• yersinia familyasinin sert mizacli, bulastigi zaman bireyi osurtan bakteriyel ferdi. rivayete gore ipek yolunun devir haklari konusundaki calismalarda burokratik miymiyliga dellenen yuce bob cinlilerin kokune kibrit suyu dokmek maksadiyla bu naleti dunyaya salmistir. ipek yolu vasitasiyla cin'den karadeniz ve yunan'a tasinan bakteri 6. yuzyil itibariyle 50 sene aktif kalmis ve arkasinda 100 milyon civarinda les birakmistir (6. yuzyilda akrabasini kaybetmis olanlardan kullandigim les kelimesi dolayisiyle ozur dilerim). bu surecte yuce bob'un cok sinirli oldugu ve gastriti azdigi icin surekli talcid kullandigi anlatilir.

    yersinia pestis halk arasinda kara olum, veba ya da kurbagacikli veba olarak da bilinir. gunumuzde antibiyotik kokteylleriyle ya da hastayi atese atarak tedavisi yapilmaktadir.
  • helheim grubunun 2003 yılında yayınlanan albumunun adı.tarz olarak grup daha bir sertleşmiş, daha bir black metal olmuştur.satyricon vari havalara girmiştir.albumun en sıkı calismasida yersinia pestis dir ayrica.10 şarkı var ve hjelmstorm uda geçmemek lazim.
  • bu arkadaşın bakteriyofajları diğer yersinialarda lizise neden olur.
  • yersin ya pestil diye akılda tutulan bakteri, vebanın etkenidir. pestil in kırmızı renkte olduğu da aklımıza gelince yersinia pestis in gram negatif bir bakteri olduğunu aklımızda tutabiliriz. (bkz: enterobakteriler)
  • enterobacteriaceae ailesinden mini mini cubuk sekilli coccobasil.

    bagisiklik hucrelerine proteinlerini zerk ederek onlari enfekte edebilmek adina iclerine sizabilmek icin ucuncu tip salgi sistemi kullanirlar t3ss denen bu zikkimla enjekte edilmis proteinlere "yersinia outer protein" adi verilir.

    bu proteinler, hucre membraninda minnos delikler acarak sitoplazmaya giris yapar. burada ise fagositoz ve hucrelerarasi sinyal yollarini kisitlayarak bagisiklik sistemi hucreleri arasindaki irtibati koparir.

    sadece insanlarda degil, diger memeli turlerinde de basa bela olagelen bu anaerob bakteriden, dunyalar sevimlisi su arkadaslar da oldukca muzdariptir.

    orjinal ismi pasteurella pestis iken, 1967 senesinin soguk bir sonbahar gecesinde bir gecede ismi yersinia pestis e degistirilmistir.

    ortacag da uzun suren kale kusatmalarinda manciniklar vasitiasi ile kalelerin iclerine bu arkadasa konaklik edip dunyadan gocmus fare, insan ve kopek lesleri firlatilmakta idi.

    son olarak, ama daha az onemli olmamak kaydiyla!!!!1 (bkz: at last, but not least);

    hiv gibi, bu arkadasin da ccr5 geni mutasyonu (delesyon aslinda) gecirmis bireylerde olumcul semptomlar gostermedigi soylenmesine ragmen, bunlara itibar etmemek, bilimin isiginda ilerlemek isteyen arkadaslari suradan almak icabeder.
  • ayrıca akut apandisit taklidi yapar bu bakteri. semptomları baya bir benzer çünkü.

    tıp öğrencileri şöyle ezberleyebilir ; '' apandisit sandın demi, işte böyle yersinia !! ''
  • kara veba etkenidir.

    1347 yılında bir ceneviz kalesini kuşatan moğol kardeşlerimiz etrafta taş bulamamış olacaklar ki vebadan ölen insanları mancınıkla kaleden içeri atarlar.

    bu üç sayılık atıştan sonra avrupa'da ortaya çıkan salgında 100 milyon kişi ölür -bu sayının dönemin avrupa nüfusunun üçte biri olduğu tahmin edilmektedir-.

    düşünsene elin moğol'u bir kaleye taş yerine insan fırlattı diye ya sen ya annen ya baban biriniz öleceksiniz. çıldırırsın.
  • veba etkeni.

    soğukta üremesiyle meşhur olan, besi yerine ökuz gözü şeklinde koloni yapan bir tür gram negatif bakteri. katalaz pozitiftir. hareketsizdir.

    1-10 gün kuluçka süresinden sonra lenf bezlerine yerleşerek enfekte eder konağını. sonra akciğere yayilarak veba pnömonisine yol açar. daha sonra tüm vücuda yayılıp sepsis yapar.

    çin bölgesinden ipek yolu'nu kullanarak gelen tüccarların bu bakteriyi taşıdığı söylenir. özellikle avrupa'da büyük salgınlar yapması ise zamanında papa 9.gregory'nin kedi düşmanlığı yüzünden kedi katliamı başlatmasına bağlanmıştır. çünkü yersinia bakterisi, fare pireleri ile bulaşmaktadır.

    zamanında 200 milyon insanı öldürmüş olsa da, çağımızda tedavisinde streptomisin gibi bir aminoglikozid veya tetrasiklin kullanılır.
hesabın var mı? giriş yap