• 31 mart 2019 ukrayna başkanlık seçimlerinde şu an için favori olarak görünen aday. aslında aktör ve komedyendir, sanıyorum ki bilhassa kvartal 95'teki performansı sayesinde şimdilik ukrayna halkının güvenini kazanmış gibi görünmektedir. programla aynı adı taşıyan yapımcı firmadaki diğer kişilerle sluha narodu (halkın hizmetkârı) partisini geçtiğimiz yılda kurmuş ve başkanlık seçimi adaylığını da resmi olarak 2018 yılının son gününde açıklamıştır. şu anki anketlere göre yaklaşık %20'yle ilk sırada geliyor, timoşenko-poroşenko ikilisine de 3-4 puan fark atmış gibi görünüyor (ikisi hemen hemen aynı yüzdeye sahip).

    donbass savaşı'nı bitirmek için rusya'yla masaya oturmak istediğini, sonuna kadar ukrayna ordusunun yanında olduğunu, donetsk ve luhansk halk cumhuriyetlerini rusya kuklası oldukları gerekçesiyle muhatap almadığını söylüyor ancak kendisinin sadakati konusunda şüpheleri olan insanlar da yok değil...

    savaşın bir önceki seçimlerden sonra başladığı düşünülürse bu seçimin bağımsız ukrayna tarihinin şu ana kadar gördüğü en önemli seçim olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır zira ülkenin yörüngeye oturması açısından bu seçim, bir öncekine kıyasla çok daha kritik. poroşenko'dan beklenen stabilizasyonu sağlayıp ukrayna'yı toparlamasıydı. artık ukrayna'nın sorunlarını çözmesi, bir yol belirlemesi ve ona göre hareket etmesi bekleniyor. bu açıdan, zelensky gibi siyasi geçmişi olmayan bir ismin seçilmesi hayli ilginç olacak. bir anlamda "bırakın, politikayı politikacılar yapsın!" ve "genç, taze kan lazım politikaya; kıçı kabuk bağlamış siyasetçileri bir kenara bırakın!" düşüncelerinin de çarpışması olacak zelensky.

    ***

    romanizasyon notu: rus olsa "vladimir zelenskiy" diye açardım başlığı ama ukraynaca romanizasyon kurallarından emin olmadığım için ingilizce haliyle bıraktım. ingilizceye "y" olarak geçen ukraynaca harfin türkçedeki karşılığı "i" değil "ı". bu nedenle ukraynacadan türkçeye geçirecek olursak, yanılmıyorsam, doğrusu şu oluyor,

    volodımır zelen'skıy

    haliyle bu da acayip çirkin ve tuhaf durduğu, "volodimir zelenskiy" de kurallar gereği pek doğru olmayacağı için ben ingilizcesini yazıp çıktım işin içinden. doğrusunu bilen varsa yönetime söylesin, başlık taşınsın, siz bilirsiniz. beni karıştırmayın. *
  • kuvvetle muhtemel ukrayna'nin 6. baskani olacak komedyen. ukrayna'nin cem yilmaz'i.

    kendisinin ukrayna baskani olarak canlandirdigi servant of people isminde tv filmi var.
    ve su siralar bu film kendisinin en buyuk propogandasidir.
  • anketlere göre, 31 mart 2019 ukrayna devlet başkanlığı seçimleri için favori aday durumuna gelen 1978 doğumlu ukraynalı komedyen ve televizyon programcısı. ancak karşısında petro poroşenko ve yuliya timoşenko gibi deneyimli siyasetçiler olacak.

    wikipedia - https://en.wikipedia.org/wiki/volodymyr_zelensky
  • ilk turu yüzde 30'un üzerinde oyla önde tamamlamış. ikinci turda ise mevcut devlet başkanı petro poroşenko ile yarışacak.

    https://www.bbc.com/news/world-europe-47767440
  • petro poroşenko'yu 14 nisan'da kiev olimpik stadyumu'nda halkın önünde tartışmaya davet ettikten sonra kendi davetine icabet etmeyen (edemeyen) kukla devlet başkanı adayı.

    poroşenko stadyumda
  • arkasındaki isim için (bkz: igor kolomoysky)

    100 yıldır rusya'nın kucağında sömürülmekten iliği kurumuş ukrayna'nın bugünkü seçimler sonrası muhtemel cumhurbaşkanı olacak olan komedyen. kolomoysky varken rus yanlısı olma ihtimali düşük zaten ülkede böyle bir talep yok zaten.

    seçimlerde kime oy verdiniz başlığındaki entrylerin yarısı tkp olan sözlükte eski sscb ülkeleri hakkında sağlıklı bilgi bulmak güç ama rusya'nın ukrayna'ya çernobil'den sonra bıraktığı en büyük mirası görmek isterseniz sizi şuraya alalım (bkz: holodomor)
  • %72 oy ile ukrayna yeni cumhurreisi.
  • acunun cumbaşı olması gibi bir şey.

    herif 2015'te cumbaşı olması üzerine skeç yapıyor, 2018'de hakikaten de parti kuruyor, 2019'da %70 oy ile seçiliyor.

    adamın çeşitli komedi programları var, yani cem yılmaz veya beyaz gibi tek bir marifeti yok. seçim gününe 3 gün kala seçimlerle paralel da komedi filmi yayınlıyor.

    oha diyorum.

    edit: komedyen dedik adam dünya lideri çıktı
  • ukraynalı arkadaşlarımın yüzde 90'ının oy verdiği komedyen.

    cem yılmaz'ın cumhurbaşkanı olması gibi bir durum.

    demokrasi kültürü zayıf olan ülkelerde yetkinlikten çok hazır cevaplık prim yapıyor.

    çikolatacı ve yolsuzluk şampiyonu poroshenko'dan sonra iyi olmuştur o ayrı.

    ne demiş peter ustinov?

    'bir başbakan asla soytarı olamaz. ancak bir soytarı uzun yıllar başbakanlık yapabilir.''

    yahudiliğine gelince timoshenko ve poroshenko da yahudi idi, ukrayna'da genellikle yahudiler cumhurbaşkanı ya da başbakan oluyor.
  • vallahi şaşirdim. tüm filmleri ve skeçlerini izlemiş biri olarak bu adamin cumhurbaşkani olmasina fena halde şaşirdim. 2 3 sene önce aklimin ucundan bile geçmezdi. yukarda bahsedildiği gibi ukraina cem yilmazi değil. cem yilmaza saygisizlik olur. olsa olsa ancak zelenskiden türkiye tolga çeviği olur.
hesabın var mı? giriş yap