• özgürlük - ögzürlük - ögzürlük

    ama her alanda sınırsız özgürlük. öyle sadece savaş karşıtı bildiriye imza attı diye akademisyenleri bi sürü saçmalığa bulaştırmayacak özgürlük. o özgürlüğün anlamnı alayamayanlar yarın bunun acısını fazlasıyla çekecekler.
  • bu koşullarda mı?nothing..bırakın rahvan gitsin.en son orta mıdır,lise midir,yerleştirme sonuçlarını görmediniz mi?
  • osmanlıdan bu tarafa 600 sene gelişmemiş, geliştirmeye calısan 2. mahmut, atatürk gibi devrimci adamlara gavur padişah denilip küfürler döşenilmiş.

    bence gelişmez ne yaparsan yap gelişse zaten çoktan olurdu. bu ülke rant ülkesi yabancılar parayı getirince toplayan ağadır, paşadır...
  • zannımca önce insanlara sorgulamayı öğretmek gerekiyor. fakat ironik şekilde çocukluktan işleniyor çok sorgulamanın yanlış olduğu...

    din sorgulayamazsın günah
    ana babanı sorgulayamazsın ayıp
    aklının ermediği işi sorgulayamazsın delirirsin
    paran olmazsa sorgulama şükret
    gevur yapmış sorgulama kullan işte

    oysa ki bir insan evladı çıkıp da "sorgula arkadaş, neyin nasıl çalıştığını kendin araştır. tanrı var mı yok mu aklının erişebildiği kadar sorgula, araştır kendince doğru yolu bul. anan baban neden bu durumda sorgula. boş boş şükür edeceğine daha da azimli ol para kazanmanın yollarını ara. bak yabancılar ne yapıyor da sen yapamıyorsun? öğren daha iyisini yap" demiyor mesela.

    arabalar mı hoşuna gider. aç motoruna bak. nasıl çalıştığını sorgula. o pistonun neden aşağı yukarı hareket ettiğini sor mesela. sorgula ki bunun daha iyi nasıl olması gerektiğini hayal edebilesin. o tekerleğe güç veren sistemi anla. şansın yaver giderse belki daha iyi bir fikir bulabilirsin. bunu mesleğin yapabilirsin.

    oyun mu oynuyorsun. bi düşün abi o oyun nasıl yapılıyor. sesler nasıl kaydediliyor. üç boyutlu maskelemeler nasıl yapılıyor. cgi nedir yenilir mi. ai nasıl yapılır az bi araştır. belki ileride oyun yapıp paranın dibine vurabilirsin.

    tek hoşlandığın siyaset mi? git okulunu oku. tarihi tarafsız olarak araştır. sorgula neden böyle diye. belki memleketin beklediği siyasi çözümler sendedir.

    saçma sapan dizi, program izleyeceğine aç belgesel izle. doğayı öğren, evreni öğren. sorgulayan, merak eden bilim insanlarının tarzını farket. standartlardan kurtulup hayata nasıl farklı baktıklarını anla.

    cep telefonun elinden düşmüyor mu? bak hangi programları kullanıyorsun. programların çalışma mekaniklerini öğren. hangi dilde yazıldıklarını araştır. otur google, youtube de milyonlarca eğitim içeriği var.

    e ama eğitim videoları ingiliççe.

    ingiliççe tabi dingil! ingilizce global bir dil. türkçe bir kaynak 70 tane var dersen, ingilizce kaynak 7000 tane var. ingilizce öğren ki araştırdığın konuda çok daha detaylı ve doyurucu bilgi bulabilesin.

    okuduğunu anlayacak kadar ingilizce öğrenmek hakikatten çok kolay... aç translateyi mektuplar at kendine. aç yabancı chat odalarını konuş yabancılarla. lan benim rahmetli babanın 3 kelime ingilizcesi vardı. ama adam oturup kendisine ingilizce sözlük yapmıştı 90 lı yıllarda. böyle baya baya yüzlerce sayfadan olusan bir kitap işte. kim bilir onu yapması ne kadar sürdü adamın. şimdi tüm kaynaklar elinin altında. yeterki öğrenmek iste...

    tüketen toplumun bence ana sorunu neyin nasıl yapıldığı ile ilgili hiçbir fikri olmaması. merak etmemesi. araştırmaması ve bunları sorgulamaması.

    din ile çakıştığı için devlet bile evrimi yasaklıyor. sorgulamak yasak çünkü. sonra biyoloji ilk okul terk bilgilerle hastalıklara çare ara. ilaç bulmak için dua et. lan o cehennemde yanacak dediğiniz gevur adamlar evrim bilgilerini kullanarak ilaç yapıyor. diyor ki grip mikrobu bu sene böyle değişim geçirdi buna çözüm buldum. sen sırf din kısıtlaması yüzünden bunu es geçiyorsun. çünkü maalesef sorgulayamıyorsun.

    her şeyin kendi kendine ilahi bir güç ile olmasını bekliyoruz. sahip olduğun yeteneklerin de körelip gidiyor.

    gelecekte ne olur, nasıl teknolojiler olur bilmiyorum. ama şu anda bilgi erişimi konusunda en üst noktadayız. her şeyi öğrenebiliriz. ama yapmıyoruz. bilgi erişimini ya porno sitelere girerek ya da sosyal medyadan eski sevgilileri stalklayarak geçiriyoruz. çocuklar mobil ya da bilgisayar oyunlarına kafayı gömüp, saatler sonra kafayı kaldırdığında bildiğin gerizekalı modunda oluyor.

    eğitim sisteminde farklı açılardan bakmaya olanak vermeyen bir standart düzen. okulda en önemli olan sınıfı geçip geçmemen, aldığın bilgilerin sadece ezberden ibaret olması. müdürün gözünde para, öğretmenin gözünde sadece bir puansın.

    şimdi bu çocuk yetişkin olduğunda nasıl bilim yapsın? okul bittikten sonra tek derdi hayatta kalabilmek için çalışmak oluyor.

    bilim meraktan doğar. maalesef merak etmiyoruz. sadece tüketiyoruz. yapılanı kullanıyoruz. hiç sormuyoruz nasıl yapılmış diye. sorgulamıyoruz hiç bir şeyi...
  • çocukların elinden akıllı telefonlarını ve tabletleri almakla başlayabiliriz. bazılarını kutsal bilgi kaynağı diye itiraz edebilir ama, internette faydalı bilgiler olduğu gibi kurgulanmış bilgiler ve videolar da var. genç beyinleri kafasını karıştıracak pek çok site var. çocuklar ve gençler, bilgileri gerçeklik filtresinden geçirmeyi bilmiyorlarsa, yarardan çok zarar getirir.
  • akademik anlamda konuşacak olursak akademisyenlere ders verme şartının kaldırılması. başka ülkelerde buna benzer sistemler zaten var şuana kadar bizim ülkemizde olmaması bir eksiklik. eğer bir akademisyene haftada bilmem kaç saat derse gir konferansa git öğrencilerin sınavlarını oku not ver vs diye gereksiz iş yükünü zorunlu hale getirirseniz tabi ki o akademisyen boş vakit ayırıp makale tez kitap yazacak fırsatı bulamaz. bunun yerine kadroyu ikiye ayırın. ders verenlerle araştırmacılar kadrosu ayrı olsun. hocalık yapmak isteyen gitsin bir üniversitenin kadrosunda hocalık yapsın. aynı şekilde araştırma yapmak isteyen de bir üniversite kadrosunda araştırmasını yapsın. ilk kez sadece bilim üretmiş olmak için bilim üretenlerimiz olsun.
    size soruyorum. akademisyen olma niyeti olmadan phd yani doktor unvanı almış ve akademisyenlik yapmayan kaç kişi var şu ülkede ? ondan sonra niye bilim gelişmiyor diye tartışırız tabi.
  • ezbere dayalı eğitim sistemi yerine deney ve gözleme dayalı eğitim sistemi gelmeli
    şu anda istnabulda 433 puanla girdiğim bir anadolu lisesinde 11e geçmeme rağmen 1 kere olsun ne labaratuar ortamı görmedim
  • sadece okuldaki eğitimle değil, aynı zamanda kişisel gelişim ve eğitimle mümkün olabilecek durum. hatta ikincisi yapılırsa ilki çok da önemli olmayabilir.

    zaten aksi durumda aynı koşullarda eğitim gören iki öğrencinin aynı koşullara sahip olması beklenir, lakin ki öyle değildir. hatta daha da ileri götürerek lisans düzeyindeki eğitim bile kişisel olarak sadece biraz daha avantaj katmaktan öteye gidemez. mesele sadece ilgi ve kafa yormak.

    mühendislik ve bilim, salt okul bilgisiyle zaten yapılabilecek şeyler değiller. türev integral ezberlenir mi yahu, gerçekten ezberlemeye çalışan lunatikler gördü bu gözler. kaldı ki bu insanlardan basınç değişikliğine sistemin vereceği cevabı falan bulmasını isteyeceksin. basınç nedir lo demezlerse yat kalk şükret.

    internet çağında yaşıyoruz, nasıl oluyo la bu dediğin her şeyin açıklamasına ulaşman maksimum 5 dakika. ama tabii ki anlaması 5 dakika değil, belki 5 yıl. ama kimse armut piş ağzıma düş beklemesin.

    işte o lisansın anlamı burada devreye girer. o 5 yılı 5 güne, belki 5 dakikaya düşürmeye yarayan şey lisans ve üstü bilgin ve senin bu bilgileri nasıl işlediğindir . ama dediğim gibi, lisans hayatın boyunca sırf ezberle ders geçen bir sığırsan, 5 yıla mahkum olursun yine.

    vel hasıl, evet devlet teşviği önemli, hatta toplumsal teşvik daha da önemli, ama kişisel gelişim ve öz eğitim olmadan -ki memleketin her yerinde görüldüğü üzere- hiçbir işe yaramaz, sadece göz boyar, kulak doldurur.
  • bilim insanlarının gerçekten bilim insanı olması gerekiyor. öyle laf olsun diye değil, akademik camianın kaygılarıyla değil; gerçekten bilime katkısı olan çalışmalar ortaya koyması gerekiyor. tabii bu bilim insanlarına da o ortam ve imkanlar hiç olmazsa belirli bir düzeyde sunulması gerekiyor.
  • nüfusu isviçre ve isveç’ten ithal etmek!
hesabın var mı? giriş yap