• king crimson in starless and bible black albumunden... bir sarkinin icinde kaybolmak mumkun ise eger, bunun gibi bir sey olmalidir adi gecen sarki...

    shine, shine, the light of good works shine
    the watch before the city gates depicted in their prime
    that golden light all grimy now
    three hundred years have passed
    the worthy captain and his squad of troopers standing fast

    the artist knew their faces well
    the husbands of his lady friends
    his creditors and councillors
    in armour bright, the merchant men

    official moments of the guild
    in poses keen from bygone days
    the city fathers frozen there
    upon the canvas dark with age

    the smell of paint, a flask of wine
    and turn those faces all to me
    the blunderbuss and halberd-shaft
    and dutch respectability

    they make their entrance one by one
    defenders of that way of life
    the redbrick home, the bourgeoisie
    guitar lessons for the wife

    so many years we suffered here
    our country racked with spanish wars
    now comes a chance to find ourselves
    and quiet reigns behind our doors
    we think about posterity again

    and so the pride of little men
    the burghers good and true
    still living through the painter's hand
    request you all to understand
  • rembrandt tarafından 1642 yılında amsterdam'da resmedilen tablo. bu grup resmi, o sıralar amsterdam'ın güvenliğini sağlamak üzere kurulu bir milis grubunun üyelerini toplu halde göstermektedir ve bu grubun isteği üzerine çizilmiştir. resmin merkezinde yer alan iki kişiden tabloya bakana göre solda kalan kaptan banning cocq, onun yanında yer alan da teğmen van ruytenburch'dur. bu gönüllü ordunun resmini, o dönemde her türlü yüksek sınıftan insanların yaptırdığı diğer toplu resimlerden ayıran en büyük fark çizimlerdeki dinamizmdir. dönemin bütün toplu resimlerinin ortak özelliği insanların ciddi ve donuk bir şekilde durarak tabloya bakan kişiye doğru dönmüş olmalarıydı. rembrandt'ın bu eserinde ise gruptakilerin farklı şekillerde hareket halinde olduklarını, birşeylerle uğraştıklarını ve hepsinin başka yönlere baktığını fark etmek hiç zor değildir. bu farklılık sayesinde tablo, rembrandt'ın ve hollanda'nın altın çağında yaşayan diğer ressamların eserlerinin arasında çok özel bir yer kazanmıştır. isminin night watch olarak anılması ise aslında bir yanlış anlaşılmadan ibarettir. aslında milis grubu gün ışığı altında poz vermiştir, fakat resmin üzerine çekilen koyu cila tabakası sayesinde renkler kararmış ve ilerleyen zamanlarda bunun bir gece resmi olduğu düşünülerek bu şekilde bir isim almıştır. daha sonradan resmin üzerindeki bu kalın cila tabakası alınıp, parlak renkleri açığa çıktıysa da yaygınlaşan ismi aynı kalmıştır.
    halen amsterdam rijksmuseum'da sergilenmekte olan bu tabloya 20. yüzyıl boyunca üç tane saldırı girişiminde bulunulmuştur.bunlardan ilki 1911 yılında gerçekleşmiş; deniz kuvvetlerindeki işine son verilen bir aşçı intikam almak amacıyla rijkmuseum'a girerek elindeki bıçakla resimde ciddi yarıklar meydana getirmiştir.en kötü saldırı 1975 yılında meydana gelendir. bir akıl hastasının resmi parçalamasının ardından ancak 6 ay gibi bir süre sonunda tablo onarılabilmiştir. resim üzerindeki eski vernik tabakası da ilk olarak bu saldırı sonunda çıkarılmıştır. 1990 yılında ise bir başka kişi tabloya asit fırlatmıştır.
    geçen sene rijkmuseum'da başlanan büyük restorasyon çalışması nedeniyle tablo 2003'ün aralık ayında philips ve gerlach'ın liderliğinde bir ekip tarafından büyük bir özenle müzenin philips kanadına taşınmıştır.
  • king crimson, the night watch adlı parçasında, rembrandt'ın the night watch tablosunu anlatmaktadır. eğer bir yandan tabloya bakılıp bir yandan da parça dinlenilirse, bu durum bariz bir şekilde farkedilebilir.

    tabloyu anlatması bir yana, defalarca üst üste dinlenesidir, progressive ninnidir adeta.
  • rembrandt'ın tablosu için bakınız:
    http://www.rijksmuseum.nl/…mages/aria/sk/z/sk-c-5.z
  • sarah waters'ın 2006 tarihli romanı. bbc tarafından televizyona uyarlanmış ve 2011 temmuzunda ilk kez yayınlanmıştır.
  • rijksmuseum atraksiyonuna tema olmuştur.
    http://www.youtube.com/…xhg&feature=player_embedded
  • king crimson'ın starless and bible black albümünün dördüncü parçasıdır.

    the great deceiver'da günlük hayatın, lament ve we'll let you know'da ise sanatın ve sanatçının nasıl yozlaştığını fark eden bir müzisyenin hikayesinin devamı the night watch.

    adını richard palmer-james'in başarılı bir şekilde betimlediği rembrandt tablosundan alıyor ve şarkıda anlatıcımız kendi problemlerini bir bir bu tabloya yansıtıp geleceği daha aydınlık kılabilmek adına çözümler aramaya koyuluyor.

    şarkının albümdeki fonksiyonu exiles'ın larks' tongues in aspic'teki fonksiyonuna benzetilebilir. iki şarkıda da bir inzivaya çekilme ve sorunlara geçmişten anılarla çözüm bulma çabası hakim ancak exiles'tan farklı olarak bu şarkıda anılar somut bir objeye yansıtılıyor.

    so many years we suffered here
    our country racked with spanish wars
    now comes a chance to find ourselves
    and quiet reigns behind our doors
    we think about posterity again

    lament'te anlattığı, artık başarısızlıkla* son bulmuş olan müzik kariyerinin ardından kendine ait bir alan, sessizlik ve huzur buluyor anlatıcı. artık zihnini meşgul edenler para ve şöhret değil, gelecek ve getirebilecekleri bunların yerini alıyor.*

    hayatında yeni bir yol izleyeceği, paranın peşinde koşturmayacağı fikri şarkıdaki orta sınıf referanslarıyla doğrulanabilecek nitelikte:

    "the red brick home", "the bourgeoisie", "dutch respectability", "defenders of that way of life", "guitar lessons for the wife".

    artık exiles'ın sonunda betimlenen hayat gibi normal, kalabalıktan uzak bir hayat yaşamaya karar veriyor.

    robert fripp'in bir simyacı misali uyguladığı "plağın a kısmında sorunları listele, plağın b kısmında sorunları çöz" stratejisinin ilk kısmına starless and bible black'te en büyük katkıyı bu şarkı yapıyor bana sorarsanız.
  • bu şarkıda bir the alan parsons project'lik hissediyorum her dinlediğimde. gitar partisyonları da sanki kaydedilip tersten çalınmış gibi ya işte oraları çok hoş.
  • amsterdamda, rembrandt tarafından ışık gölge karşıtlığının ustaca kullanıp karakterlerin canlı ve esrarlı bi hal aldığı 17.yüzyıl yağlı boya eseri.
hesabın var mı? giriş yap