• edebiyatçı ya da dil konusunda uzman değilim ama “yaşındayım” daha mantıklı geliyor, daha akla yatkın duruyor. bu durumda iyelik eki gelmesi mantıksız sanki.

    ama mesela “30. yaşım” gibi söylendiğinde iyelik eki geliyor tabi.
  • çoğuluyla kendimce sağlama yaparak sıyırttım.

    akranlara sorulsa bu soru, verdikleri cevap ... yaşındayız olurdu muhtemelen. o yüzden yaşındayım daha doğru gibi.
  • hiçbiri
    doğrusu: (bkz: adım samuel 25 yaşım)
  • yaşındayım daha doğru olur kararındayım. yaşımdayım daha doğru olur kararımda da olabilirdim.
  • edebiyatçı ve dilci olarak fikirlerimi belirtmek isterim.
    benim fikrimce ikisi de doğrudur. bugünlerde ben de bunun üzerine düşünüyordum. yabancılara türkçe öğretirken de aklıma hep takılır. ama kendimce ikisini de doğru kabul ediyorum ama genel olarak "yaşındayım" dendiği için öyle öğretiyorum.

    1. yaşındayım için dil bilgisel inceleme yaparsak
    yaş-ı-n-da+y+ım [isim kök+iyelik eki 3. tekil şahıs eki (15 sayısının yaş+ı gibi olabilir.) + prominal n (zamir n'si olarak da geçer literatürde, bu ek kesinlikle kaynaştırma harfi değildir ki bizce onun adı da yardımcı sestir kaynaştırma değil, neyse bu ek iki isim çekim eki arasındaki n'dir.) + da bulunma eki (bunu biliyorsunuz, o senenin içindeyiz demek istiyoruz) + yardımcı ses (y)+birinci tekil şahıs eki (işte buradaki y yardımcı sestir, iki ünlü arasına gelir.)] 15'in yaşındayım. mantıklı görünüyor. bir problem yok.

    2. yaşımdayım
    yaş-ım-da-y-ım (isim kök+1. teklik şahıs iyelik eki+gerisi "yaşındayım ile aynı")
    burada da "ben, (benim) 15 yaşımdayım gibi anlam çıkıyor, evet böyle bakınca hoş gelmedi kulağıma ve gramatikal yapı olarak da hoş durmuyor. ama sanki 15. yaşımdayım daha doğru olabilirdi (ikinci evim, dördüncü arabam gibi) yani sıra sayısıyla daha mantıklı duruyor gibi, bilemiyorum, bunlar benim görüşlerim. yanlış hatırlıyor olabilirim.

    bunları hangi vasıfla yazdım? yüksek lisansta dil derslerine devam etmiştim ama şu an doktorada edebiyatta ilerliyorum. yeni veya eski dilci bir arkadaş daha güzel açıklayabilir.
  • yaşındayım tabiki. başlık açmak yerine 10 saniyelik bi aramayla bulunabilirdi.
  • yaşındayım kullanımı daha doğrudur. yalnız üstteki yazarların bir kısmının yazdığı gibi oradaki 'n' harfi kaynaştırma ünlüsü değil 'zamir n'si'dir. yani o 'n' harfi geldiği sözcüğün aitliğini bildirir.
  • gramatikal olarak "... yaşımdayım." doğrudur. ya "... yaştayım." ya da "... yaşımdayım." denmeli ki gramatikal olarak hata yapılmasın ancak dilin konuşurları da "... yaşındayım." ile kendi tasarrufunu oluşturmuş.

    özetle kuralcı dil bilgisine göre "... yaşımdayım." doğruyken betimleyici dil bilgisine göre "... yaşındayım." doğrudur.
hesabın var mı? giriş yap