• turna balığı nehir ve göllerde rastlanılan ,avlaması zevkli ve lezzetli bir tatlı su balığıdır.

    turna avcılığı dünyada en popüler balık avlarında biridir. ülkemizde bir çok gölde bulunur.yırtıcı bir balık olduğundan bulunduğu yerlerde başkaca balık türlerinin üremesine imkan vermediğinden bu yönü ile bazen üremesini engelleme yönünde girişimler yapılmaktadır.

    turna balığı denizlerde bulanan baracuda balığına benzer bir yapıda olup, geniş çene yapısına sahip keskin dişleri olan bir balıktır.başlıca besin kaynağı balık ve göllerde yaşayan diğer canlı varlıklardır.
  • latince adı: kuzey turnası (esox lucius), çizgili turna (esox masquinongy)
    ingilizce adı: pike

    tanıyalım:
    ülkemiz sularında 2 türü yaşamaktadır. bunlardan ilki kuzey turnası ''northern pike''(esoxlucieus)olarak ta adlandırılan benekli turna. yabancı kaynaklarda pike, great northern pike, jack, pickerel adlarıyla da anılmaktadır. diğeri ise çizgili turna olarak adlandırılan ''muskie''(esox masquinongy ) dir. yabancı kaynaklarda muskie,musky, maskinonge, leopard muskellunge adlarıyla geçmektedir.
    birde bu iki cinsin melezi olan çesitler vardır.burada anne çizgili turna baba ise benekli turnadır. melez turnalarda desenler çok belirgin değildir ve boy ve cüsse olarak daha küçüktürler.melez olan cinsine kaplan turna ''tiger muskie'' denir.ülkemizde hepsine birden turna denilmektedir.

    nerelerde bulunur:
    akdeniz bölgesi, ege, karadeniz kıyıları ve güney doğu anadolu bölgesi dışında kalan bölgelerdeki göl ve akarsularında bulunur.
    sazlık önlerinde dibi otlu ancak yosunlu olmayan yerlerde , özellikle bizim turna otu dediğimiz su içinde görüntü olarak akvaryumcularda gül olarak satılan akvaryum bitkisine benzeyen bitkilerin suyun yüzeyine kadar ulaşamayıp yüzeyden 3-4m altta kaldığı yerlerde bulunur.
    turna balığı her mevsimde aynı derinlikte bulunmaz bu direkt olarak suyun ısısıyla ilgilidir. kışın derinlere iner çünkü suyun derin kısımları su ısısı soğuk olan su yüzeyine göre daha sıcak ve ısı yaklaşık 5 derece olarak sabittir. su ısındıkça yüzeye çıkar.
  • bazı yörelerde "dişli" de denilen balık türü. kafası ördek kafasına benzer. yaklaşık 700 tane dişi vardır. yaşadığı yere göre rengi değişir. kendi türü dahil hemen her çeşit tatlı su balığıyla beslenir. uzun seneler yaşayabilir ve 2-3 metre uzunluğa, 20-30 kg civarı ağırlığa erişebilir.
  • beatles'in yellow submarine adlı şarkısında kendi kendini yutan sonra yok olan balıkmış bu.

    kaynak: umberto eco
  • bir belgeselde en hızlı balık olarak tanıtılmıştır kendisi. önünden geçen bir sudak balığına doğru yaptığı hamle yalnızca ağır çekim kameralarınca tespit edilebilmiş, normal görüntülerde sudağın neden yarısının bir anda kaybolduğu anlaşılamamıştır.
  • kılçıkları y harfi şeklinde çatallıdır. küçükleri kılçıktan yenmez. büyüklerinden bazen omlet yapabilecek kadar çok havyar çıkar.
  • tutması bir dert, tutulduğu zaman ise oltadan çıkarılması daha da bir dert olan balık türü...
hesabın var mı? giriş yap