• hic üstün zekalı tanımamış ya da gayet normal/gerizekalı çocuğunu üstün zekalı zanneden insanların yok yere ovunup bir şey sandığı özellik.

    çocukken ailemin bana yaptırdığı test sonucu üstün zekalı olduğumu öğrenmisler. ama o zamanlar şimdiki gibi bu çocuklara özel bir eğitim sağlanamadığı için standart bir eğitim aldım. ilkokula gitmeden okuma-yazma öğrendiğim için ilkokul öğretmenim tarafından hiçbir ödevi yapmadigim için önce gerizekalı zannedildim ve bir sure dislandim. sonraki eğitim donemimde de çabuk sıkılan bir öğrenci olduğum için ailem uyarmadigi zaman çoğu öğretmenim tarafından anlasilamadim.

    üstün zekalı olmak hayatta genel olarak mutsuz olmak demek. çünkü bu insanlar zor tatmin olurlar, mukemmelliyetcidirler ve aynı anda bi sürü sey yapmak istedikleri icin cogu zaman hicbir sey yapamazlar.

    üstün zekali ailesi olmak bundan daha da zor. çünkü eğer çocuğunuzu kesfedemezseniz ona imkan sunamazsiniz ve çocuğunuzu mutlu edemezsiniz.
  • ote irk.. tanimasi zevkli yasamasi bazen zordur. genelde sakardirlar. cocukken kulak rahatsizligi gecirirler. matematik zekasi ustunse spor yaparken beyin ozurlu gibi gorunurler. ama matematik hesabi yaparken siz soruyu bitirdiginizde onlar coktan cevabı bulup 2. ve 3. cozum yollarini da bulmus olurlar. ilgi alanlari genistir. beyinlerini cok yonlu beslerler. bu besleme ellerinde degildir. bazen bu bilgi beslemesinden dolayi overdose olabilirler. vak'a cocuksa bu overdose olma hali sonrasi ebeveynin hali haraptir. quantum fizikcilerinin bile cevaplayamayacagi sorular sorabilirler. turkiyede gidebilecekleri bir okul yoktur. onun icin surunun icine katilirlar. mutsuz olurlar. gene de etraflarina isik sacmayi surdururler.
  • öğrendiğimiz uyarınca bir ırktır. bu ırkın çocukken kulak rahatsızlığı geçirmiş, sakar ve haşa beyin özürlü gibi görünen mensuplarına sözlükte ışık saçmak gibi ulvi bir görev verilmiştir. (bkz: risale i nur)
  • yüksek farkındalık,yüksek algı,yüksek anlayış sahibi bireylerdir.
    renzulli’ye göre üstün zekâlı ve yetenekli çocuklar, bu özelliklere sahip olan ve bu özellikleri geliştirme yeteneği olan, onları değerli bir alana uygulayabilen çocuklardır.üstün performans gösteren bireyler aşağıdaki yetenek veya özelliklerin biri ya da birkaçına sahiptirler;
    genel zihinsel yetenek
    özel akademik yetenek
    yaratıcı veya üretken düşünme yeteneği
    liderlik yeteneği
    görsel ve performansa dayalı sanat yeteneği
    psikomotor yetenek (nagc, 1990).
    bu çocukların kendi potansiyellerini anlamaları, kendilerine ve topluma katkıda bulunabilmeleri için normal okullarda verilen eğitimin ötesinde farklılaştırılmış bir eğitim programına ihtiyaçları vardır.
    (bkz: özel yetenekli birey)
  • bu çocuklar ile yaşamayı çok kolay zannediyorsunuz ama söyleyeyim.

    davulun sesi uzaktan hoş gelir.

    - maalesef devlete göre bu çocuklar yok hükmünde oldukları için üstün zekalılara eğitim veren okullarda eğitim görmesi gerekir
    - dönem dönem baş gösteren ve ağır seyreden takıntılarla baş etmeniz gerekir. bazı takıntılarda kendine zarar dahi verebiliyor.
    - öz güvenleri çok yüksektir, kibirlidir. törpülemek ve baş etmek çok zordur.
    - büyüdükçe çocuğa yetmemeye başlarsınız, sizi beğenmezler.
    - size anlattıkları şeyleri onlar gibi çok çabuk anlamanızı beklerler. eğer anlamazsanız doğduğunuza pişman ederler.
    - arkadaşları da kendisi gibi üstün zekalı değilse anlaşamıyorlar ve büyük sıkıntı çıkıyor.
    örnek: normal çocuk tablette çizgi film izlemek isterken üstün zekalı çocuk tesla'nın icatlarının simülasyonlarını izlemek istiyor ve kıyamet kopuyor.
    - arkadaşları ile oyun oynarken oyunun senaryosunu, kurallarını, puan sistemini vb... her şeyi kendi kurgular. uymayan olursa savaş çıkarır.

    yukarıdakiler gibi daha bir çok madde sayılabilir. hayat gifted filmindeki gibi olmuyor gençler.

    hiç mi iyi yanı yok? tabii ki var.

    bir kolejin bursluluk sınavına girdiğinde tüm matematik sorularını (uzun işlemler gerektirecek sorular dahil) kalem dahi oynatmadan kafadan çözüp cevap kağıdına işaretlemesi üzerine okul tarafından çağırılmam. görüşmeyi yapan öğretmenin soru kitapçığını açıp tertemiz bir soru kitapçığı ile karşı karşıya kalması. "allah allah yaptığı hesaplamaları neden silmiş ki?" diye şaşırması. daha dikkatli bakınca aslında hiç yazmamış olduğunu anlaması. bazı sorulara dikkatli bakıp "bu soruyu da kafadan yapmış" diye afallaması. ve görüşme sonunda "biz bu çocuğu istiyoruz, para konusunu her türlü çözeriz" demeleri en büyük onurdu benim için.
  • ebeveyni için son derece zor bir durumdur, ilgi alanına göre bitmeyen soru yağmuru, dinmeyen bir bilgi açlığı, hızlı öğrenme, öğrendiğini başka yere adapte etme...

    çok zaman ona yetemediğinizi düşünürsünüz, okul tarafında ise işler genelde iyidir, öğretmenlerin değimi ile daha işlemlerin başında o çoktan sonuca gitmiştir, hızlı öğrenir, neden sonuç örüntüsünü çok iyi yakalar, yöntem aklına yatmadığında farklı yollarla sonuca kendisi gider hatta gerektiğinde öğretmenini uyarır,

    ancak ne yazık ki ülkemizde zihinsel kapasitesine uygun eğitim alamaz zamanla körelir ve sönükleşir.

    t. toplumun yüzde ikisinde görülen yüksek zihin kapasitesi.
  • bir anaokulu sınıfında gözlem yaparken normal gelişim gösteren çocukların içinde dikkatimi çeken bir çocuk vardı. yani diğer çocuklara göre oldukça yaratıcı resimler yapıyor, motor yetenekleri normalden biraz daha gelişmiş, bir soru sorduğunda mantıklı cevaplar veriyor ve bir tasarım yapmak konusunda (kendi yaşına göre) başarılı bir çocuktu. sonradan öğretmeninden öğrendiğime göre gerçekten de sınıftaki diğer çocuklara göre biraz daha üstün yetenekli bir çocukmuş. şimdi üstün zekalı ve yetenekliler kimlere nedir? hangi alanlara ayrılır?
    üstün zekalılar zeka puanı 130 ve daha üstü olanlardır. özel yetenekliler zeka puanı 120 ve daha üstü ayrıca; sanat, matematik, müzik gibi alanlarda üstün başarılar gösterirler.
    kısa bir araştırmayla da özel yetenekli çocuk, üstün özel yetenekli çocuk, yaratıcılık yeteneği üstün olanlar, liderlik gizil gücü ayrıcalıklı olanlar, olağanüstü yetenekliler, psikomotor alanlarında olağanüstü yetenekliler şeklinde sınıflandırılırlar.
  • türkiye’de pek çoğu yitip giden, oysaki, geleceğe yön verecek* insanların zihinsel seviyesi. zekanın işlendiği ölçüde fayda sağladığını batılı ülkelerle beraber israil* keşfetti, onlara özel eğitim kurumları oluşturdu. * batının yaptığı tüm sistemi onlara göre inşa etmek, bizde sistem devamlılığı esas değil.
    burs yok burs!!
    bu insanlar geleceğimizi planlayacaklarken, yanlış öğretmen ve geçim gailesi ile eğitilemiyorlar. herkes, onları kendi çağına göre eğitmeye çalışıyor; yanlış yapıyorlar. aileler ise çaresiz!
hesabın var mı? giriş yap