• dunyada bircok sehirde koruma altında olan, yeni bina yapımına izin verilmeyen turistik bölgelerdeki eski şehir kavramının ülkemizde ne yazık ki bölük pörçük olması durumu.
    istanbul için tarihi yarımada 100 sene önceki haliyle korunmuş olsaydı, sultanahmet, topkapı, haliç, fatih suriçi bölgeleri eski görünümünde olsaydı nasıl olurdu acaba?
    medeniyetler beşiği anadolu coğrafyasında her yer gecekondu. göz kanatan mimari, izinsiz kacak yapıyla dolu.
  • safranbolu eski çarşı var ya dostum
  • sanırım osmanlı kültüründe binaların ahşaptan yapılmasından kaynaklanıyor. osmanlıda sürekli büyük yangınlar filan çıktığı için de bugüne kadar gelen yapılar ya çok iyi korunmuş ahşap konaklar / yalılar ve gayrimüslim halkın yaptığı taştan binalar oluyor.
  • nedense yapılanı korumak yerine sonradan benzerini yapmak şeklinde işliyor burada o iş.
    (bkz: gezi parkı'na o tarihi eseri inşa edeceğiz)

    belki de korumaya değer yapılar değildi çoğu, kim bilir.
  • antalya (bkz: kaleiçi)

    özel istek üzerine yanına antalya da eklenmiştir.
  • izmir kemeraltı için hep düşündüğüm durum. kemeraltı'nın daha düzenli, bakımlı, hareketli bir yer olmasını isterdim. küçük oteller, daha düzenli bir çarşı, eğlence mekânlarının olduğu bir bölüm... içeride sinagog, cami, kızlarağası han'ı, bir sürü cumbalı tarihi ev var. öff hayal ettikçe heyecanlanıyor insan. belki yıllar yıllar sonra... olursa benim ömür yeter mi görmeye bilemem.
  • (bkz: eskişehir)*
  • ankara'da ulus için yapılabilir ve yapılması için çalışmalar başlatıldı. yeterli mi tartışılır, ancak ankara bu konuda şanslı bir şehir. cumhuriyetin ilanı ile eskiden kale çevresinde kurulmuş olan şehir yerleşimi, bugünkü ulus'ta gelişmeye devam etmiştir. kale, çevresindeki roma dönemi eserleri (roma hamamı mesela), erken dönem cumhuriyet eserleri ile aslında korunması çok mümkün ve şart olan bir bölgedir. üstelik ne kadar yangınlarla tahrip olsa da uzun yıllardır varlığını sürdürmüş konut yerleşimleri de mevcut. istiklal mahallesi (yahudi mahallesi) gibi farklı kültürlere ev sahipliği yapmış bir bölgesinin olması, sinagog'tan cumhuriyet'in ilk mimari eserlerine, geç osmanlı dönemi kamu yapılarından geleneksel türk konut tipolojisine, türkiye'nin kendi tarzını oluşturma sürecindeki değişimlere ve yeniliklere öncülük etmiş pek çok eser bu bölgede bulunuyor. ilk meclis, gençlik parkı, ulus işhanı, ulus heykeli, ankara kalesi, roma kalıntıları vs. zenginlikleri sayesinde old town kültürünü yaratmak için büyük potansiyele sahip.
    üstelik ulus, cumhuriyetin ilk yıllarında zaten eski şehir adıyla anılır. daha ne olsun.
  • türkiye'de koruma kültürünün olmamasından kaynaklı gelişen yoksunluk.

    "yıkalım yenisini yapalım, daha büyüğünü yapalım, en büyüğünü yapalım" anlayışının hazin sonucu.
  • deprem ülkesi olmamız nedenlerinden bir tanesidir. geçen nişantaşı'nda doktora gittim. bina herhalde 60-70 senelik falandı. içerde afakanlar bastı. eski binalar çok hoş, çok nostaljik ama ciddi bir depremin beklendiği bir ülkede malesef tehlikeli.
hesabın var mı? giriş yap