• kesinlikle doğru bir tespit. çok komik matematik netleriyle mühendislik fakültesine giren insanlar var. üniversite okumayana vebalı muamelesi yapıldığından olsa gerek kimsenin zanaat, lisan öğrenmek veya gelecekteki ihtiyaçlara yönelik beceriler edinmek gibi bir derdi yok. maksat gün teyzelerinin muhabbetinde üniversite mezunu olarak anılmak.

    sosyal bilimlere hiç girmiyorum bile bak.
  • benim takip ettiğim kadarıyla seçkin üniversiteler haricinde geriye kalan bölümlerde ciddi oranda sıralamalarda düşüş var. benim üniversitemin bölümü 2 yılda 18 bin civarı düşüş yapmış. kontenjan genişliği sayesinde çoğu bölümde bu mevcut. tabii özele giden öğrenci sayısı da hızla artıyor. okuldaki sınavsız diploma puanıyla gelen yabancı uyrukluları da saymıyorum ,ki sadece benim sınıfımda 10 u aşkın var.herkesi üniversiteli yapan sistem zanaatkarlığı da unutturdu.bence de bir yerden patlak verecek, bekliyoruz efendim..
  • sen her parası olana üniversite açtırırsan, olacağı bu. millet vergi ödememek için gidip üniversite açıyor. hala da açılmaya devam ediyor. 5 sene sonra üniversiteli öğrenci sayısı 20-30 milyon filan olabilir, o derece büyük bir balon bu.

    kaliteli eğitim verilse amenna. o da yok.

    ülke gittikçe balon gibi şişiyor, patladığında fena patlayacak ama kimse farkında değil. bu kadar lüks yaşam varken, yoksulluğa nasıl alışacak millet onu bilemiyorum.
  • neyimiz patlamayacak ki diye düşündürten durum.

    hangi işimiz düzgün gidiyor allasen?
  • dışarıda atama bekleyen x öğretmeni sayısı çok fazla ise x öğretmenliği puanları yükseltilmeli, kontenjanları düşürülmeli. yani belirli bir süre için x öğretmenliğini okumak zorlaştırılmalı. devletin y öğretmenlerine ihtiyacı varsa y öğretmenliği puanları düşürülmeli, kontenjanları arttırılmalı, gençler y öğretmenliğine teşvik edilmeli. bizde böyle değil. öğrenci de ebeveyn de pek dikkat etmeden tercih yapıyor. sonuç işsizler ordusuna yeni neferler yetişiyor.

    çiğköfteci açar gibi üniversite açılması da ayrı sorun. 20 yıl önce avukat denince insanlar durup bakarmış, çünkü üniversite sayısı az, hukuk fakültesi sayısı az doğal olarak avukat olmak zor. şimdi ise avukat olmak kolay, avukatlık ayağa düşmüş durumda. çünkü herkes hukuk okuyor.

    özel üniversiteler ticari işletme mantığıyla hareket etmesinler diye vakıf aracılığıyla kurulur ama bizim vakıf üniversiteleri; diploma satan, para için öğrenciyi dersten bırakan, kitap satan, bahis şirketleri gibi reklamlar yapan ticarethanelere dönüşmüş durumda.
  • ilerisi falan olmayan durum.

    patlayalı da epey olmuştur.

    sağlık ve spesifik üniversitelerin bölümleri hariç iş miş yok.

    asgari ücretle tezgahtarlık yaparım diyorsan o var. (ihtiyacı olup yapana saygım sonsuz)
  • sistemin hatası eğitimin çoğu kurumda neredeyse ücretsiz olmasıdır. üniversiteler özelleştirilse ve çoğu vakıf üniversitesi olsa sistem problemsiz bir şekilde işleyecek.

    "önce çocuklara ve ailelere lisans eğitimini gerekli olarak hissettir. bu yolda özellikle çocukları borçlandır ve hayatlarının sonuna kadar bu borçlar ve üzerine eklenenleri ödemek için yaşasınlar."

    gerçekten hayat, belirli bir zümreye ait olmayan insanlar için çok zor.
  • patladı bile. bundan 4 yıl sonra mezun olacakları düşünemiyorum bile. sağlık sektöründe olanların is bulduğu bu günler geride kalacak.
  • plansız büyüme çöküş getirir.
hesabın var mı? giriş yap