• kalkolitik çağdan beri yerleşim yeri olan, trabzon rum imparatorluğunun merkezi iken 1461'de osmanlılara geçen ermeni,rum, katolik, yahudi ve müslümanların osmanlının son dönemlerine kadar (yanılmıyorsam abdulhamit dönemine kadar) bir arada huzurla yaşadığı ,fatih sultan mehmet'in şehzade sancağını kurduğu ilk doğu liman şehri. tarih boyunca moğolların,kazakların ,osmanlının,rusların ,ermeni çetelerinin saldırılarına uğrayan şehirde, kurtuluş şavasında ,trabzon muhafazai hukuk-i milliye cemiyetini kurulmuştur.
  • efendim, bu trabzon cok garip bir memlekettir, dogrusu. trabzon'a daha evvel gitmemis birinin, bu sehri, hamsi avlayan balikcilar ve de horon tepen insanlarin sehri gibi algimasi son derece yerinde, mantiksal bir kurgunun urunudur. mamafih, ayak basildigi andan itibaren trabzon hakkindaki goruslerin ne kadar eksik oldugu da asikar olacaktir.

    sahsi fikrimce, trabzon; anadoludaki amerikadir; kucuk bir amerika modelidir. daha ilk bakista uzun sokakta, kovboy cizmelerini 501leriyle susleyen delikanlilara/kizlara volta atarken rastladiginizda ya da maras caddesine girerken elvis presley tipli fotografcilari, gordugunuzde kafanizda serbest cagrisima mahal veren bir benzetme sureci ile bu intibayi yakalamaniz mumkundur. intibak sureci ilerledikce, yolunuz uzerinde karsilastiginiz bir cok trabzonlu gencin amerikan filmlerinden esinlenmis kisiler halinde, birer figuran misali cirit attigina tanik olabilirsiniz. lakin bu esnada onlari konusturmamak lazimdir, aksi takdirde trabzon aksani ile yayilan turkce karsidaki sahsin tum karizmasini yerle bir etmektedir.

    dahasi, vahsi bati seklinde modellenmis kasabalar ve ilcelerdeki silah tutkusu ve silahin bir guc gostergesi olarak kisiye sagladigi imtiyazlar, bu orneklemenin detaylaridir.

    trabzon insaninin girisimci ruhu ile amerikalilarin mutesebbuslugu ortusmektedir. (karadenizli muteahhitler vs...) bir benzer nokta daha vardir ki; kiyi seridi boyunca, tipki amerikan filmlerinde goruldugu gibi, tabelasi sallanan ve icinde ancak bir kisinin yasadigi benzin istasyonlaridir.
    ayrica, bir de, misyonerlik kismi vardir isin icinde, ki zaten baska bir baslikta irdeleniyor olmali.
    (bkz: trabzon yoresi iletisim replikleri)
  • ganita'yi da unutmamak lazim. martilarin gizliden gizliye opustugu ganita kiyisinda az dolasmamisimdir. sonra moloz'dan dolmusa binmeyi, akcaabat'ta nihat veya cemil usta'dan kiloyla kofte yemegi, surahiyle ayran icmeyi... ah ah trabzon, neler neler soylenir orasi icin, bitmez... boztepe'den gunesin batisi, trabzon'un uzun sahiliyle gulumseyisi belki de en guzel buradan gorunur. benim sahane boztepe'm, biraz buruk ve kirik bir huzun birakir her seferinde. yalniz gezmeyi cok severim trabzon'da. hele bir de yagmurluysa hava, deniz de dalgasini almissa daha bir huzun kokar sokaklar, kaldirimlar. ah benim guzel sehrim, goresim gelir gordukce, gidesim gelir dondukce...
  • g. kore'yi ayağa kaldıran tecavüz 11 / 11 / 2003
    tekin atay/trabzon, (dha)

    güney koreli üniversite öğrencisi k. j. p.'nin tatil için geldiği trabzon'da, kimliği belirlenemeyen bir kişinin tecavüzüne uğraması ülkesinde şok etkisi yarattı.

    tek başına geldiği trabzon'da sümela manastırı'na gitmek isteyen genç kız, kendisini mercedes marka otomobiline davet eden bir sapığın kurbanı oldu. park'ı ormanlık alana götüren sapık, zorla ters ilişki kurduğu genç kızı trabzon-gümüşhane karayolu üzerinde bırakarak kayıplara karıştı. 25-26 yaşlarında, 170 cm boylarında ve 60-65 kilogram ağırlığında olduğu sanılan siyah saçlı sapığın yakalanması için çalışmalar sürdürülüyor.

    türkiye’ye darbe

    güney kore televizyonlarına türkiye tanıtım filmleri hazırlayan sege şirketinin sahibi yong soo kong, ‘‘bu tecavüz, g. koreli bir kıza değil, türk turizminin geleceğine yapılmıştır’’ dedi. kore devlet televizyonu kbs'nin, geçtiğimiz ay trabzon'da çekilen ve g. koreli manken kim ji eun'un rol aldığı tanıtım filmini, bu olay nedeniyle yayınlamayabileceği bildirildi.
  • yüzölçümü : 4.685 km²

    nüfus : 795.849 (1990)

    il trafik no : 61

    doğu karadeniz bölgesinde yer alan trabzon kafkasların ve iran transit yolunun başlangıcında yer alır. karadenize kıyısı olan diğer ülkelerin limanlarıyla bağlantısı bulunmaktadır. tarihi ve doğa güzellikleri ile dört mevsim gezip görülebilecek turizm şehridir.

    ilçeler

    trabzon ilinin ilçeleri; akçaabat, araklı, arsin, beşikdözü, çarşıbaşı, çaykara, dernekpazarı, düzköy, hayrat, köprübaşı, maçka, of, sürmene, şalpazarı, tonya, vakfıkebir ve yomra'dır.
  • maraş caddesi ve uzun sokak adında biribirine paralel iki ana caddesi olan
    maraş caddesine paralel kemeralti adinda şirin ve izmir'deki çarşıyı andıran bir çarşısı olan

    şehiriçi otobüsleri ve taksileri ender görebildiğiniz
    her yerde çoğunlukla beyaz minibüslerin görünebildiği
    ve bütün minibüslerin şehir merkezine ulaştığı

    şirin bir kent.
  • bir gezgin gözüyle trabzon'da gidilebilecek yerler:
    1. boztepe'den trabzon manzarası seyredilebilir, bir semaver çay ile
    2. ganita'da çay içerken dalgaların sesi dinlenebilir
    3. rus pazarı - avrasya pazarı gezilmese de olabilir
    4. atatürk köşkü ve bilimum müzeler gezilebilir
    5. şehirden uzaklaşılıp sümele manastırı ve uzun göle gidilebilir
  • trabzon'da obur gezginin yiyebilecekleri
    1. laz böreği (tatlıdur)
    2. gaygana
    3. kuymak
    4. hamsi kuşu
    5. hamsi buğulama
    6. kara lahana dolması
    7. kara lahana çorbası

    tabii ki trabzon ekmeği ile ...
  • lehceleri, sicak kanlılıkları ve sempatiklikleri ile hoş insanların bulunduğu il.
    büyük burunlara da dikkat edun daaaaaa....
  • karadeniz teknik üniversitesi nin bulunduğu şehrimiz.
hesabın var mı? giriş yap