• tubitak'ta gayet başarılı yürüyen projedeki ekibi yıldırıp, kaçırıp, yerlerine cahil çomarlar ordusu getirilmemiş olsaydı pekala 10-15 yılda yapılabilecek bir şey iken (zaman dışında, uygulamalar, bakım, güncelleme, güvenlik açıkları vs vs diye gider; böyle bir değişimin artısı da vardır eksisi de) şimdi artık olmayacak duaya amin noktasındaki linux dağıtım derlemesine geçiş önerisi.
  • 1. devlet dairelerinde pardus falan kullanılmıyor. birkaç yere numunelik koymuşlar. hiç mi işlem yapmaya gittiğinizde ekrana bakmıyorsunuz?

    2. %70'i lisanssız denmiş. bilgisayar işleri ihalelerle yapılır ve şartnameye mutlaka lisans konur. devlet böyle bir riske girmez. %90'ı lisanslıdır. arada gözden kaçan tırı vırı yerlerde lisanssız olabilir.

    3. pardus da kesmez. daha katı bir şekilde yerli işletim sistemi yapılmalıdır. hiçbir şekilde verilerimize başkası ulaşamamalıdır. bu konuda formatçı sedat'tan destek alınabilir.
  • geçilecek pardus’ta solitaire olacaksa desteklediğim geçiştir.
  • kamunun %70 i lisanssiz ise microsoft un bi 15 20 yil kadar once donumuza kadar almaya calismasini beklerdim ben. kobi boyutundaki yerler lisanssiz kullaniyor olabilir ama enterprise lisans alabilecek ve windows enterprise versiyonuna ihtiyaci olabilecek (corporate it stuff icin) yerler pek lisanssiz kullanma egiliminde degil.

    pardus kendine has package manager i (bkz: pisi) varken daha 'ilginc' diyebilecegimiz bi distroydu. su anda gozumde debian tabanli diger tonla distro dan cok da farki kalmamistir. ha bi sikintisi var mi, gordugum kadariyla yok. bi olayi var mi, o da yok. bi sekilde ulke capinda butun devlet dairelerinde falan linux kullanmak istiyorsak ya kendi disstro muz olacak ya da kullandigimiz distro nun cogu maintenance isi bize kitlenmis olacak (neticede distro evlat edinmis olacagiz). aha bu durumda her kamu kurumuna linux kuracaksak pardus en mantikli cozum.

    olmali mi? olmali. olmadigi her gun bize (ulkece degil, dunya olarak) cok ama cok pahaliya patliyor. microsoft + intel in desktop makinalardaki dominasyonu ki-ril-ma-li. mobil cihazlardaki arm + android stack inin farkli bi ikili olmasi iyi bisey ama onlar da kendi iclerinde monopolistic davranabiliyolar.

    otesi? microsoft + intel dedim farkettiyseniz. ozellikle son 1 sene icinde intel islemcilerde kesfedilen seyler intel e de hic guvenmememiz gerektigini gosterdi. open software disinda open hardware icin de ugrasilmasi gerekiyor. bu noktada en cok ilerleme kaydeden olusum (bkz: risc-v) instruction set architecture. risc-v vakfinin destekcileri arasinda aselsan da var mesela. bu guzel bisey. bu destegin artmasi lazim.

    linux olmayan yerli isletim sistemi? hayir. cok istiyosak freebsd falan var ama ozgur yazilim in olayi bi miktar proprietary zimbirtilarda mumkun olmayan dunya capinda yardimlasma dayanisma falan. biz var olan ve son derece yol katetmis yazilim seylerini 'yeterince yerli ve milli degil' diye reddedersek ne bi yol alabiliriz ne de 'aa ozgur yazilim' diye bize destek verecek (ulke ici ve disinda) herhangi bir gonulluden yardim alabiliriz.

    ciddili yerli ve milli? daha ziyade savunma sanayisinde kullanilacak isler icin proprietary ve milli bi seyler olmasi lazim. iste bu noktada ulkede bi yerlerde gelistirilmis ve disariya bagli olmayan bi mimaride (risc-v?) turu bi grup real-time os vardi. bikac ay once boyle bi projeye (projenin adini hatirlamiyom) network support eklemeye calisan bi arkadasim olmustu. sistemin genel olarak baya baya kotu oldugunu anlatiyodu. bunu da belirtmek istedim.
  • zamanında pardus ekibin i bunlar cımıya gidmiyolar bir kısmı da ateist amk diye dağıtmış zihniyet pardusa geçecekmiş öyle mi? o tren çoktan kaçtı onun dışında hantal, tembel devlet memurunun pardusa alışması 1 asır sürer herhalde
  • windows işletim sistemli ve intel işlemciye sahip bilgisayarların uygun bir yere gömülüp yerlerine %100 yerli yonga setine sahip yeni bilgisayarların konulması şartıyla destekleyeceğim önerme.

    yıllar önce başladık pardus'a geçmeye ama ne olduysa oldu geliştirici ekip dağıldı. sonra eğitilemez olan memur kısmı bir bir windows yükleyip işine devam etti.

    bizde irade olsa yıllar önce geliştirilen milli klavyemizi korurduk.
  • zor iştir ancak millileştirilmeye çalışılan diğer sektörlere göre nispeten daha kolaydır. linux sistemi ile entegre yazılımların geliştiriirse mümkündür. milli erp, milli crm, milli muhasebe vb yazılımlar için ekosistem sağlanırsa neden olmasın ki?

    2008-2011 yılları arasında küresel linux camiasında çok ses getiren bir projeydi. kde büyük oranda türkçeye evrilmiş, (bkz: pisi), (bkz: yalı), (bkz: kaptan), (bkz: zemberek) vb onlarca özgün projeyi içinde barındırır hale gelmişti.

    fetö'nün tübitak operasyonları sonucu büyük yara aldı ve işler büyük ölçüde gevşedi.

    tekrar o eski günlere dönersek çok mutlu olurum. 2008-2012 yıllarında 4 yıl aralıksız iş yerinde kullanmıştım. ayrıca bilgisayarda tek işletim sistemiydi.
  • pardus iyi ok guzel denemeydi de, bazi seyler gereksiz. gecirin ulkeyi ubuntuya yavas yavas. sonra pardusu, tardusu da yapariz.

    ulkede ki yazilimcilarin yuzde 80 i microsoft tabanli yazilimci. once yazilimcilar unix isletim sistemini benimseyecek ulkede, terminali gorunce matrix gibi bakmayacak.

    akp nin araba projesinden farksiz pardus.

    once temeli ogrenmeliyiz. en temeli.
  • sanki micropsoftla milli eğitim anlaşma yapmamış gibi, pardus’un ekibini dağıtıp projeyi öldürmemişiz gibi tebliğ et kanka! -dediğimdir.
  • kesinlikle olması gerekendir. devletin mailleri bile microsoft exchange server üzerinde tutulmaktadır ki düşünün hemem bütün iletişimin maille yapıldığı bir ortamda bütün elektronik iletişimi abd'nin insafına bırakmak ne kadar güvenlidir.
hesabın var mı? giriş yap