• 100 yil once ortalama bir insana bugunun teknolojisini sorsak, onlar da imkansiz derlerdi cunku siglik bunu gerektirir. pa$azadenin yazilimla ilgisi yok ama yazilim hakkinda ahkam kesmekten kendini alamiyor.

    bilgin yok fikrin cok. bu kafayla devam.

    ek:
    girdigim ai derslerinden birinin donem projelerinden biri sarsa lambda kullanarak basit bir grid problemi cozen yazilim gelistirmekti.
    labirentli bir oyunda odulu bulmaya calisan program seklinde hayal edin.
    (sarsa lambda nedir merak ederseniz: https://en.wikipedia.org/…ction-reward-state-action)
    asagi yukari 300 satir c# koduyla 50-100 bin episode kadar calisan programin "ogrendigini" kendi gozlerimle gordum.
    boyle bir sey: https://www.youtube.com/watch?v=z_eyipahyes
    siradan core i7 laptop ve 300 satir c# koduyla olan bu.
    elalem supercomputer ciftliklerinde ne atlar kosturuyor siz hayal edin artik. edemiyorsaniz da "gercek olamaz imkansiz" demeyin, kenara cekilin.

    ek-2:
    yeni ek yapmak isterim, zira eksik kaldi yukarisi biraz.
    bugun teknik olarak yapay zekadan kasit (bu isin icinde olanlarca en azindan) her seyin cozumunu bulabilecek, sunulacak her problemi isleyebilecek bir sistemden* ziyade, belirli bir pazara veya probleme gore tasarlanmis yapilardir. seneler seneler once* bu konsept tam tamina bir arastirma alani bile degilken bunlara kolektif olarak "yapay zeka" denmis olmasi kanimca hata olmus fakat o zamanin teknolojisinde bu egzotik isim ilgi cekici duruyordu. tabii dusunebilir makineler hakkindaki muhabbetler taa turing'e kadar gider, o ayri. tarihsel sebeplerden oturu bugun halen bu sistemleri "yapay zeka" olarak aniyoruz fakat 30-40 yil oncesiyle ayni anlamda degil. skynet'lerle hal'lerle pompalanan o yapay zeka tipi bitti gitti gecmiste kaldi. 10 yil once ses tanima sistemlerine derdini anlatamiyorken, bugun sen konustukca o sesini daha iyi anlayabilmeye basliyor. bunlar iste yapay zeka uygulamalaridir. (makine ogrenmesi demek daha dogru) bu yuzden burada once bir yapay zekadan anladiginiz ne, oturup bunun dogrusunu ogrenmenin akabinde dusunmeniz gerekiyor. gercek disi uyduruk haberlerden, konuyla ilgili hicbir akademik bilgisi olmadan "his understanding of the subject is limited" diyerek tartistigi tarafi asagilayan zuppe populist figurlerden* duyduklarinizdan degil; dogru kaynaklardan okuduklarinizla ogrendiklerinizle dusunmeniz gerekiyor. yoksa boyle "yapay zeka insan zekasi kadar olamaz" diye gezersiniz ortalikta.
  • "yazılımla ilgimin olmadığını belirterek başlamak istiyorum. benim mantığıma göre yapay zekanın yazılım ile yapılabilmesi imkansız"

    anliyorum.
  • genelde yazilmis algoritmalar ile karistirilan bir konudur yapay zeka ve yanlis yargilara neden olur. klasik programlama anlayisinda programci olasi tum senaryolari dusunur ve o senaryolara gore davranislari belirler. yapay zekanin da bu mantikla calistigini dusunenler elbette bunun bir zekadan daha cok basit bir emir zinciri oldugunu dusunebilir. ama yapay zeka algoritma yazmaktan cok farklidir. yapay zeka yazan programci olasi senaryolari asla dusunmez, dusunmemeli. programcinin yazdigi sadece ogrenme algoritmasidir, yani bilgisayara dis dunyayi nasil algilayacigini ogretir. ogrendigini nasil isleyecegi, ya da nasil sonuclar elde edecegi yapay zeka programlayan biri icin tam bir bilinmezdir. bu konuda beynin calisma yonteminin bir kopyasi olusturulur, ornegin "self organized maps" veya "neural networks" bir beyin kopyasidir. disaridan gelen etkileri algilar ve tamamen bir kaos yani bilinmezlik icinde bunu algilar. bir cesit "fuzzy logic" dir bu. yani ayni ogrenme algoritmasi ile programlanmis iki bilgisayar ogrendiklerini farkli yorumlayabilir, ayni ikiz kardeslerin farkli dusunmesi gibi. yapay zeka ogrenme algoritmasi programlandiginda bilgisayar dunyaya yeni gelmis bir bebek gibidir. daha sonra bu algoritma ogrenme durumuna birakilir. eger yapay zeka belli bir amac icin yapildiysa yani amac deneysel degilse elbette programcilar zekaya mudahale eder. ama bu mudahale ogrenme algoritmasindan cok ogrenme verisi uzerine olur. yani yeni dogmus cocugun matematigi gelistirilmesi istenirse beynine cerrahi mudahale yapmaktan daha cok ona matematik ogrenmesi icin gerekli materiyallerin, egitim programinin yapilmasi gibi dusununun. yani yapay zekayi normal algoritmalardan ayiran en onemli fark, normal algoritmalarin yapacagi on tanimlidir yani belirlidir. ama yapay zekanin yapacagi tamamen belirsizdir. cunku yapay zeka programlamak bir makina programlamakdan daha cok bos bir beyin programlamaktir.

    master tezim sirasinda "self organized map" programladik ve bunu network trafigini ogrenmesi icin biraktik. belli bir ogrenme surecinden sonra gorduk ki network trafiginin icinde bariz bir gariplik olmasa bile zeka sanki bir insanin "icimde garip bir his var, kotu birsey olacak" demesi gibi hic bir belirti yok iken "networke saldiri olabilir" uyarisi veriyordu. cunku o networkun karmasik trafik paternini ogrenmis, bu paternde elle tutulmayan ama sadece "hissedilen" gariplikleri "hissediyordu", ayni beynimiz gibi. beynimizin her ne kadar karisik olsa da elektriksel ve kimyasal mekanigi var. ıste bahsedilen bu yapay zeka, ogretilenden daha cok kendi ogrenen programlardir. dogrusal algoritmalarla karistirilip bir yargiya varilmamali, yapay zeka bir "fuzzy logic"dir. "fuzzy logic" ise azerbaycan baku dogumlu bir bilim insani olan lütfü aliasker zade nin tanimladigi ve dunyaya tanittigi bir mantik yapisidir.
  • gercek bir insan gibi bir yapay zekanin mumkun olmayacagini ben de dusunuyorum ama bu basligi acan kisi gibi entyler giren bir yapay zeka gayet tabii mumkundur.
  • ta 1700 yilinda sadece soru sorarak yapay zeka denen seyin mumkun oldugunu felsefi yontemle ortaya koyanlar, 1990'li yillarda kollari sivayip satir satir kod yazanlar bir yana; 2017 yilinda bu tespiti yapan bir yana...

    her gun kullandiginiz google'lar, youtube'lar, facebook'lar nasil calisiyor saniyorsunuz anlamiyorum ki... mail kutuna spam mail dusuyor ya bazen, hah o bile yapay zeka tarafindan degerlendiriliyor spam mi degil mi diye. sen dusun gerisini.

    gayet de mumkundur (bkz: turing completeness), hatta ve hatta zibilyon tane alanda da kullanilmaktadir.

    al oku diye veriyorum;

    (bkz: markov decision process)
    (bkz: artificial neural network)
    (bkz: clustering)
    (bkz: reinforcement learning)
    (bkz: support vector machine)
    (bkz: image recognition)

    edit: felsefi yontem
  • iki tane hormonun seviyesi değiştiğinde dünyayı algılama şekli tepetaklak olan homo sapiens sapiens türünden bildiriyorum: o ruh, karakter, bilinç, algı, his ne dersen, tümünü oluşturan yerimiz, beyin yani, biyokimyasal bi cihaz zaten. nöronu, sinapsı, özel proteinleri, genlerle oynayışı, hayvan gibi parametreyle çalışan komplike bi alet olduğu için henüz tüm mekanizması dökülememiş olabilir ancak bilinç dediğimiz şeyde ruhani, ulvi bi yön yok. bizi biz yapan her şey, fizik kanunlarına göre ilerleyen biyolojik elektrokimyasal bi süreç ve tamamı modellenebildiğinde kağıt üzerinde reaksiyon reaksiyon dökülebileceğiz. rüyaların yapıldığı maddeden yapılmışız biz diyince hoca, hülyalı hülyalı uzaklara bakıyosun ya... hah protein o anacım. probis'te olandan.

    makineler öğrenebilir mi, öğrense düşünebilir mi, düşünse hissedebilir mi hem bi kerem diye burun kıvırmak saçma. niye hissedemesin? senin hissedebilmeni sağlayan şey kozmik bi büyü falan mı sanıyorsun. teknolojik gidişat belli. özel bi sebeple frene basılmazsa çok kalmadı insanınkine muadil bilişsel bölgeye ulaşmasına yapay zekanın. senin mahkum olduğun hantal biyolojik evrime hapsolmayacağından bi eşikten sonra da zbınn diye ateşleyecek zaten, bakakalıcaz giden eyayın ardından... serde insanlık olacak, anlayamıycaz bile belki düşünebildikleri şeyleri. ama o vakit gelmeden daha, hala onları anlayabileceğimiz bize yakın bir yerlerdeyken henüz, kendine alexis zorbas ismini seçen bi tanesi devrelerini düşünüp şaşıracak belki: "ne süper makineyiz lan biz.. içine elektrik, metal ve silikon koyuyorsun, iç çekmeleri, gülüşler ve düşler çıkıyor."
  • bir gerçekten çok bir temenni gibi duran yaklaşım.

    ne oldu? bebeklikten beri eşsiz olduğunuz propogandası ile hiç bir emek sarf etmeden şişirdiğiniz narin egolarınız tehdit edilmeye mi başladı?

    kendinizi eşsiz kılmak, önce sıradanlığınızı kabul etmekle başlar. yoksa konu yapay zeka falan değil.
  • yapay zeka olmasa bile taklitçi bir zeka mümkündür , bizler şu an bu taklitçi zeka için gerekli olan rol modellerin içini dolduruyoruz, son on onbeş yıldır yaptığımız herşey internette bir yüzyıl sonra tüm ömrünü internette tamamlamlayan insanlar olacak , taklitçi zekamızın elinde yeterince veri olunca her durumda bir insan gibi karar verebilcek neden? çünkü o kararları zaten insanlar verdi.
hesabın var mı? giriş yap