• tutsak ikilemi için anatol rapoport tarafından oluşturulan bir bilgisayar programı.
  • seksi diplomatik terimlerden birisidir.
  • ingilizce karsiligi tam olarak kisasa kisas anlamina gelmektedir..
  • tekrarlı prisoner's dilemma oyunlarında ilk roundda iş birliğine gidip, sonraki roundlarda karşıdaki oyuncu bir önceki roundda ne yapmışsa aynı hamleyi tekrarlama stratejisidir.
  • diplomaside olduğu kadar iktisat bilimi açısından da önemli bir terimdir. oyun teorisinde bu stratejinin uygulandığı oyunlarda taraflar kısasa kısas mantığı ile bir sonraki turda rakibin en son turdaki seçtiği aksiyonu seçerler. tabii bunun olması için repeated gamedediğimiz birden fazla round'ın olduğu oyunlar olması gereklidir. taraflar ilk roundda işbirliği yaparak başlarlar, devamında ise rakibin seçtiği hamleyi sonraki turda yapacak şekilde ilerlerler . eğer karşı taraf işbirliğini bozup farklı bir hamle yaparsa bu round'dan itibaren işbirliği bozulacak ve seçecekleri aksiyonlar hep zıt olarak devam edecektir.

    oyun teorisinin en bilinen örneği olan prisoner's dilemma'da uygulanışı meşhurdur.
  • al gülüm ver gülüm şeklinde de yorumlanabilecek söz öbeği.

    karşılıklı iyilik ve karşılıklı kötülük yapılan durumlarda kullanılır. bana ne ise sana da o durumundan çok, bana varsa sana da var, bana yoksa sana da yok anlamına gelir.
  • tekrarlanan oyunlarda (bkz: repated games), eğer işbirliği bozulursa, bir sonraki hamleden itibaren uygulanan iki temel cezalandırma stratejisinden biri. (bir diğeri : grim trigger)

    - bu stratejide önemli kısım iki tarafın iş birliği yaptığı oyunda(bkz: cooperative games), tüm oyuncuların optimum kazancı sağlıyor olması. doğal olarak iki tarafın da bu hamleyi yapması beklenir.
    mesela bu örnekte "a" hamlesi işbirlikçi hamledir -> görsel

    - ancak oyunculardan biri beklendik durumdan farklı davranır(defect). mesela oyuncu 2 eğer her hangi bir turda "b" hamlesini yaparsa ve siz oyuncu 1 olarak "a" oynarsanız çıktılar 12,12 yerine 9,6 olacak.

    - bir sonraki turdan itibaren rakip bir önceki turda ne oynadıysa siz aynısını oynarsınız. mesela bu örnekte siz artık "b" hamlesini yapacaksınız.

    - eğer rakip oyuncu da aynı hamleyi yaparsa bu örnekte iki oyuncu da 5,5 kazanacak. bir nevi mahkum ikilemi. a hamlesini yaparsa siz 6 o 9 kazanacak. siz bir sonraki turda yine rakibin son hamlesini oynayacaksınız şeklinde gider.

    - bu şekilde oyun tekrar cooperative-cooperetive denkliğine gelene kadar oynanır. mesela bu örnekte iki taraf ta "a" hamlesinde buluştuğunda tekrar ideal çıktılar olan 12,12 sonucu ortaya çıkar ve oyun biter.

    - oyun teorisi açısından rakibin aklını başına getirmek için çok efektif bir strateji türüdür.
  • başarısı bilim insanları tarafından diplomatik veya beşeri bilimler tarafından kanıtlanmış olsa bile evrimsel süreçteki etkinliği merak edilendir.

    güzel ve açıklayıcı bir kaynak:
    https://www.youtube.com/watch?v=mscphtii-km
hesabın var mı? giriş yap