• geri bir proje olarak devam eden bir muharrem ince söylemi.

    yerli otomobil konsorsiyumunda hangi şirketler var

    anadolu grubu (ısuzu)
    bmc,
    kıraça holding (karsan otomotiv)
    turkcell
    zorlu holding (4,5 milyar dolarlık batarya üretim yatırımı)

    konsorsiyumdaki şirketlere baktığımızda işin içinde teknoloji de var. ince'nin ifade ettiği gibi proje geri bir proje değil. eğer araç üretimini külliyen geri proje olarak göreceksek tesla markasını nereye konumlandırıyoruz? artık araç ihtiyacımız olmayacak mı?
  • #74109432 teşekkürler muharrem abi.
  • yerli otomobil zaman kaybı diyeceksin, sonra “bişim ayabalaydan kazandığımız paya yüş yüyo” diye avaneleşeceksin.

    her siyasinin aptal söylemi var ama ekmek bile ince kadar vizyonsuz değildi. sen 500’er lira dağıtmayı vaad et karşim, aynen böyle devam. biz belediye burslarını kestirdiğiniz zamanları unutmayacağız.
  • (bkz: muharrem ince'nin cnn'de sacmalamasi).

    bastan asagi sacmaliktir. araba uretmek gotunuzu yanlayip atip tutmakla olmuyor.

    bence cok basiretsiz bir gaf tir.

    ikincisi icin muharrem ince'nin (bkz: referandumla kurt sorununu cozmek) konusundaki sicmigi.

    edit:

    bakin arkadaslar siz salaksiniz. gercekten bak. bu araba turkiye'de yok satar. bu arada tum dogu ve balkanlarda satar. ulke kazanir. sonra bu araba icin fabrika, isci, yeni bir cok is kolu cikar ya da gelisir.

    bu arabanin ust modeli icin yeni yazilim ve donanim calismalari yapilmaya arka planda "dogal olarak" devam eder ve muthis bir devinime ve kalkinmaya olanak saglanir.

    en onemlisi de universitelere, hocalara proje cikar. bilmiyorum acaba muharrem bey ve bazi az gelismis yazarlar arabalari okuzlerin cekecegini mi dusunuyor?

    bu araclar elektrikli olacak. acin bir bakin bakalim tesla ve google'in surucusuz arac calismalari icin kac cift okuz istihdam edilmis? pardon yazilimci.

    yani biraz basiret sahibi olmak lazim. her hangi bir partiyi desteklemiyorum ama bu tip salak sacma yorumlar beni deli ediyor. ulan toplu igne bile uretilecek olsa desteklemen lazim. sen assagiliyorsun. gotum ya. daha klavye ve mouse dan ote donanimsal bilgisi olmayan insanlarin endustri 4.0 ve yazilim hayallerine kapilmasina sinir oluyorum.

    iste bu turkiye'nin son 50 yili. ataturk soyle mi demisti? "efendiler, en yenisini taklit edelim, basalim gecelim!"
    ataturk her seyi en bastan kurdu. o tarihlerde 1930 larda millet uzaya gitmek icin hiz yaparken, ileri goruslu bir lider olarak kendisi gidip toplu igne uretmenizi saglayan fabrikalari ve demir celik fabrikalarini ve muhimmat fabrikalarini kurdu. (rusya'dan geldi iskenderundaki) (hee simdi ki hedefiniz bu demir celik fabrikalarini %100 yerli yapmak olsun mesela) bu isin ne kadar onemli oldugunu bir bilseniz!
    ve daha nicelerinin ilk temelini atti atam.

    ama siz 1950 ve sonrasi kafadasiniz. her seyi assagila, her seye ozen. temel yok. tamah yok!

    gercekten sinirlendim!
  • geçen sene olması lazım, burada da tartışıldı bu konu. endüstri 4.0 denilen mevzu bu. sanayi devrimi ve buharlı makineler 1, elektrik 2, bilgisayar 3, robotik 4. endüstri devrimidir. araba yapmak burada 2 ile 3 arasında bir noktaya yerleşiyor. 1 ton çelik ile üretebileceğin arabanın değeri ile bilgisayarın değeri arasındaki farka bakıp, üzerine bir de robot ile olabilecek farkı düşünürseniz mantıklı gelecektir. aa ama yerli ve milli olacak, yerli robot dediler japon robotuna namaz kıldırıp sema döndürdüler aq.
  • endüstri 5.0 ın tartışıldığı bir zaman dilimi için doğru olan söylemdir. bu zaman dilimi de günümüz oluyor.
  • kesinlikle katıldığım sözdür. millet marsta damacana su işine girmiş sen bu saatten sonra araba üreteceksin. çok meraklısı isen satın alırsın var olan bir araba firmasını, yıllarca argesi, reklamı püsürü ile uğraşmaz yoluna bakarsın. tabi amacın bağcı dövmek değilse...
  • adam ne anlatıyor, neyi kastediyor, bu mallar gelip burda neyi eleştiriyor...

    hayır şimdi paragraf paragraf açıklasam bir kelimesini anlamayacak.

    tanım: doğru tespittir. bir devletin vizyonu 100 yıl öncesinin teknolojisini bugün üretip "bakın kendi arabamızı yapıyoruz" demek olmamalıdır.
  • tank, helikopter, iha, siha, bilimum savunma sanayi üretimine başladığımızda da endüstri 3 4 5 teraneleri söyleniyordu. endustri 5.0 nedir altını doldur desen dolduramayacak bu versiyonlara doğrudan geçiş yapabiliyor muyuz. yeni windows mu satın alıyoruz iphone mu? teknolojik gelişim dediğimiz olgu bir yerden satın alınıp yükleniyor da bizim mi haberimiz yok. nasa sadece uzay araştırması mı yapıyor yoksa o sayede ülkesinin irili ufaklı teknoloji firmalarını gelişime mi zorluyor?

    sayın istemezuk bey pakistan'a 30 atak helikopteri satışı için imzalar atıldı. değeri 1,5 milyar dolar.
  • enteresan bir şekilde demokrat parti zihniyetidir. garip geldi biliyorum, ben bu durumu muharrem ince'nin çok ince düşünerek söylemediğini düşünüyorum, yani muharrem ince bu durumu ayrıntıları ile düşünse bence bu söylemini değiştirir. öncelikle şunu bilmeliyiz türkiye bir hollanda değil, norveç değil. bu ülkeler global ticareti dibine kadar kullanabiliyor, hiç bir zaman biri bana ambargo koyar mı ne olur halim diye düşünmüyor. ancak türkiye öyle değil, çok sevdiğiniz abd de dahil olmak üzere defalarca ambargoya maruz kaldık, çok değil 90'larda, yanılmıyorsam isveç'ti, türkiye'ye ambargo koymuştu. isveç ile dış ticaretimiz yüksek oranlarda olmadığından olsa gerek bu durum pek dillenmemişti. şimdi bizim bu konuda ilkel bir şekilde en kötü anımızı düşünmemiz gerek, yani bir ambargo koyulduğunda ve savaş hali söz konusu olduğunda kendi kendimize yetecek neyimiz var diye. hah işte burada dananın kuyruğu kopuyor. atatürk hariç hiç bir lider bu durumu düşünemiştir. esnaf mantığı ile bu pahalı sat, bunu al gelsin ooo iyi yönettim. yok anam öyle olmuyor, menderes atatürk'ün kurduğu uçak fabrikalarını zarar eden ilkel tasarımlar olarak nitelemiş ve ülkeye yarardan çok zarar getirdiğini söyleyerek bu fabrikaları kapatmıştır. bu sayede abd'den yüksek teknoloji uçaklar aldık ancak gel gör ki kıbrıs harekatı sırasında abd ambargo koydu. uçaksız kaldık!!! ha elimizde yeterli vardı, peki ya olmasaydı. dımdızlak olmuştuk. o uçak fabrikasında çalışan senin işçin ve mühendisin onlar sayesinde bu ülke kalkınacaktı, emin ol atatürk onun zarar edebileceğini senden çok daha iyi düşünmüştür. yerli otomobil konusunda erdoğan böyle mi düşündü, vizyonunda bu var mıydı? bu konu tartışılır, ama yerli sanayi çok ama çok önemli, bu konu sadece ticari açıdan değil, ülkelerin sana ambargo koyuyorum deme lüksünü de kaldırır.
hesabın var mı? giriş yap