• yapay zekanın coder olduğunu düşün, kendi sınırlarını kendi belirlediğini;
    sonlu elemanlar veya sonlu farklar ile çalışsa bile dünyayı ele geçirir.
  • 100 yil once ortalama bir insana bugunun teknolojisini sorsak, onlar da imkansiz derlerdi cunku siglik bunu gerektirir. pa$azadenin yazilimla ilgisi yok ama yazilim hakkinda ahkam kesmekten kendini alamiyor.

    bilgin yok fikrin cok. bu kafayla devam.

    ek:
    girdigim ai derslerinden birinin donem projelerinden biri sarsa lambda kullanarak basit bir grid problemi cozen yazilim gelistirmekti.
    labirentli bir oyunda odulu bulmaya calisan program seklinde hayal edin.
    (sarsa lambda nedir merak ederseniz: https://en.wikipedia.org/…ction-reward-state-action)
    asagi yukari 300 satir c# koduyla 50-100 bin episode kadar calisan programin "ogrendigini" kendi gozlerimle gordum.
    boyle bir sey: https://www.youtube.com/watch?v=z_eyipahyes
    siradan core i7 laptop ve 300 satir c# koduyla olan bu.
    elalem supercomputer ciftliklerinde ne atlar kosturuyor siz hayal edin artik. edemiyorsaniz da "gercek olamaz imkansiz" demeyin, kenara cekilin.

    ek-2:
    yeni ek yapmak isterim, zira eksik kaldi yukarisi biraz.
    bugun teknik olarak yapay zekadan kasit (bu isin icinde olanlarca en azindan) her seyin cozumunu bulabilecek, sunulacak her problemi isleyebilecek bir sistemden* ziyade, belirli bir pazara veya probleme gore tasarlanmis yapilardir. seneler seneler once* bu konsept tam tamina bir arastirma alani bile degilken bunlara kolektif olarak "yapay zeka" denmis olmasi kanimca hata olmus fakat o zamanin teknolojisinde bu egzotik isim ilgi cekici duruyordu. tabii dusunebilir makineler hakkindaki muhabbetler taa turing'e kadar gider, o ayri. tarihsel sebeplerden oturu bugun halen bu sistemleri "yapay zeka" olarak aniyoruz fakat 30-40 yil oncesiyle ayni anlamda degil. skynet'lerle hal'lerle pompalanan o yapay zeka tipi bitti gitti gecmiste kaldi. 10 yil once ses tanima sistemlerine derdini anlatamiyorken, bugun sen konustukca o sesini daha iyi anlayabilmeye basliyor. bunlar iste yapay zeka uygulamalaridir. (makine ogrenmesi demek daha dogru) bu yuzden burada once bir yapay zekadan anladiginiz ne, oturup bunun dogrusunu ogrenmenin akabinde dusunmeniz gerekiyor. gercek disi uyduruk haberlerden, konuyla ilgili hicbir akademik bilgisi olmadan "his understanding of the subject is limited" diyerek tartistigi tarafi asagilayan zuppe populist figurlerden* duyduklarinizdan degil; dogru kaynaklardan okuduklarinizla ogrendiklerinizle dusunmeniz gerekiyor. yoksa boyle "yapay zeka insan zekasi kadar olamaz" diye gezersiniz ortalikta.
  • gercek bir insan gibi bir yapay zekanin mumkun olmayacagini ben de dusunuyorum ama bu basligi acan kisi gibi entyler giren bir yapay zeka gayet tabii mumkundur.
  • organik sistemlerin de kendi içerisindeki nispeten basit algoritmalardan oluştuğu düşünüldüğünde, bu algoritmaları "anlamlandıracak" algoritmaların kalitesiyle doğru orantılı olarak imkansızlıktan uzaklaşacak bir önermedir.

    bir zekanın gelişimi: https://www.youtube.com/watch?v=gl3ejivlz_4
  • son derece yanlış bir düşünce. şöyle ki;
    bir programlama aşaması illa ki oluyor fakat bu aşamayı ilerletme olayını da yazılıma bırakabiliyorsunuz. teknoloji buna el veriyor. çok basit bir örnek vereyim. hayvanlar alemini ele alalım mesela. senin programa belirli girdileri yapıp tanıtman gerekiyor. memeli, tüylü, solungaçlı, kıkırdaklı, süt verebiliyor, vs vs gibi girdilerimiz olsun. program eline veriler geldikçe bunları süper bir şemaya sokabilir ve artık hayvanları minimum soru ile ayırt edebilir hale gelebilir.
    (bkz: desicion trees)
    (bkz: j48)

    bu en basit örnek yapay zeka adına. bu ne işimize yarayacak dersen orası sana kalmış. mesela barajlardaki atıkları toplayan bir cihaz yapıp hangi hayvanlar barajda ölmüş, ölenlerin ortak özellikleri ne gibi bu tarz konularda simulasyon ile eğitip sonra barajlarda gerçek verilerle guclendirebilirsin. ve ölümleri azaltmak için kullanabilirsin bunu mesela. bunu ayrı bir program ile birleştirip yapay zekayı senin mükemmel bir işçinmiş gibi kullanabilirsin. bu örnekler çok daha fazla artırılabilir tabi ki. en basitinden aklıma gelenleri yazdım kendi düşüncelerime göre.
  • yapay zeka'nın kullanım alanının bilim kurgu filmlerindeki gibi insansı robot oluşturmadığını anlamak gerekiyor. ileride belki olabilir, ancak ticari olarak amaç şimdilik bu değildir.

    ilk entry'de yazarın bahsettiği "soyut duygu" kavramı gayet hesaba dökülebilmektedir. insanın yüzünden hangi ruh haline sahip olduğunu tahmin edebilen algoritmalar mevcuttur.

    kaldı ki şu anda bildiğimiz bilgisayar sistemi 0 ve 1 temelli mantık kapıları olan işlemciler üzerine. geliştirilmekte olan kuantum bilgisayarları superposition adı verilen yatay ve dikey foton olarak giden, değeri tahmin edilemeyen diziler üzerine kurulmakta. sahip olduğu işlem gücü, günümüz işlemcilerine oranla kat be kat üstün olduğu için veri işleme sınırlarını çok yükseğe çekecektir. "yazılımla bu iş olmaz" dememek gerekiyor.
  • yapay zeka imkansız değildir. netekim şu anda yapılmış yapay zeka uygulamaları var.

    yapay bir insani zeka imkansız olabilir. çünkü insani olması için insan olması lazım.

    bir makineye insanın hissettiklerini hissettirmek gerekiyor.

    his ve zeka ne akala diye soranlar olacaktır. bana sorma git araştır öğren.
  • ta 1700 yilinda sadece soru sorarak yapay zeka denen seyin mumkun oldugunu felsefi yontemle ortaya koyanlar, 1990'li yillarda kollari sivayip satir satir kod yazanlar bir yana; 2017 yilinda bu tespiti yapan bir yana...

    her gun kullandiginiz google'lar, youtube'lar, facebook'lar nasil calisiyor saniyorsunuz anlamiyorum ki... mail kutuna spam mail dusuyor ya bazen, hah o bile yapay zeka tarafindan degerlendiriliyor spam mi degil mi diye. sen dusun gerisini.

    gayet de mumkundur (bkz: turing completeness), hatta ve hatta zibilyon tane alanda da kullanilmaktadir.

    al oku diye veriyorum;

    (bkz: markov decision process)
    (bkz: artificial neural network)
    (bkz: clustering)
    (bkz: reinforcement learning)
    (bkz: support vector machine)
    (bkz: image recognition)

    edit: felsefi yontem
hesabın var mı? giriş yap