• çocuk sahibi olamayan ailelerin tüp bebek masraflarının devlet güvencesi altına alınması anlamına gelmektedir. 2005 mali yılı bütçe tasarısına ödenek konulması kararı alınmış bile. akp gaziantep milletvekili fatma şahin sayesinde girişilen oluşum konusunda sağlık bakanı recep akdağ ve maliye bakanı kemal unakıtan tüp bebek ödeneğinin bütçeye eklenmesi için söz vermişler. başbakan erdoğan da onaylamış. çocuk sahibi olamamanın aileler üzerinde oluşturduğu ağır manevi yükü ve oluşan psikolojik travmaları azaltmayı düşünüyorlarmış. hayırlısı bakalım. üreyemiyorsan vardır bir hikmeti değil mi... kabahat onların değil, tüp bebek olayını bulanların.
  • zaten patlama yaşanan nüfusumuzda daha da artmanın olacağını müjdeleyen havadis.. ama bir yandan da çocuk sahibi olamayan binlerce kişinin mutlu olması var. bir yandan da artan mali yükümlülük, gelecek sorunu, göç, işsizlik, eğitim sorunları.. bir yandan daha mutlu evli çiftler..vs..

    (bkz: hadi hayırlısı)
    (bkz: tüp bebek)
  • üremek için deliren insanların işine yarayacak bir gelişme.
    (bkz: tek derdimiz bu olsun)
    hatta
    (bkz: hey allahım)

    pek uzun süre sonra edit: evet efendim hala böyle düşünüyorum.
    ssk gibi zorunlu, gerekli hizmet sunması gereken bir kurumun üstüne böyle bir yük bindirilmesi kötü niyetten başka bir şey değildir. ha bir de popülist yaklaşım demek lazım.

    bir insan illa üremek zorunda değildir. bakın "zorunda" değildir diyorum. "istemesin" demiyorum. tabi ki isteyebilir çocuğu olsun diye. olmuyorsa ve gücü yetmediği, ssk gibi bir yere ihtiyacı olduğu durumda o çocuğu yapması düşüncesizliktir. illa çocuk bakmak isteniyorsa bir sürü ihtiyacı olan çocuk- insan var. illa eve almak bile gerekmiyor. alma nüfusuna. bak besle. illa senin kaşın gözün mü olacak?
    ya aslında ne halleri varsa görsünler de ben bu çocuğu olmuyor diye dellenen insanlara delleniyorum esas olarak. bu hırsa bu çabaya. aman ya.
  • ozel hastane, tup bebek klinikleri ve ilac firmaları tarafından tezgahlanan desteklenen ve bu kapsama alınması icin binbir dolabın cevrildigi konudur zira devlet bu talebi karsılayamayacagı icin hastaları mutlaka ozel kuruluslara sevkedecektir aslında bu is kılıfına uydurularak yine de yapılmaktadır,eger devlet hastanesi olarak cihazınız bozuksa,servisiniz tam randımanlı hizmet veremiyorsa hastayı ortak oldugu klinige ortalayan,ilaclarını da ssk ya sokusturuveren tuccar doktorlar mutlaka karsınıza cıkacaktır.

    aslında tup bebek isinin bu kadar masraflı olmasının nedeni ilaclarının yurtdısından gelmesidir yoksa temelde spermlerin labaratuarda yıkanıp yerlestirilmesi esasına dayanır eger saglık bakanlıgının bu ilacların daha ucuza maledilmesi konusunda bir calısması varsa ki bu durumda olmalıdır devletin sırtına binecek yukte nispi bir azalma olacaktır.

    peki devlet bu yuku karsılamalı mıdır, oncelikle birinci dereceden hayat memat meselesi degildir evet cocugu olmayanlar icin uzucu bir durumdur ama sonucta hayat bir sekilde devam eder,ilerde para bulunur halledilir cok isteniyorsa dugunde takılan bilezik, altın vb. satılır borc alınır para denklestirilir,ulasmaya calıştıgın seyle kıyaslandıgında oyle atla deve degildir sadece biraz daha fedakarlık ister
  • sağlık bakanlığının saçmaladığının resmidir. kolesterol hastalarına sadece test sonuçları "tehlikeli" olduğu kabul gören düzeyin üstünde çıkmışsa ilaçlarının masrafını karşılıyorlardı, masraflardan kısalım diye. kolesterol seviyesi de sadece ilaç kullanımı ile düşen bir şey - yani ilacını aldığı sürece, tehlikeli düzeyde olmayacak belli ki insanın kolesterolü. tam ilacını düzenli olarak alıp kolesterolü kontrol altına almışken hop, "senin seviyen normal, ilaca ihtiyacın yok" deyip ilaç kesiliyor, vücut tekrar alt üst oluyor, inanılmaz zararlı bir döngü başlıyor.

    kolesterol hastalarına düzenli kullanmaları gereken ilacı düzenli almalarına yetecek paramız yok, ama tüp bebek sahibi olmak isteyenlere yardım etmeye var... ne ki bu şimdi?
  • tup bebek masraflari ssk kapsamina giriyor soylentilerini duyup,
    başvuru yapan bir arkadaşımın 6-7 doz kullanılması gereken,
    tanesi 400 ytl civarındaki ilacların sadece tek dozunun karsılandıgını ogrenmesi, bunun için bile bir sürü zorlukla karsılasması sonrasında halkı kandırmaya yonelik bir secim propagandası oldugunu dusundugum uygulama.
  • "allah rızkını verir" deyip bolca doğuran insanlarımızın "allah vermiyorsa bir bildiği vardır" deyip kenara çekilmedikleri ve onun yerine evlatlık alma ya da kimsesizlere yardım etme gibi uygulamalara çok da iştirak etmediğini düşünürsek çoğunluk tarafından büyük bir memnuniyetle karşılanacak olan uygulama. bu masraflar için de bir vergi koyarlar heralde...
  • bizi ilgilendirmemekte olan "acaba bebek yapmalı mıyım" sorusuna "evet" yanıtını veren ama bunda zorlanan insanlara sosyal devlet prensibine dayanılarak edilen yardımdan ibaret bir durumdur.

    tabi ki evlat edinmek, doğal yollarla üremeyi tercih etmek gibi konular ayrı tartışmalara gebedir, ama insanlara çocuk yapmayı yasaklama tandanslı yaklaşımlar da insanı rahatsız ediyor. insanlar çok bilinçsiz olabilir, ama bu onların çocuk yapmasını dolaylı olarak da olsa engelleyebileceğimiz veya bu konudaki iyileştirmelerden vazgeçebileceğimiz anlamına gelmez. bu konudaki çözümler eğitime dairdir, çocuk yapma yöntemlerinin kontrolüne değil.

    kaldı ki doğal yollarla çocuk edinme lehine çoğu tez, "doğa böyle istemiş, allah vermediyse bir bildiği vardır" argümanı üzerine kurulu gördüğüm kadarıyla. doğa böyle istemiş prensibi bu kadar güvenilirse ssk'ya ihtiyacımız bile yoktur. antibiyotikler, ameliyatlar, çeşitli tedaviler, normalde yaşamaması gereken bireyleri yaşatmaktadır. özürlü çocuk hayatta kalmakta, kalbi kullanılmaz hale gelenlere yeni kalp takılmakta, şeker hastası olanlara insülin verilmektedir. fakat bunların hepsi doğaya müdahaledir. eğer doğal bir yaşam istiyorsak bunlardan da vazgeçmeliyiz.

    ha eğer vazgeçemiyorsak, ne kadar pastoral ifade edersek edelim, bizim derdimiz ekonomiktir. yani ekonomik yük bindireceği için fırsat eşitliğine doğru bir adımı baltalamaktır. zengin insanın üreyemeyince başvurduğu tekniğin, çok çoğalmasınlar, problem çıkarmasınlar diye fakirlere kapatılmasıdır. bu adımın doğurabileceği sorunları, daha önce de belirttiğim gibi, yok saymak mümkün değildir. öte yandan bunun çözümü "o zaman devlet böyle bir sağlık hizmeti vermesin" olmamalıdır.
  • bi takim milletvekilinin ya da milletvekili akrabasinin tup bebek yapmak istedigine delalet bir haber sanirsam...
  • olumlu bir gelişmedir. ekonomik şartlar, sağlık bakanlığının tutumu, uygulama prensipleri gibi konular elbette tartışılmalıdır ancak her kadının anne olmaya hakkı vardır. eğer doğal yollardan hamile kalamıyorsa, ve tedavi ile bu mümkün olacaksa ve de kadının ekonomik gücü yoksa, devletin bir kez için bunu karşılaması çok normaldir. tabii bokunun çıkarılmaması, suistimal edilmemesi gerekir.
hesabın var mı? giriş yap