• gogol'un kaleminden çıkan mirgorod öykülerinin üçüncüsü olan eser ismini, ukrayna halkının hayalinde yarattığı dev bir yaratıktan alıyor. viy, gogol tarafından "cüce gnomları yöneten, gözkapakları ta yere kadar uzanan yaratık" olarak tasvir ediliyor. ukrayna folklörüyle bezenmiş (büyülü sözler, şeytan çıkartma, koruma dairesi vb.) bu korku öyküsünün tamamı halk arasında yaygın bir masaldır. gogol, bu masalı tüm sadeliğiyle (duyduğu gibi) bizimle paylaşmıştır.

    temelde bir halk hikayesi olan viy, daha yakından incelendiğinde güçlü bir parodidir. eski zaman beyleri öyküsünde olduğu gibi bu öyküsünde de gogol, her şeyin gözüktüğü gibi olmadığını bizlere bir kez daha ispatlıyor.
  • 2014 yılında çekilen versiyonu gerçekten muazzam olan, oyunculukları, hikâyenin fantastik kurgusu zevkle izlenen bir film.

    müzikleri efsane.
  • 1967 de yapılmış bir film . görüntü yönetmenin işleri hariç kurgu ve oyunculuğu hiç beğenmedim.korkmadım da amk.korkutmayan korku filmi mi olur.
  • spirit of evil gogol'un aynı adlı eserinden uyarlanan mosfilm stüdyolarında 1967 yılında çekilmiş sovyet korku filmi. film sovyetler birliği'nin ilk korku filmlerinden biridir. uygulanan teknik ve efektlerle, kullanılan kostümlerle oldukça başarılı olan film halen izlenebilen, eskimeyen bir film özelliği taşımaktadır.koma ukrayna'da kiev civarlarında bir manastırda öğrenim gören öksüz bir kazak öğrencidir. manastır tatil olunca iki arkadaşıyla beraber okuldan ayrılır. bütün okul öğrencileri gibi onlar da sürekli haylazlık peşinde koşan öğrencilerdir. yolculukları sırasında konaklayacak bir ev ararlarken yaşlı bir kadının evine rastlarlar ve orada konaklamak için izin isterler. yaşlı kadın öğrencilere yatmaları için ayrı ayrı yerler gösterir. diğerlerini yerleştirdikten sonra koma'nın yanına gelir ve onu kontrolü altına alır. koma kadının cadı olduğunu anlasa da elinden artık bir şey gelmez. koma ve cadı bir müddet havada uçarlar. yere inince koma cadıya vurmaya başlar. cadı ağır bir biçimde yararlanır ve güzel, genç bir kıza dönüşür.

    viy’in kaderi biraz bizim süt kardeşler / gulyabani filmine benziyor, tıpkı onun gibi viy de bir korku komedisi ve rus halkının çocukluk korkusu olarak herkesin hatırladığı, sorulduğunda “viy diye bir film vardı, çok korkunçtu” diye bahsettiği film…

    son 10 dakika korku sineması için gerçek bir zafer niteliğinde… aleksander ptushko’nun elinden çıkma orijinal optik efektler ve yine çok başarılı kostümler- makyajlarla kotarılmış, iyice tekinsizleşmiş atmosfer sayesinde koma’nın korkusunu hissetmek mümkün oluyor. bana kalırsa sam raimi, evil dead serisinde özellikle 2. filmde viy’den çok fazla etkilenmiş. çalmış-çırpmış denemez ama iki filmin doku benzerliği şaşırtıcı. şaşkın kahraman koma, envayi çeşit iblisle bir kilisede kapalı kalırken aynı tecrit evil dead’in kahramanı ash’in başına bir dağ evinde geliyor. bu anlamda viy, öncül bir film olarak da değer kazanıyor.

    yetenekli rus sinemacıların, sovyetler birliği döneminde elinden çıkan tek korku filmi olan viy’i keşfetmek-izlemek büyük bir şans, mutlaka izleyin derim.
  • beklediğimden iyi çıkan film. cidden eski tarz korku klasiği havası var.

    hikaye açısından, ukrayna folkloründe olup olmadığı muallak, gogol'ün ortaya attığı bir yaratık olduğu tahmin ediliyor.

    viy denen yaratığın açıklamalarını, neyi sembolize ettiğine bakayım dedim ama. lacancı yok ensest arzusu, oedipus, cinsel gerilim vs. hep aynı bayık teraneler. tatmin etmedi.
  • mizahi dili evliya çelebinin cadılarla ilgili seyahatnamesinde geçen dokuyu hissettiriyor. 1967 yapımı olan için yazıyorum, süre ve kurgu olarak bana göre çok başarılı. şimdi filmlerden 2 saat boyunca karakter tahlili, iç dünyayı anlatan bir dil umuyorlar, bunu becerenler başarılı, hiç o topa girmeyenler başarısız gibi bir algı oluştu saçma şekilde. 67 yapımı film tam gogol tadında süre olarak. arife tarif gerekmez. 2 saat karakter gelişimi seyretmeye gerek yok. hikayeyi anladın mı? seni eğlendirdi veya üzdü mü? bitti. hollywood bu üsluba garip şekilde ancak 30 sene sonra erişebildi. üstelik ellerinde edgar allan poe gibi bir yazar varken.
  • nikolay gogol’un aynı adlı öyküsünün aslına sadık uyarlaması. ayrıca rusya’nın ilk korku filmi olarak bilinir.

    https://youtu.be/4ymqn6q36hq?si=rvbzo-_c8p4zuidx

    (27/04/2009’da yazıldı)

    yönetmen : georgi kropachyov, konstantin yershov
    senaryo : aleksandr ptuşko, nikolay gogol (öykü)
    yapım:1967, rusya
    siyah/beyaz, 78 dakika
    oyuncular: leonid kuravlyov, natalya varley, aleksei glazyrin, nikolai kutuzov

    filmin konusu öyküyle aynı zaten ama bilmeyenler için anlatayım:
    eski rusya’da diğer ortaçağ ülkeleri gibi, üniversite eğitimi dini akademilerde veriliyordu. ilahiyat fakültesi de denen bu yerlerde felsefe, teoloji, gramer, astroloji, müzik ve hatta simya gibi bilimler öğretiliyordu. işte böyle bir okulda öğrenci olan serseri khoma filmimizin ana kahramanı.

    tatil nedeniyle akademiden ayrılarak memleketlerine dönen öğrencilerin boşalttığı okulda sadece khoma ve iki arkadaşı kalmıştır. bu 3 delikanlı, içki içip şarkılar söyleyerek, kızlara sarkıp, pazar yerindeki satıcıları talan ederek yola çıkarlar. fakat üç kafadar o kadar içmiştir ki; belki dumanlı kafalarından, belki de sisten, yollarını kaybederler. gece olmuştur ve gidecekleri yere varamayacakları bellidir. yollarına çıkan döküntü bir kulübenin kapısını çalarlar. kapıyı hayli çirkin, yaşlı bir kadın açar. delikanlılar, geceyi geçirmek için yer isterler, kadın önce kabul etmez. neticede ısrarlara dayanamaz ve her birine bir yatak gösterir. khoma’nın yatağı ağıldaki domuzların yanında, saman yığınıdır. gece, yaşlı kadının ziyareti ile uyanan adam, kadının tacizine uğrar. pek istekli olmayan khoma önce daracık yerde kaçmaya çalışır fakat kadın yakaladığı gibi delikanlının sırtına çıkar.

    kadının bir cadı olduğunu farkeden khoma, sırtındaki kadının sihriyle bulutların arasında uçmaya başlar. cadı onu bir at gibi kullanmaktadır. didişmede khoma galip gelir ve kadını sırtından alaşağı ederek, eline geçirdiği bir sopayla öldüresiye döver onu. cadı birden şekil değiştirir ve dünyalar güzeli bir kıza dönüşür. dehşete düşen khoma kaçarak uzaklaşır.

    akademiye geri döndüğünde kendisini bir sürpriz beklemektedir. rektör, civardaki varlıklı bir adamın kızının öldüğünü; kızın ağzından çıkan son sözün “khoma” olması nedeniyle; babası tarafından dini göreve çağrıldığını söyler. khoma, ölünün ruhunu kutsayacak üç gecelik bir ayin düzenleyecektir. bunu reddeder tabi ki. isteği dışında zorla köye getirilir ve ölen kızın, önceden kendisinin öldürdüğü cadı olduğunu fark eder. varlıklı adamın emrindeki gardiyanlardan bir türlü kaçamayan khoma, kızın tabutunun bulunduğu küçük kiliseye kuzu kuzu girer ve asıl film başlar. intikam almak isteyen güzel cadı, khoma’nın 3 gecesini cehenneme çevirecektir.

    rusya’nın ilk korku filmi olma özelliği de taşıyan bu film komedi unsurları da barındırıyor. rus folklöründe geniş yer edinen cadı edebiyatının güzel bir örneği; bir masal şeklinde anlatılmasının sebebi bu olmalı. görüntüler gerçekten eşsiz; gotik sinemanın göstergelerini, anavatanından izlemek çok zevkli. üstelik ahşap kilise ve yaşanan üç gece dönemine göre çok çok iyi bir atmosfer sunuyor. zamanımızda ne kadar eski olarak değerlendirilse de, bu korkunç sahnelerdeki makjajlar, efektler ve görsel oyunlar o kadar iyi ki; ruslar korku filmi yapmak için neden bu kadar beklemişler merak ediyor insan. güzel cadı pannochka’yı canlandıran natalya varley’in kuzey ırkının tüm özelliklerini yansıtan duru güzelliğiyle; aptal, korkak ve beceriksiz khoma’yı canlandıran leonid kuravlyov’un esprili oyunculuğu birleşince ortaya güzel bir sonuç çıkmış.

    bu arada filmin 2009 tarihli, görsel efektlerle desteklenmiş yüksek bütçeli bir yeniden yapımı var. gördüğüm kadarıyla komedi unsurları çıkarılmış ve konu fantastik maceraya dönüştürülmüş.

    ha, bu arada! adı geçen viy, ukrayna folklöründen gelme, her şeyi gören ve kendisiyle göz göze gelen kişileri taşa çeviren bir dev olarak tarif edilebilir. yerlere kadar uzanan kanat gibi gözkapakları, bunların ardında da yüzlerce gözü var. hikayede daha korkunç ve gizemli anlatılan bu yaratık maalesef filmde pek de korkunç değil.

    edit: kelime hataları düzeltildi
  • doğaüstü kurgusal öcüvari yaşlı bir yaratık.

    (bkz: gulyabani)
    (bkz: moruk)

    öcü ile aynı değildir. öcü rusça “babaika”
hesabın var mı? giriş yap