• - sorma ayşeciğim, bizim kıza büyü mü yaptılar ne... basireti bağlandı...
    - aaa, doğru optimus prime hocaya götür, anında halleder!
    - nefesi kuvvetli midir? olur mu dersin?
    - nefes değil egzoz mübarek, bişeyciği kalmaz

    (bkz: en kötü esprimiz böyle olsun)
  • olayını anladıktan sonra aslında 'bu nefes ise bizimkisi neydi' diye iç geçirdiğim nefes alma yöntemi.gerçekten çok deği$ik geldi birden hayat.öyle böyle değil.
  • sadece doğru nefes almayı öğrenerek, hayattaki negatifleri pozitife çevirmeyi amaçlayan nefes tekniği.
  • basitçe tanımlayacak olursak diyafram nefesi diyebiliriz. grup çalışmasına katıldığım gün gerçekten çok iyi hissetmiştim kendimi ama motive olup devam edemedim, evde kendi başıma yapacak disiplini de bulamadım açıkçası. benim gittiğim ücretsiz tanıtım seansı idi, belki de rant sağlamaya çalışan kişiler yüzünden başta çok ısınamadım. seansı 100 lira gibi uçuk fiyatlara hiç gerek yok, ben size anlatayım, youtube yardımı ile de işi kotarırsınız. öncelikle diyafram nefesinden bahsedelim. diyafram nefesi karnımızın altına aldığımız yüzeysel olmayan nefes. diyafram kasımızın kasılmasıyla iç organlara oksijen iletimi daha etkin gerçekleşiyor. çoğumuz günlük hayatımızda akciğer nefesini kullanıyoruz. dolayısıyla aldığımız oksijen verimli olmuyor. normalde ağızdan nefes alınmaz, burundan nefes al denir çünkü burundan alınan nefes içeriğindeki partiküllerden ayrıştırılır. fakat burundan x miktar nefes alıyorsak ağızdan 3x aldığımız gerçektir. transformal nefes seansı boyunca sizden ağzınızdan diyaframa nefes almanız istenir. karnınıza aldığınız nefes dalga gibi göğsünüzden geçer ve ağzınızdan vücudunuzu terk eder. dediğim gibi youtube da uygulamaları mevcut. uygulamak isterseniz şu adımlar takip edilmeli:

    - bir mat üzerine uzanın, kafanızı 2 adet yastıkla destekleyin ki kafanız vücudunuzdan yukarıda olsun.
    - gözlerinizi kapatın ya da uyku bandı takın, telkin cdsi varsa onu da açabilirsiniz.
    -hızlı şekilde ağzınızdan nefes alıp nefesi diyaframa gönderin. karniniza bir cisim koyarsanız nefesin nereye gittiğini görebilirsiniz. aldığınız nefesi ağzınızdan geri verin.
    - 15 dakika içinde el ve ayaklarınız uyuşmaya başlayacak, bunun için arada el ve ayaklarınızı yere vurabilirsiniz, uyuşmayı engeller.
    - bu şekilde yarim saat nefes alıp vermeye devam edin.
    -el ve ayaklarınızı yere vururken aaaaa sesi ile bağırabilirsiniz.

    seans sonunda tatlı bir yorgunluk ve rahatlama olacak. yukarıdaki adımlar tedavi içeriği değildir ve herhangi bir sağlık sorununuz varsa doktora danışılmalıdır.
  • görünüşe göre 6 dakikada lady gaga bad romance şarkısı ile yapılabiliyor.
  • konuyla ilgili 6.22'den sonra kucağında süs köpeğiyle şurdan eğitim veren teyzenin hu çekmesini izleyebilirsiniz.
  • geçen hafta ilk defa iki seans deneyimlediğim, uzun süredir denemeye bile yanaşmayıp pek somut etkiler beklemeyen beni bile çok etkilemiş tekniktir. ben gitmeden önce sözlükten bakmıştım ama çok bi bilgiye ulaşmamıştım, merak edenler için öğrendiklerimi ve düşüncelerimi paylaşıyorum.

    not: entry inanılmaz uzun oldu, önden bir uyarıda bulunayım dedim. *

    birkaç senedir sağdan soldan duysam da denemeyi düşünmemiştim ya da fayda göreceğimi sanmamıştım. geçen hafta koçluk eğitimleri kapsamında deneme seansına katıldım, şansıma aynı gün 2.seansa da kalabildim. şu an bunun tesadüf olmadığını düşünüyorum * gerçekten önceden böyle şeyler duyduğumda gülüp geçenlerdendim, o yüzden hala etkisindeyim sanırım.

    anlatıldığı üzere diyafram nefesi üzerine bir çalışma bu. ancak şu var: seanslar sonrasında günlük hayatta nefes alış şeklinize de yansıyordur muhtemelen ama tekniğin asıl olayı seanslar sırasında olanlar. birçok arkadaşım "ee noldu şimdi öğrendin mi nefes almayı" diye geyik yaptığı için söylüyorum *

    tekniğin özünü şu şekilde anlattılar : bebekken hepimiz doğru nefes alma şekli olan diyafram nefesini kullanırız. ancak zamanla bu ister istemez değişir. mesela korktuğumuzda ya da sinirlendiğimizde nefesimizi tutarız hani, vücut onu bir savunma mekanizması olarak kullanır, nefesini tutarak o anı dondurup, o düşüncenin etkisini bu şekilde hafiflettiğini düşünür. işte bu şekilde hayatımızda yaşadıklarımız ya da hissettiklerimizin etkisiyle, nefes alma şeklimiz değişir, nefesimizi tutmaya başlarız. o olumsuz anı ve düşünceler içerde bir yerde hapsolur, biz yok zannetsek de bizi geride tutmaya devam eder (bilinçaltı). nefes seansları ile de bunlara ulaşarak çözmeyi amaçlıyorlar.
    bunu yapabilmek için seans sırasında ağızdan nefes alıp vermenizi istiyorlar, ve koçunuz belli noktalara baskılar uygulayarak o bölgenin sertliğine ve sizin tepkilerinize bakarak (bazı bölgelere dokunulduğunda acıyor, bu önemli bir gösterge) bundan çeşitli anlamlar çıkarıyorlar. bunu da vücutta hangi bölgenin hangi duyguyu ifade ettiğini gösteren bilgilerine dayanarak çıkarıyorlar. sonrasında yine seans sırasında size bunlara yönelik olumlamalar söyleyebiliyorlar. benim duyduklarım oraya giderken hiç düşünmediğim şeylerle ilgiliydi ama duyduğumda beni inanılmaz etkiledi. bu arada seans sırasında herkes farklı tepkiler veriyor, ben ilk seansta bayağı ağladım, inanılmaz bir arınma hissederek. olumlamalar sırasında daha da çok ağladım, o sözlerin çıkmış olmasına çok şaşırdım, beni çok etkiledi.
    bir not daha, diyafram nefesi zormuş * ben gerçekten düşük oranda kullanıyormuşum orda onu da fark ettim. sizden nefesi mümkün olduğunda karnın alt bölgelerine kadar indirmenizi istiyorlar, göğsünüzü hiç şişirmeden, omuzları ve boynu kasmadan.

    aşağı yukarı 45 dakikalık nefes seansı bittiğinde 10-15 dakikalık bir dinlenme süresi geçiriyorsunuz, ki buna ihtiyaç da oluyor. seans insanı yoruyor, ayrıca vücut o kadar yoğun oksijene alışık olmadığından bazı bölgeler uyuşabiliyor. mesela ben ilk seansın dinlenme sürecinde de ağlamamı durduramadım, çok acayipti, ama olumsuz hissetmiyordum kendimi. gerçekten içimde bi yerlere dokunulmuş gibi falan, çok rahat anlatılacak bir konu değil sanki bu kısmı.

    ikinci seans benim için biraz daha rahat geçti, başta belirlediğimiz niyete daha rahat odaklanabildim. ve dinlenme süresinde uyuyakaldım *

    bittiğinde mutlu çıktım, hani "bundan sonra bir şey olur mu bilmem ama biraz ağlamak falan baya iyi geldi" diyordum * yalnız anlamını bilmeden biraz hassasiyet, içe kapanma isteği hissettim. zaten normalde de yalnızlığı sevenlerdenim gerçi. sonra bu hafta sonu bişey yaşadım, ne olduğunu tam bilmiyorum hala ama bir şeyleri değiştirdi benim için. bunun da nefesten sonra birkaç gün içinde olması tesadüf değil diye düşünüyorum. ayrıntıya girmeyeyim, yaşanan bir olay ve karşıdaki insanla ilgili yoğun duygular yaşadım. o sırada bu duyguyu daha önce de yaşadığımı fark ettim. o insanı geçmişte bana benzer duygular yaşatmış başka bir insanla bağdaştırmıştım. uzun zamandır hatırlamamak için uğraştığım duyguların bu kadar benzer şekilde karşıma çıkması çok garipti. bunu anlayınca yine başladım * ağladım, ağladım, ağladım. o gözyaşlarıyla o olayın bende bıraktığı her şeyin akıp gitmiş olması için dua ettim. bu olay bende önemli bir şeyleri değiştirdi sanıyorum.

    önemli bir noktaya değineyim : üstte kendi kendinize yapmanız için taktik veren bir entry gördüm, evet başlamanız durumunda koçunuz da kendi kendinize yapmanızı istiyormuş sizden, yapılabilirmiş yani, ama bence nefes koçunun doğru nefes konusunda yardımcı olması, vücuda uyguladığı baskılar, dokunuşlar, olumlamalar, bu işin önemli bir kısmı. bu yüzden direkt kendi kendinize uygulanacağınız bir seansın anlık etkiden öteye geçemeyeceğini düşünüyorum.

    sonuç olarak, en azından birkaç seans daha devam etmeyi düşünüyorum. olayı saçma buluyorsanız, işe yaramayacağını düşünüyorsanız, dalga geçesiniz falan geliyorsa, zaten bir şekilde olayla bağdaşamamışsınızdır, ben de çok uzun süre o şekildeydim * eğer bir faydası olacaksa o size bir şekilde geliyor zaten.
  • birkaç gün önce 2,5 günlük bir seminerine katıldığım nefes tekniği. nefes ağızdan alınıp ağızdan veriliyor. daha uzun sürede alınıp (örneğin 3 birim) daha kısa sürede (örneğin 1 birim) veriliyor. nefesin önce karna alınması esas. nefeste derinleştikçe karın şiştikten sonra nefes göğse kadar çıkabiliyor. bu teknikte nefes koçu bedendeki belli noktalara baskı uyguluyor ve olay burada kopuyor bence *

    katıldığım seminerde 5 transformal nefes seansı vardı. bu seansların yanı sıra tibetin gençlik pınarı hareketleri, mantralar (ses meditasyonu) ve benzeri çalışmalar da yaptık. ilk nefes seansında nefes koçunun bedenin arka bölgesinde bastırdığı noktalar çok canımı yaktı. adeta bir mayın tarlasıydım, nereye bastırsa fena! özellikle siyatik sinirinin kalçada yer alan kısmına yaptığı bası hem çok canımı yaktı hem de beni geçmişteki bir travmaya götürdü; çocukluğuma... çocukken çok penisilin iğnesi yaptırdım ben ve iğneden hala korkarım. iğneci teyze her iğne yapışında kendimi o kadar kasardım ki o iğne yapmakta zorlanırdı. iğne yaptırma anına döndüm birden. benzer bir kasılmayı seans esnasında yaşadım. nefes koçu nefes almaya devam etmem konusunda beni yönlendirdi. sıkıntılı anlarda nedense nefesimi tutuyormuşum, onu fark ettim. ilerleyen seanslarda yine aynı noktaya bası yaptı. son seansta ise ağrıdan eser kalmamıştı. o bölgedeki hassasiyet geçti. inanılmaz bir rahatlama yaşadım. yoganın bile geçiremediği boyun-omuz ağrılarım azaldı. enerjim ve modum birden yükseldi. sanırım o bölgedeki blokajı açtık.

    seanslar sırasında kah güldüm, kah ağladım. değişik duygular hissettim. yeri geldi zıt duygular arasında gidip geldim. ellerim, ayaklarım, dudaklarım kasıldı. bu kadar oksijene alışkın değiliz tabi ki :) tonlama yaparak bu kasılmalardan kurtulabiliyorsunuz bu arada. hem nefes konusunda hem de zihinsel anlamda farkındalığımın arttığını gördüm bu seminer sonrasında. transformal nefes bana çok iyi geldi. ilgilenenlere tavsiye ederim. yalnız piyasada çok fazla bu işi yapan olduğu için iyi ellere düşmek önemli. grup seanslarında nefes koçunun bire bir ilgilenebiliyor olması lazım.

    doğru nefes alarak bir çok şeyin değişebileceğine ve dönüşebileceğine inanıyorum artık. hadi hayırlısı!

    not: soranlar olduğu için buraya not düşmek istedim. transformal nefes seminerini merih koçak'tan almıştım.
hesabın var mı? giriş yap