• koc universitesi uluslararası iliskiler bölümü baskani. cok degerli bir profesordür. politik-ekonomi konusunda önemli çalışmaları vardır. genel olarak neoliberal sistemlere gecis, turkiye arjantin polonya karsilastirmalari, siyasi islam, refah partisi ve ak parti'nin siyasi ekonomisi, post-washington consensus ve avrupa birligi uzerine yazar... son derece uretkendir... phdsini manchester universitesinde almistir... aslen cok sakin, sogukkanlı ve cok babacan bir hocadır. dersteyken, dersi ögrencilere degil ama duvara bakarak anlatsa da, konsantrasyonundan birsey kaybetmez. konusuna son derece hakimdir. literatruru sadece yabanci makalelerden degil, ayni zamanda turkiye'de bircok akademisyenin sallamadigi anadolu universitelerinin yayinlarindan da takip eder. genc ekonomistleri, mezun ogrencileri tanir, onlara son derece saygi gosterir... esine zor rastlanir bir hocadir.
  • tam adı şakir ziya öniş'tir. avrupa birliği'nin türk iç politikasını şekillendirişi ve ab'nin türkiye'ye karşı negative incentive'lerini açıklayan bir makalesi vardı ki, okurken kendimden geçmiştim. bilgi üniversitesi'nde düzenlenen world international studies conference'ta görmüş oldum kendisini.

    edit: ön ad karışıklığını giderdiği için xae'ye teşekkürler.
  • 1997'de yazdığı bir makalesinde müsiad ve refah partisi arasında farklardan çok benzerliklere vurgu yapmış, sanırım tarih onu yanılttı, şayet farklara vurgu yapabilseydi, gider elini öperdim, ta o günlerde bize ak parti'nin doğacağına dair ipuçları vermiş olurdu, ama makale olmamış mı, olmuş tabi..
  • politik ekonomi alanında türkiyenin en önemli isimlerinden biri olmasının yanında öğrenci dostu harika insan
  • güzel bir konuşması için; http://www.youtube.com/watch?v=k-8tzi5pqnw
  • zamanında boğaziçinde makro ve mikro ekonomi dersleri vermiş, hisar kampüs büyük amfilerinin tavanlarındaki çatlakların tamamının haritasını çıkarmıştır *

    sululugu bir kenara birakirsak kendisi gerek akdemisyen gerekse insan olarak takdir edilecek nadide hocalarımızdandır
  • google scholar da siyasal iktisat alanında yaptığım tüm aramalarda karşıma çıkan türk akademisyen. kesin sözlükte de celebrity dir bu hoca diye baktım ama pek öyle değilmiş.

    (bkz: tanımam etmem)
  • aşağıdaki metinleri c.emre alper'le birlikte hazırladıkları bir makalede kullanmış şahsiyettir:

    "finansal küreselleşmeden faydalanma becerisi, ülkeden ülkeye bariz bir şekilde değişmekle birlikte bu, ülkenin kendisinin belirlediği bir oluşumdur."

    "sermaye akımlarının tam anlamıyla liberalleşmesi bu tarihe rastlar." (ağustos 1989)

    "liberalleşme sonrası dönemde finans sektörünün işleyişinde görülen olumsuzlukların temelinde demokratik denetim mekanizmalarının eksikliği yatmaktadır."

    "... türkiye'deki siyasi partilerin en önemli motivasyon kaynağının, halka ait gelirlerin kendi destekçilerine dağıtılması olduğu gözükmektedir."

    "türkiye ortamında siyasi partiler değişime en az ayak uydurabilecek kurumlar gibi görünmektedir."

    "türkiye'deki siyasi partilerle ilgili yakın zamanda yapılan bir araştırma göstermiştir ki, bu oluşumlar aslında lider egemenliğinde varlıklarını devam ettiren menfaat grupları niteliğini taşımaktadırlar."

    "... sermaye hareketlerinin siyasi sistem veya demokrasinin yapısı tarafından belirlendiğinin altı çizilmiştir."

    "... finansal serbestliğin gerçek yararları, ancak ülkeler demokratik gelişme yolunda belirli ilerlemeler kaydettikten sonra ortaya çıkmaktadır."

    not: "finansal küreselleşme, demokrasi açığı ve yükselen piyasalarda yaşanan sürekli krizler: sermaye hareketlerinin liberalleşmesi sonrasında türkiye deneyimi" başlıklı, kasım/01'de yayımlanmış bir makaleden alınmıştır.
  • google scholar'a kayıtlı akademisyenlerden turkish foreign policy etiketiyle kendisini etiketlemiş akademisyenlerden açık ara en çok alıntı alınmış kişi. (6157 alıntı). kendisini 1775'le pınar bilgin, 1708 ile bülent aras, 1582 ile meltem müftüler bac izliyor.

    tabi dediğim gibi bunlar kendileri register olanlar. bu google muugıl işlerinden pek anlamayan da epey akademisyen var.
hesabın var mı? giriş yap