• "1990'larda, japoncada "gönüllü olarak asiri calismak" anlamina gelen "karo" sözcügünden, "asiri calismaktan ölmek" anlamina gelen "karosi" sözcügü türetilmisti. bu sözcük, kisa sürede ingilizce, almanca ve fransizca'ya da girdi. japon hükümeti, 1994'te aisiri calismaktan hastalik ve ölümü tanimis ve ölenlerin sayisini 32 olarak aciklamisti. bu sayi ertesi yil 76'ya yükseldi ve calisma bakanligi karosi'nin tanimini yorgunluk ve stresi de icine alacak sekilde genisletti. 1998'de karosi'de ölenlerin sayisi 90'di...(anadolu ajansi, 4 nisan 2004, s.32)" gibi anekdotlarla zenginlesen,
    "insanin haz almadigi bir seyi yapmasi zihnen ve ahlaken incinmesi demektir ve calisma dedigimiz seyin bir cok bicimi haz vermekten oldukca uzak etkinliklerdir, bu böylece bilinmelidir. (s. 53)" gibi düsüncelerle gercekleri anlatan,
    "bir küre yapmak üzere tas yontan iki heykeltiras düsünelim. biri mükemmel bir küre formu ortaya cikarmak istiyor ve faaliyetinin manasini, bir tas kütlesinin mükemmel bir küreye dönüsmesi olarak görüyor. digeri de bir tas yontuyor, fakat yalnizca patlama noktasina gelmis bir ic gerilimin bir küre formunda ifade edilisini iletmek istiyor. birincisi zanaatkarin, ikincisi sanatcinin isidir. (ernst niezvestny, s.58)" gibi alintilarla elestiren, alti cizile cizile okunmasi gereken bir kitap.
  • bu denemede, şöyle güzel bir söz bulunmaktadır:

    "bencillik, kendi bildiğiniz gibi yaşamak değildir.. bencillik, başkalarının da sizin arzu ettiğiniz gibi yaşamasını istemektir.."
  • oscar wilde tarafından yazıldığı 1 iddia değildir. kitabın düzeni de korkunç akıllıca ve doyurucudur. sol sayfalarda oscar wilde ve yazdıkları hakkında 1 sürü not, tamamlayıcı hikayeler vs. vardır. sağ sayfalarda da orjinal metin.
    bu düzeni karışık bulanlar sırf sağ sayfaları rahatça okuyabilir.
    (bkz: oscar wilde)
    (bkz: roll)
  • bu ayki ekspres mecmuasının hediyesidir efendim bu kitap,haylidir sahaflara düşmüştü...alınmalı,okunmalı.murat belge'nin zihin açıcı önsözünü de dikkatle okumak lazım,sosyalizmi dar kafalı bir ahlakçılık zannedenlerin hayli fazla olduğu ülkemizde,niye marx'ın ve wilde'in bir türlü anlaşılamadığı üzerine düşünmek için mühim bir metin o da.
    sahi angelus novus mu belirdi birden uzaklarda?
  • her kitaplığa lazım, iyi çevirilmiş, okunması ve anlaşılması kolay olduğundan, herkese tavsiye edilesi kitap.
    --- spoiler ---
    yoksulların erdemleri hiç de karşı çıkılacak şeyler değil, bunun böyle olması da çok yazık. sık sık yoksulların hayırseverlik karşısında gönül borcu duydukları söylenir. bazıları öyledir ama, yoksulun kalitelisi hiçbir zaman gönül borcu duymaz. onlar, nankör, hoşnutsuz, dikbaşlı ve asi olurlar. böyle olmakta da son derece haklıdırlar. hayırseverliğin gülünç derecede kısmi bir borç ödeme yolu ya da duygusal sadaka olduğunu düşünürler, ki bu da genellikle bu duygusallığı gösteren kişinin onların özel yaşamları üzerinde zorbaca egemenlik kurması gibi bir küstahlığa yol açar. zenginlerin sofrasından dökülen bir-iki kırıntı için neden gönül borcu duysunlar ki? o sofraya onlar da oturmalıdırlar ve artık bunun farkına varmaya başlıyorlar. hoşnutsuz olmaya gelince, böyle koşullar altında ve böylesi düşkün bir yaşam biçiminde hoşnutsuz olmayan kişi hayvanın tekidir.

    tarih okumuş herkes bilir ki, itaatsizlik insanın asıl erdemidir. ilerleme itaatsizlik yoluyla kaydedilir, itaatsizlik ve başkaldırı yoluyla.
    --- spoiler ---
  • hazırlayıcılarını tek tek tebrik etmek istediğim kitap.

    bu kitaptaki alıntılardan biri ahmet tanpınar'dandır: "haksızlığı her kabul ediş, daha büyüğünü doğurur" der.

    bir başkası rosa luxemburg'tandır ve çok ağırdır: "lenin ve troçki'nin bulduğu tedavi, tedavi edecekleri varsayılan hastalıktan daha beterdir."

    sonra gümbür gümbür bir immanuel kant alıntısı eşlik eder okumamıza "iktidara sahip olmak, aklın özgürce yargıda bulunmasını kaçınılmaz olarak sekteye uğratır"

    bir başkası;

    "bir insan yalnız olmayı pek beceremiyorsa, başkalarıyla bir arada olmayı da pek beceremez" richard sennett

    özetle; incecik bir kitap ama haftalardır elimden düşmüyor; ne yapın edin bir yerlerden edinin derim ben.
  • sosyalist yonu az bilinen oscar wilde,birey ve toplum geriliminde sosyalizmi islemis kitabinda.20. yy da yasanan orneklerden biraz uzak,daha ziyade karl marx inkine yakin bir sosyalizm anlayisi var,ahlakciligi birey olma bilincine karsi bir tehdit olarak algiliyor ve onun karsisinda bireyselligi yuceltiyor.bu yonuyle gorusleri,marx in sosyalist devrimin gerceklesecegini dusundugu sanayilesmis toplumlari ya da soyle diyelim en azindan sanayilesmekte olan toplumlari ilgilendiriyor daha cok.
    kitabi ; fatih ozguven cevirmis..kitabin hazirlanisi ilginc aslinda ,wilde in metinleri sag sayfalarda verlip,sol sayfalarda metni takiben alintilar aktarilmis.sol sayfalardaki kisiler bir hayli kalabalik birkaci $oyle;adorno,marx ,horkheimer,marcuse vesaire...
  • oscar wilde’ın sosyalizm ve insan doğası hakkında fikirlerini yalın bir dille anlattığı denemesidir. (bkz: roll dergisi) tarafından yayınlanmış versiyonunda, kitabın sol sayfaları, sağ tarafta wilde’ın anlattıklarına örnek ve referans bilgiler sunmaktadır. wilde, insan ahlakının evrimleşerek devlet kavramına ihtiyaç duymayacak hale geleceğini savunmaktadır (evrimsel anarşizmle parallel görüş sanırım).

    --- spoiler ---

    ilerleme itaatsizlik yoluyla kaydedilir, itaatsizlik ve başkaldırı yoluyla
    --- spoiler ---

    --- spoiler ---

    modern suçun anası günah değil, açlıktır
    --- spoiler ---
  • oscar wilde 'ın sosyalizm üzerine denemesi. roll yayınlarının ilk kitabı olarak da yayınlanmıştır.
    (bkz: sosyalizm ve insan ruhu)
  • tekrar baskı yaparak, kesinlikle bulunamayan kitap olmaktan çıkan, express dergisi ile kitaplığa gelen ve oscar wilde ile birlikte bir çok düşünürün fikirlerini de içeren kitap.

    ek olarak da bir köşe yazısı:
    http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=196567
hesabın var mı? giriş yap