• zenofobi hakkında bülent somay, tarihin bilinçdışı isimli son kitabında iddialı sayılabilecek şu sözleri ediyor: "kendimizdeki öteki korkusunu anlamadan, auschwitz'i anlayamayız."

    devamında da şu veciz laflar: "her savaşı çeşitli iktisadi nedenleriyle, dünyadaki egemenlik paylaşımı ilişkileriyle açıklayabiliriz. ama bu, bize şunu açıklamaya yetmez. niye bir takım insanlar gider de savaşta öldürdüğü adamın kulağını kesip boynuna asar? yani hiçbir iktisadi gereklilik bunu yapmayı kimseye emretmiyor.

    sorun şu; savaşa gidip -son yaşadığımız iç savaş mesela- orada öldürdüğü militanların kulaklarından kendine kolye yapabilecek adam da olmazsa o savaş yürütülemezdi. savaş makul yollarla yürütülebilecek bir şey değildir. soykırım, akılla yapılyabilecek bir şey değildir. dolayısıyla iki şey gereklidir.

    bir; bir soykırım olacaksa eğer, o soykırımın iktisadi, sosyal, tarihsel nedenleri var bir tarafta. ama bir de bunu yapacak insanlar lazım. o insanlar ancak zenofobiyle, öteki nefretiyle doldurulmuş insanlar olursa bunu yapabilirler. yoksa, bu olmasaydı eğer önümüzde bir savaş ya da soykırım 'zorunluluğu' olduğunda bunu yapacak insanlar bulunamazdı."
  • yabancilara karsi duyulan dusmanlik ya da korkuyu ifade eder. turk-yunan, bosnali-sirp, yahudi-alman ciftlerinin ardi arkasi kesilmez. (bkz: gucsuz komsu arayisi)
  • türkiye'de oldukça yaygındır ve yüksek orandadır.

    (bkz: nevşehir'de japon turistlere bıçaklı saldırı)
    (bkz: ingiliz turistlere öldüresiye dayak)
    (bkz: japon gazetecilerin adliye önünde dövülmesi)

    bunlar sadece son günlerde gerçekleşmiş ve sözlüğe/basına düşmüş bi kaç olay.

    türkiye'de zenofobinin nedenlerine gelince;

    - dünyaya sadece türk/islam merkezli bi şekilde aşırı derecede sığ bakacak kafada olmak. türk olanlarlar/türk olmayanlar, müslümanlar/müslüman olmayanlar diye. ülkenin cumhurbaşkanı bile hrant dink için yabancı demişti. (bkz: abdullah gül'ün hrant dink'e yabancı demesi)

    - (bkz: türk halkının %90'ının faşizan eğilimleri olması)

    - resmi ideoloji ile ilkokuldan itibaren yunanların, ermenilerin vs. düşman gibi gösterilmesi.(ki ermeni dölü, yunan tohumu, yahudi vs küfür niyetine kullanılır)

    - hoşgörüsüzlük, farklı olana tahammülsüzlük, kolektivist kültürel yapı.

    vs..

    bunların dışında alakalı olduğunu düşündüğüm; türklerin yukarda saydığım yabancılara karşı tutumundan kaynaklı olsa gerek ki, birleşmiş milletler’in cenevre sözleşmelerine göre avrupa dışından mülteci kabul etmeyen madagaskar, kongo ve monako ile birlikte 4 ülkeden biri türkiye'dir. e milletin tutumu yabancılara karşı böyle olunca, şimdiye kadar başa gelmiş hiç bi hükümet de bu konuya yanaşmamış. 2. dünya savaşı sonrası sadece avrupa ülkelerinden mülteci kabul etme ile ilgiliydi bu cenevre sözleşmeleri, sonradan sınırları genişletildi dünya çapında oldu ama dünya çapında hala kabul etmeyen 4 ülkeden biri türkiye. en son nisan ayında yani akp döneminde (bkz: akp döneminde gerçekleşmiştir) bir yabancılar ve uluslararası koruma kanunu çıktı ki onda da “kişiye statü belirleme işlemleri sonrasında mülteci statüsü verilir” gibi şaibeli bi ifade var.

    - türkün türkten başka dostu yoktur!!!!111

    e olmaz tabi. sen türk olmayan, senin gibi olmayan herekese düşman olarak bakarsan olmaz tabi aq.
  • faşist ideolojilere eklemlenmiş kalıntısal bir toplumsal olgu olmakla beraber, faşizm'deki kullanımının kapitalizm öncesi toplumlardaki kullanımından ayırt edilmesi lazım gelir; atinalıların perslere duydukları korku ile almanların türklere duyduğu korku bir değildir. ilkinde "yabancı" olan, gerçekten tanınmıyan, bilinmeyen, "uzaktaki" iken, ikincisinde "yabancı" olan bizden biri gibi olmaya çalışan "hemen yanıbaşımızdaki"dir.
  • öz türkçesi elsevmezliktir.
  • xenophobia diye de yazabiler bunu ingilizce konuşan arkadaşlar. aslında korku değil düşmanlıktır bu ama neyse.
  • gün geçtikçe türkiye'de daha da artiyor zenofobi. taksimde "sirf yabanci oldugu icin" bicaklanabiliyor mesela bir alaman, veya antalyada dayak atilabiliyor yabanciliklarindan ötürü, ve yine bicaklaniyor yurdun değişik yerlerinde. yabancıya karşı bir öfke var ve bu acaip büyüyor..

    ama olacak tabi. her sene kalkip türkiye'ye gelecek parayi bulabiliyor yabanci dedigin. bir ton pasaport masrafi, yurt dışına çıkış harcı, vize ile ugrasmiyor.. ee arabasiyla gelse yine iyi, bizden ucuz benzin kullanıyor. daha özgür yaşıyor bir kere, öyle sesini yükseltti etti diye kafasına polis copu indirmiyor, kendini daha güvende hissediyor yaninda kolluk kuvvetlerinin yanında.. adam her yönden bizden iyi canım.. istediği ile takiliyor, zira avrupada kizlar kendilerini teklif ediyor. biz burada o kadar laf atiyoruz mesela, bir kiz dönüp bakmazken orada kizlar kendileri geliyorlar.. laf atmana bile gerek kalmiyor..

    hoş hadi bunlar olmadi diyelim, adam bizimle ayni sartlarda yasadi diyelim.. yine nefret etmek için yüzlerce neden var ki! bir kere türke türkten başka dost yok. çinde kardeşlerimiz, filistinde din kardeşlerimiz ölürken bu ipne avrupalidan bir ses cikmadi, sagolsun recep tayyip dersini verdi onlara ama biz niye vermeyelim ki sokakta gördügümüz adama dersini "one minute"'den öte kelebek de varken yanımızda..

    velhasil verdiler gazi millete, doldurdular yabanci korkusunu icimize.. yabanci bizi sevmez dediler, yabanci gelir bizi sömürür dediler, bizden daha iyi yasiyor onlar cünkü bizim petrol cikarmamiza engel oluyorlar, bor madenlerimizi ele gecirmek istiyor dediler, öyle dediler, yok efendim böyle dediler.. biz de delikanliyiz ya, "demek öyle!" diyoruz simdi tatil mekanlarinda..
  • bir ülkede yaşayan yabancılara karşı, o ülkenin resmi veya sivil kurumları tarafından özellikle ekonomik nedenlerden dolayı takınılan karşıt tutum. son yıllarda, artan gelişmiş ülkelerdeki ekonomik durgunluk yabancı düşmanlığının tırmanmasına neden olmuştur. örneğin almanya'da türkler'e, fransa'da kuzey afrikalılar'a karşı girişilen olaylar..
  • bu fobinin günümüzde en yaygın olarak görüldüğü ülke ırak'mış... neden acaba?!
  • bunun bir tarafı; kendinden farklı olanı etnisite konteksinde yok etmektir. zenofobikler kendine benzemeyen insanların, -paranoyaklık seviyesinde- kültürüne zarar vereceğini, yaşam alanına müdahale edeceğini düşünürler. ilkel toplumlarda daha fazla görülür. gerici, dinci kültürde de bu yüksek orandadır. bir dönem akmardaki toplamalar da bunun örneği olabilir. uç bir örnek olsa da.

    bütün devletler zenofobiktir diyerek de anarşizme selam çakayım.*
hesabın var mı? giriş yap