. niye? çünkü reklama girdi. ama reklamdan sonra oynamaya devam edecek,i yani umarım, yani inşallah. allah büyük.

    ekleme: devam etti.
    ekleme2: bitti.
hesabın var mı? giriş yap