• fotogerçekçi tarzda resimler yapan italyan ressam cagnacico di san pietro'nun 1928 tarihli tablosunun türkçe ismi: zoologia

    seks ve şiddetin iç içe olduğu resimde insanların biyolojik dürtülerinin hayvanlardan farklı olmadığı iması vardır. tablonun sağ alt köşesindeki “zoologia” başlıklı kitap, tabloya ismini verirken, aynı zamanda bu seks sahnesinin vahşiliğinin nedenini de açıklıyor.

    genetiğimizdeki hayvani içgüdülere vurgu yapan eserdeki adam (otoportresine göre ressamın kendisidir), ondan gözlerini kaçıran kadına sanki bir cevap bekliyormuş gibi bakıyor. tablonun geneline bir ironi mi, yoksa bir zorlama mı hakim? bilinmese de bu sahnenin sonunda ne olduğunu merak etmemek elde değil.
  • bu alanda çalışan biyologlar nedendir bilinmez botanikçilerle sürekli dalga geçerler. küflenmiş bir ekmek parçasını asistanına uzatıp "al bunu botanikçilerin giriş kapısına koy. onlar sever böyle şeyleri birileri evlat edinir." diyenlerine de denk gelinmiştir.

    'biz uçanla kaçanla uğraşıyoruz bunlar gidip ot seyrediyorlar' tarzı bir düşünce mi hakimdir nedir bilmiyorum ama bu rekabetten çok büyük kardeşin küçük kardeşi kızdırmasına benziyor. eğlenceli dal velhasıl, hocaları desen ha keza.
  • pek bilinmeyen bazı zooloji dalları.

    apiyoloji: arı bilimi
    mirmekoloji: karınca bilimi
    dipteroloji: sinek bilimi
    serpentoloji: yılan bilimi
    batrakoloji: amfibi bilimi
    ihtiyoloji: balık bilimi
    malakoloji: yumuşakça bilimi
    setoloji: balina bilimi
    miryapodoloji: çok bacaklı bilimi
  • bir çin ansiklopedisine göre hayvanlar şu sınıflara ayrılırmış: (a) imparatora ait olanlar, (b) mumyalanmış olanlar, (c) evciller, (d) süt domuzları, (e) sirenler, (f) olağanüstü olanlar, (g) sokak köpekleri, (h) bu sınıflamaya dahil edilmiş olanlar, (i) kudurgan olanlar, (j) sayısız olanlar, (k) çok ince bir deve tüyü fırçayla çizilenler, (l) ve saire, (m) az önce su testisini kırmış olanlar, (n) uzaktan bakınca sinek gibi görünenler."
  • hayvanatbahçesi inşa bilimidir.

    zoo; ingilizcede hayvanat bahçesi demektir.
    loji; bilimi eki anlamına gelmektedir.
  • bazen ülkeyi yönetenlerin ahlaksızlığına, şuursuzluğuna, cehaletine bakarak, onlarla birlikte onları getirenleride tarih, ekonomi, psikoloji ve sosyoloji bilimleriyle araştırma konusuna eklenerek tekrar incelettirme isteği uyandıran bilim dalı.
  • hayvan bilimi
  • (bkz: zoofili)
hesabın var mı? giriş yap