• link

    esenyurt'ta kuzeniyle çatıya çıkarak video çeken 23 yaşındaki kübra doğan, plastik panelin çökmesiyle yaklaşık 50 metreden aşağı düşerek yaşamını yitirdi.

    sanırım yakında neredeyse tüm ölümlerin videoları olacak gibi.
  • çatıda o malzemenin olması, kızın tiktok çekip ölmesinden daha tuhaf.

    edit: gelen mesajlara istinaden suçlu kızlarmış, üstüne çıktığınızda kırılan malzemenin ve onu oraya koyan adamın suçu yokmuş, onu anladım. benim mantığım şunu götürür; üstüne çıktığında kırılabilecek bir malzeme var ise, ya çevresini ya da üstünü bir şekilde kapatmalısın. yok güneş giriyormuş, yok ışık alıyormuş falan. çatıya çıkan herkes ekşi sözlük mühendisi değil ve o çatıya sıradan bir vatandaş gece yarısı da çıkabilir.
  • vay amk bu kadar basit mi lan diyip kaldığım olay.
  • yanibasinda arkadasi catidan dusuyor ama videoyu ceken kizda herhangi bir tepki yok. tiktok cekiminin devam ettigini saniyor galiba.

    edit: bir entry girdim, gelen mesajlari gorseniz tam bir mal turnusolu. soka girmis yazmis herkes, ulan biz empati yapamiyor muyuz ama 30 metreden dusen kizcagiz veya yaninda buna sahit olan arkadasi istemsizce bir ciglik atar. bu durum ilginc geldi onu belirttim sayin mal.
  • tiktok sevdasına bu kaçıncı aptalca ölüm hikayesi bilmiyorum ama üzüldüm. bu olayda en büyük suç o çatıda o malzemeyi kullanan ya da kullandıran mülk sahibinde.

    edit: bir arkadaşımızın uyarısını eklemek istiyorum. bilgilendirme için teşekkürler.

    "kullanılan malzeme doğru. planlı alanlar imar yönetmeliği'nde tanımlarda ışıklık için "üzeri şeffaf yapı malzemeleri ile kapatılan" diye yazar. eski binalarda cam kullanılıyordu. artık pvc kullanılıyor."

    edit 2: @ahvalparanormal isimli yazar arkadaşımızın da konuyla ilgili düzeltmesini eklemek istiyorum.

    "kullanılan malzeme maalesef doğru değil, türkiyede ilk üretimler başladığında bu tip pvc ürünler 2.5mm ya da 2.00mm üretilirdi, son 10 yıldır 1.00mm ve 0.80mm üretiliyor (%-5 de üretim toleransı olarak düşürülebilir). yani o kalınlıkta malzemeyle, sıcakta enleşme genleşme yaşamış bir pvcden düşmesi kızın, çok normal. ürün zayıf üründür, darbe dayanımları bir insanı taşımaktan çok çok aşağıdadır. doğru ürünler 2mm olmalı en az ve bu şu an türkiyedeki inşaat malzemeleri satan firmaların hiçbirinin rafında bulunamıyor."

    edit 3: ayrıca ışıklık malzemelerini araştırırken internette şu bilgiyi gördüm:

    "ışıklık sistemleri standart camlara göre 200 kat daha güçlü olan polikarbon levhalar kullanılarak bina çatılarına monte edilirler."

    anladığım kadarıyla maliyeti düşürmek için malzemenin en kötüsüne kaçılmış gibi duruyor.
  • bu şekilde elemeler tamamlanacak ve en akıllıları hayatta kalacak.
  • bina boşluğuna kuşlar girmesin diye alelade koyulmuş bir malzeme. resmen tuzak. bu cehalet öldürüyor işte. tiktok videolarından nefret ederim ama bu sadece bir kaza. video çekmeseydi de başına gelirdi.
  • üzücü ama darwine aday ölüm.
  • yeni nesil için her kulvarda üzülen bir tek ben miyim?

    seni o çatıya çıkartan, video çekme hissiyatı hissettiren, çıkabildiğin yerde insan taşıyamayacak malzeme kullanan...
  • gerçekten üzüldüm ama; bence doğal seleksiyon. herkes önce kendinden sorumludur. herkes mevcut riski minimalize etmelidir.

    örneğin bu görüntüyü belki hatırlarsınız. hindistan'ta bir adam yine saçma tiktok videolarından çekmeye çalışırken trene çarpılıyor. yorumu size bırakıyorum. makiniste hata bulabilir misiniz? makinist köşeyi döner dönmez adamın risk bölgesinden çekilmeyeceğini varsayıp frene bassaydı diyebilir miydiniz?

    işin ehli olmayan birininin de çatıya çıkmasını doğru bulmuyorum. çatılar güvenli bir yer değildir. hiçbir çatıda koruma göremezsiniz. ipin üstünde yürümeye benzer. son derece riskli yerlerdir.

    boşluğa düşmeden çatıdan ayağı kayıp da ölebilirdi. neredeyse hiçbir çatıda olmayan korumaları yapmadıkları için mühendisleri suçlayabilir misiniz?

    edit: zaten bir arkadaş da boşluğa düşmesine sebep olan zemini açıkça anlatmış.

    (bkz: #127160384)

    bile bile lades denmez. denmemeli. aile yakınları bu olayı mahkemeye taşısa bile üzgünüm haklı bulunmayacaklar.

    bu kalpsizlik değildir. neden-sonuç ilişkisini belirtmektir.
hesabın var mı? giriş yap