• bazı dinlerde yasak (haram) olmasından ötürüdür.

    şöyle ki;
    haram olması çok sağlıksız bir et anlamına gelmez. bunu bilimsel olarak açıklamaya çalışmak da faydasızdır.
    sadece dine inanıyorsan yemezsin, şundan ötürü bundan ötürü yemiyorum diye safsata uydurmaya gerek yoktur.

    domuz eti dünyadaki en ekonomik hayvansal protein kaynaklarındandır.

    domuz yetiştiriciliği kolaydır. domuzlar çok çeşitli yem ve yiyecekleri, mutfak-lokanta artıklarını dahi yiyebilirler ve bu sayede değersiz besin maddelerini ete yani proteine dönüştürürler. yemden yararlanma oranları yüksektir, kısa zamanda canlı ağırlık alırlar. omnivor hayvanlardır, hem otçul hem de etçildirler. sindirimleri diğer hayvanlara göre 3-4 kat daha kısadır.
    (sığır ve koyun-keçiler daha seçicidir, yemden yararlanma oranları domuzlara göre daha düşüktür ve dolayısıyla bu hayvanların et maliyeti daha yüksektir.)

    domuzlar yılda 3 (üç) defa doğurabilirler ve bir batında 8-10 arası yavru verirler. yani yılda 20-30 civarı yavru verirler.
    (oysa ki sığır bir batında 1, koyun-keçiler ise 1-2 yavru verirler.)

    domuzlarda tek verim yönü ettir. sütünden ya da kılından-yününden yararlanılmaz. bu da ıslah ve seleksiyon çalışmalarını hızlandırır.
    (sığırlar et ve süt, koyun-keçiler ise et, süt, yapağı-yün-tiftik gibi çoklu verim özelliklerine sahiptir. ıslah ve seleksiyon çalışmaları daha zordur.)

    domuz etinde yağ oranı ve b1 vitamini yüksektir.
    ----
    domuzdan cysticercosis bulaşıyor diye yememek abes kaçar. çünkü aynı parazit sığır etinden de insana bulaşmaktadır. günümüzdeki insanlara bulaşan hastalıkların yaklaşık %60 ı zoonozdur yani hayvanlardan bulaşır ve kontrolsüz tüketilir ise sığır, koyun ve tavuklardan da insanlara geçebilir.

    domuzlar kendi dışkılarını yediği için eti yenmez demek de doğru bir önerme olmayacaktır. tavuklar da kaprofajik hayvanlardır. dışkı içerisindeki sindirilmemiş gıda maddelerini tekrar yerler. aynı şekilde tavşanlarda da koprofaji görülür. yani kendi dışkılarını genellikle sabah saaatlerinde tüketirler. bu tamamen fizyolojik bir durumdur ve daha sulu kıvamda olan bu dışkıda bulunan vitamin b nin vücuda geri alınması sağlanır.

    domuzların omnivor olması, otçul olmasının yanında etçil olmaları da yenmeme sebeplerinden biri olamaz. çünkü tavuklar da etçildir, hatta cannibalismus sıkça görülür, kendi türü ya da başka türündeki hayvanları-leşleri de yer.

    domuz eşini kıskanmaz diye yenmez diyenler de var. ancak sığır, koyun, keçi ve tavuk yetiştiriciliğinde de düzenli aile ilişkileri gözlenmemektedir.
  • iyi güzel hoş bir araştırma yapmışsın ama şu domuz bokunu yer yok bilmem ne şöyle böyle lafları artık bayatladı. bakın bırak domuzu insan da aç kalırsa döner bokunu yer. aç kalan hayvan bok yer olay budur. hiç bir domuz demez ki aa bugün incir yemiyeyim dönüpte bokumu yiyeyim.
    bakın arkadaşlar aç kalan tavukta bokunu yer, inekte bokunu yer, mandada bokonu yer, koyunda yer, kuzuda yer. evcil hayvanı olanlar bilir, kedi köpekte bokunu yer. bok bu. muhabbetin resmen boku çıktı.
  • tek sebebi domuzun göçerliğe uygun bir hayvan olmaması olan tespit.

    domuzları büyük sürüler haline getirip kilometrelerce yolu gidemezsiniz. ama atlar, inekler, koyunlar, keçiler her türlü koşulda sürü halinde sizinle yol alır. tavukları da kafese koyar götürürsünüz. yoksa türkler pis, çirkin falan diye domuz yememezlik etmiyor. atı yiyen tavuğu yiyen her şeyi yer.
  • tavuklar da her daim her şeyi yer. aç kalmasına gerek yok. mesela tavuk çok güzel haşlanmış tavuk yer. tavukların arasında kakanızı yapın üşüşür yere düşmeden yerler. domuz olayının hayvanın ne yediği ile hiçbir ilgisi yok yani.
  • türkler'in domuz eti yememesinin domuzun bokunu yemesiyle vs. alakası yoktur. malum domuz hantal hayvan ve türkler de göçebe bir millet. koyun-at gibi gittiğin yere rahat götüremezsin. o sebeple domuz beslememeleri ve yememeleri gayet doğal.
  • şarap içmek haram diyerek tüm alkollü ürünleri yasak eden zihniyet, domuz eti haram olunca diğer et ürünlerine yasak getirmiyor nedense.

    doğunun iki yüzlülüğü.

    evet, tümevarım.
  • tavuk kendini bokunu yediğine göre tavukta yemeyin.
  • bir bu mesele bir de taharet işi hiç bitmeyecek ve sonsuza kadar tartışılacak sanırım.
  • çarşıda pazarda kolay ve ucuza bulunamamasıyla alakalıdır.

    siz raflara domuz eti koyun, bir miktar da dana ve kuzu etinden ucuza etiketleyin sonra görelim bakalım yeniyor mu yenmiyor mu.
  • yetiştirilmesi için sulak alan isteyen domuz kurak topraklarda yaşayan toplumlarca beslenip yenmez, mesela ortadoğu çöllerinde yaşayan araplar ve yahudiler, orta asya bozkırlarında yaşayan türkler, moğollar.
hesabın var mı? giriş yap