• el bab

    türkiye'de son beş senede beş bin suriyeli şirket kuruldu. şu anda türkiye'de faaliyette bulunan yabancı şirketlerin 10'da biri suriyeli… ticaret sicile kaydolma hızında, taa 1923'den beri türkiye'de yatırım yapan alman şirketlerini bile solladılar.
    *
    inşaattan tekstile, gıdadan oto kiralamaya kadar, vergisiz mergisiz, kayıtdışı faaliyet gösteren 10 binden fazla suriyeli şirket var.
    *
    şam'dan sonra en büyük suriyeli şehri istanbul… 700 bin suriyeli istanbul'da yaşıyor. fatih'te suriyeli mahallesi oluştu. tüm tabelalar arapça, mahallede sadece arapça konuşuluyor, istersen git dene, türkçe adres bile soramazsın. türkçe yok ama, batı kültürü var, mesela suriyeli sanatçılar tarafından caz müziği yapılan, caz kafe var. suriyeli yazarların imza günü düzenlediği kitabevi var.
    *
    bağcılar'da ikinci suriyeli mahallesi kuruluyor, resmi rakamlara göre, bağcılar'da yaşayan her 15 kişiden biri suriyeli… son bir senede, bağcılar eğitim araştırma hastanesinde dünyaya gelen her iki bebekten biri suriyeli… sırf bağcılar'da, sırf geçen sene 2 bin 500 suriyeli bebek doğdu.
    *
    (türkiye halk sağlığı enstitüsü'nün verilerine göre, türkiye'deki suriyelilerin doğum oranı, türk vatandaşlarının doğum oranını geçti. türkiye'de sırf geçen sene 70 bin suriyeli bebek doğdu, bu sene 130 bin suriyeli bebek doğumu bekleniyor.)
    *
    türkiye'de yaşayan suriyelilerin radyoları var. gazeteleri var,
    istanbul'da hazırlanıyor, adana'da basılıyor.
    *
    sadece suriyelilerin çalıştığı, sadece suriyelilere hizmet veren hastaneleri var. tahlil laboratuvarları var.
    ecza depoları var.
    *
    “sosyetik” suriyeliler var.
    “gariban” suriyeli istemiyorlar.
    bizzat istanbul valisi anlattı. “istanbul'da yaşayan suriyeliler, sokaklarda dilenen suriyelilerden rahatsız oluyor, temsilcileri bize geliyor, ‘bizim imajımız bozuluyor' diye şikayet ediyorlar” dedi.
    *
    suriyeli işadamları derneği var. hatta, asrın liderimiz “dolar bozdurun” kampanyası başlatınca, yalakalık olsun diye “bir milyon dolar” bozdurup, makbuzunu törenle basına servis ettiler.
    suriyeli işadamları, uluslararası fuarlara türkiye kontenjanından katılıp, türkiye'yi temsil ediyoruz ayağıyla, kendilerine iş bağlıyorlar.
    istanbul boatshow'da fiyatı üç milyon euroluk tekneler satıldı, bu süperlüks yatların üç tanesini suriyeli işadamları satın aldı.
    *
    izmir'de kağıt havlu ticareti yapan suriyeli var.
    aydın'da incir ihracatına başlayan suriyeli var.
    samsun'da ekmek fabrikası kuran suriyeli var.
    istanbul'da restoran zinciri kuran suriyeli var.
    uyanık suriyeli hatay'da fırın açtı, ürettiği ekmeği “tayyib” markasıyla satıyor.
    gaziantep'te bakkal görünümlü diş kliniği var, önden giriyorsun bakkal, aradaki kapıyı geçiyorsun, ruhsatsız diş kliniği…
    suriyeli emlak şirketi, kilyos ve küçükçekmece'de 400 bin metrekare üzerine villa sitesi kuruyor.
    suriyeli işadamı, emlak konut'un istinye'deki 158 bin metrekarelik arazisine talip oldu.
    holdingleşen suriyeli var.
    *
    bu tür mevzuları yazdığımızda “yabancı düşmanlığı” filan deniyor. bakın ben size anlatayım “yabancı düşmanlığı”nı… chp kayseri milletvekili çetin arık esnaf ziyareti yapıyor, suriyeli bir kuyumcu görüyor, dükkana giriyor, hayırlı işler diliyor, sohbet ediyor, “türk işçi çalıştırıyor musunuz?” diye sorunca, suriyeli kuyumcu ne cevap veriyor biliyor musunuz? “yabancı çalıştırmıyorum” cevabını veriyor!
    *
    herif bizim memleketimizde patron olmuş, bize yabancı diyor.
    *
    vaziyet böyleyken…
    *
    suriye'den 8 şehit daha geldi.
    şimdilik 64 şehidimiz oldu.
    *
    türk silahlı kuvvetleri'nde hava, deniz, kara, general, amiral, subay, astsubay, uzman, erbaş ve er dahil, toplam 351 bin asker bulunuyor.
    buna mukabil, türkiye'de askerlik çağında 425 bin suriyeli yaşıyor!
    *
    yani… türkiye'de, türk silahlı kuvvetleri'nin mevcudundan daha fazla sayıda, eli silah tutacak yaşta suriyeli var.
    *
    bunlar kendi memleketlerine sahip çıkmak yerine, bizim memlekette şirket kuracak, patron olacak, villada oturacak, yatlarda dolaşacak, caz dinleyecek… bizim çocuklar bunların memleketini kurtarmak için oralarda vuruşacak, şehit düşecek, gözünü bacağını kaybedecek.
    *
    suriyeliler ana kuzusu da…
    biz kendi kınalı kuzularımızı ağaç kovuğunda mı bulduk kardeşim?
    *
    yüreğiniz yetiyorsa…
    demokrasiye inanıyorsanız…
    milli iradeyi savunuyorsanız…
    buyrun, suriyeliler için referandum yapalım!
    *
    veya…
    hazır referandum sandığı konulmuşken, utanmadan çıkın vatandaşa çağrı yapın.
    “suriyeliler bizim memleketi babalarının çiftliği gibi kullansın, burada mis gibi hayatını yaşasın, köşeyi dönsün, bizim çocuklar sikindirik el bab'ta şehit olsun diyorsanız, gidin evet deyin!

    link

    edit: (bkz: kas hastası çocukların ilaç yokluğundan ölmesi)
  • üslubunun zerre kadar umrumda olmadığı, anlatılanların doğruluğuna bir kez daha içimin acıdığı köşe yazısıdır.
    suriyeliler meselesi daha iyi anlatılamazdı herhalde hoş bugüne kadar neler neler söylendi de umursayan yok
  • kendi vatandasinin hakkini savunmaya calisan bir kose yazisina bile "e ama irkciliiiik" diye capsiz capsiz laf soyleyen yazarlari aciga cikaran baslik.

    ulan git avrupa'ya da gor irkcilik ne? adam senin cocugun bu gotlerin boklu ulkesinde savasip oluyorken bu pezevenkler yan gelip yatiyor, vergisiz algisiz kanini emiyor diyor bizim keko hala "e ama ilgi cekmek, yozdil yazisi gak guk" diyor.

    yemin ediyorum bazisi gercekten oksijen israfi!!!

    sinir editi: başlık altında hala "adamların ülkesinde keyfimizden savaşmıyoruz, ülke güvenliği için savaşıyoruz" şeklinde bir düşünceyi savunanlar var.

    güzel kardeşim iş işten geçtikten sonra baktın pabuç pahalı, ülkenin güneyinin altını oymuşlar, bölücü unsurların uzantıları ışid temizleme adı altında sana potansiyel cephe açmış aklın başına geldi uyandın girmek zorunda kaldın. durum bu. büyük resim göreceğiz diye her gün ahaber izlemenin yan etkisi bu! az uyanın, olaylar bugüne şak diye bir saat içinde gelmedi.

    güneyde kanton adı verilen ve gerçekte pkk uzantılarının ele geçirdiği bölgeleri alana dek nerdeydin? senin istihbaratın yok mu? keşif uçağın yok mu? gözlem kabiliyetin yok mu? sahada ajanın yok mu? dış politikayı izlemiyor musun? sınır güvenliği politikan yok mu? bin tane danışmanınız var, hangi biri "ya buraları bunlar ele geçiriyor, amaç koridor kurmak bak şurada müdahale edelim önlerini keselim?" dedi. bu kadar militan toplanırken hiç mi şüphe çekmedi?!!!

    kobane kobane dediniz, cumhuriyet bayramında bunları sınırdan içeri soktunuz törenle. onu unuttuk mu? n'oldu o kobaneciler?

    kardeşim memleket memleket olsa koyarsın daha bu iç savaş başlarken politikanı ortaya. çekersin sınıra birliklerini, gerekirse girersin 10-15 km içeri dersin bura tampon bölge ben mülteci filan almıyorum geleni burada tutuyorum yardım etmek isteyen gelsin burda etsin. senin kafana silah dayamıyorlar illa bu adamları alıcan memleketine diye. ulan elin makedonyalısı bile sınıra dikenli tel çekicem almayacam diyor sen hala!!!!.....ulan 600 kilometre suriye sınırın vardı. full mayınlanmış. önceden bir güzel mayınları temizlettiler ardından iç savaşı çıkardılar, dayadılar sana 3 milyon mülteciyi al oynarsın bunlarla diye.

    her mevzu bittikten sonra neredeyse tüm güney sınırın pkk uzantısının eline geçince bir kama şeklinde dümdüz aşağı ineyim aralarına birleşmelerini engelleyeyim diye bir yaklaşım olmaz. bu reel politika değil, sadece günü kurtarmak. el bab y bab z bab önemli değil, tsk gelir anasını beller alır oraları zaten. gittin rakka'yı da aldın. peki aldıktan sonra rusya gelse "hadi bakalım kardeş eline sağlık ışid'i temizledin 10 numara iş yaptın, ben şimdi esad'la anlaştım buraları geri adama veriyoruz, o da istediğine bırakacak burasını. sen de bir zahmet normal sınırına çekiliver" dese ne diyeceksin? adam daha dün açıklama yaptı ben pyd'yi terörist görmüyorum diye. o kadar şehit ne diye verilmiş olacak? hayır ben çıkmıyorum diyebilecek misin?

    çatışma ortamında politik ve askeri adımları birlikte atacaksın. rüzgar nereden eserse ben politikamı oraya çeviririm asker de zaten peşimden gelir diye bir anlayış olmaz hezimete uğrarsın. ondan sonra da gelir burda ahaber laflarını sıralarsın yok neymiş ülke güvenliği diye! bir tek siz biliyorsunuz ülke güvenliğini!!!
  • kalan tek tük yazarlardan birinden yine mukemmel bir yazi.
    yabanci calistirmiyorum he cok iyi ya valla az bile yapiyorlar daha bunlarin çeteleşip 10 yil sonrada yeni pkk olarak karsimizda olacagi gunler olacak.
  • önedit: şu aşağıda yazdığım itiraz noktası için bile sözlük gibi demokrasinin(!), ifade özgürlüğünün(!), açık fikirliliğin(!), farklı seslere tahammülün(!) yuvası olan bir yerde çok demokrat, aydın, medeni yazarlarca küfür sağanağına tutuluyorsam daha ne diyeyim ülkenin düştüğü duruma bilmiyorum. boşuna sağa sola kızmaya, "herkesi kutuplaştırıyorlar" demeye, "muhalif seslere tahammül yok" filan hikayeleri okumaya kalkmayın. gücü elinizde bulundursanız sizin de farklı bir şey yapacağınız yok anlaşılan. tek farkınız şu an, şimdilik etken değil edilgen olmanız. same shit different asshole diyor eloğlu.
    allah, siz ve sizin gibi düşünenlere yani içi küflenmiş faşist kafalara kudret ve imkan vermesin diyorum. "yaşasın trump!" naraları da atarsınız siz.
    azalarak yok olmanız dileğiyle.

    salak bir mantık üzerine kurulmuş yazı.
    önden "yabancı düşmanı" ilan ediliyoruz diyerek uyanıklık yapmış ama bu bildiğin yabancı düşmanlığı işte!
    sonra vay efendim türkiye'de şu kadar suriyeli var şirketi var bilmem ne.
    eee?
    bu kadar da askerlik yaşında genç var.
    ee?
    "burada suriyeliler paşa paşa yaşarken bizim askerimiz onların ülkesini kurtarmak için orada savaşıyor".
    onların ülkesini kurtarmak için savaşmak?
    hay aklına mantığına tüküreyim senin. biz suriye'yi kurtarmak için mi savaşıyoruz?
    amerika'nın ırak'a demokrasi getirmek için girdiğine de inanırsın o zaman.
    1982'de falkland savaşında ingilizler sırf tatile gidecek yer olsun diye arjantin'le savaştı!
    köşe yazarı olmuş bir de.
    inananlara da yazık.

    yoğun mesajlar sonrası edit: kilis'te tepesine roket yiyen ve paramparça olan anne ve çocuklarını unutmayın balık hafızalı arkadaşlar. işid denen it sürüsünün tepesine binmek nerede olursa olsun bu devlete farzdır.
    ayrıca güneyde kürt koridoru oluşumuna saplama harekatına (fırat kalkanı harekatı) "suriye için savaşıyoruz" diyen kişide art niyet ararım ben.
    son edit: vay arkadaş, ilk defa sözlük geneline muhalif bir entri sonrası küfür içermeyen mesajlar alıyorum. entrideki küfürleri de siliyorum ben de. lan şöyle gelin yahu, konuşalım tartışalım. o öyle değil bilader şöyle diyelim.
    yok yok en son edit: canlar. yukarıda neye kısaca itiraz ettiğim belli değil mi? doğru şeylerin arasına sıkıştırılan "suriye için öldüler" mantığına itiraz ettiğim açık değil mi? bana sürekli suriyelilerin toplumda yol açtığı trajedilerden bahsetmeye, dış politika saçmalıklarını anlatmaya, iç savaşta taraftar olmakla başlayan hataları izah etmeye çalışmayın. hepsine katılıyorum aynı fikirdeyiz çünkü. ancak benim itirazım yukarıda açık, orada türk askeri ne suriye için savaşıyor ne de başkası için. böyle salak mantık mı olur? orada ölen ana kuzuları bu ülke için, senin benim için toprağa düştü. çakalların yemlerine gelmeyin. ha dersin ki yapılan hataların sonucu bu, eyvallah ama orada verilen mücadeleyi küçümsemeye itiraz ederim ben.
  • bunlari türkiyeli sermaye sahiplerine de söylesene delikanlı.

    icim sogumadi editi: ne zaman nerde olmustu hatirlamiyorum ama türkiyeli isciler suriyeli iscileri dovmuslerdi, piyasayi dusurduler diye. muazzam turkiyeli tükkan sahipleri bu adamlara 1-2 liraya is yaptiriyordu cunku, onlar da yapiyordu. sonra turkiyeli isciler careyi suriyelileri dövmekle bulmuslardi. muazzam sinif bilinci. ölüyoruz ey halkimi oturdugu yerden suriyelilere baglayan var. gerizekali misiniz? bugune kadar savas karsiti ne yabdin allah askina bi soylesene? vicdani ret icin ne yaptin mesela? devletin dis politikasini eksi sozlukten ölüyoruz111!!!!1!!!!111 yazmak disinda nasil elestirdin? nasil tepki gosterdin? ulam adamlarin sinif kini de irkci ://
  • e iyi de bu kadar manipülasyon olmaz, çok doğru noktalar da var yazıda ama türk askeri silindirik el-bab'da arapların ülkesini kurtarmak için değil, kendi sınırlarını korumak için bulunuyor. şu operasyona karşı çıkıp sonra ışid istanbul'da bomba patlattığında "bişeyler yapın" demek kaypaklıktır. böyle hayvani bir kara sınırın olan ülkeden sana terör yağıyorsa kabuğuna çekilip bekleyemezsiniz.
  • henuz saatler erken. bir kac saat sonra ılık gotlu bir kac yavsak gelip " ama irkcilik yapiyor suriyeliler calisiyor ekönömiye can veriyor ne güzell yhaaa ""
    şeklinde aciklama yapacak. o yuzden biz onceden cevap verelim de bu gotverenler bunlari yazamasin.

    birincisi suriyelilerin calisip uretmesinde yanlis bisey yok orda burda dilenerek durup sosyal hayatin irzina gececeklerine elbette calissinlar kazansinlar adamin anlatmaya calistigi kendilerine ait bir zumrede ekonomik yasam kurmaya calismalari. dagdan gelmis lavuk benim ulkemde sirket kuracak bağda ki türk iscisini calistirmayacak !!! adamı sikerler. ustune bi de vergi vermeyecekler bi dolu indirimden yararlanacaklar her turlu kamu hizmetini belese alacaklar zengini yatlarda katlarda fakiri de bizim vergilerimizle yasayacak...

    ıkincisi guya adamlar savastan kacmis don alacak paralari yok allah devletimize zeval vermesin yiye yiye bitiremedik bir de ustune suriyelilere bakiyoruz. ama adam diyor ki bu adamlarin rahati okadar yerinde ki en az bizim kadar ürüyorlar . hastanalerde ki dogum sayisi kafa kafaya. adamlarin nufusu yakinda bizi yakalayacak. benim askerim neresi oldugunu bile bilmedigi el bab denilen "sikindirik" yerde ölecek ama suriyeli degerli kardeslerimiz ulkemin guvenli topraklarinda sabahlara kadar sikişip üreyecek. yok oyle dava.

    ucuncusu ölüyoruz ey milletim duy artik sesimizi. bu adamlar bizim ulkemizde rahatca yasayip sevisip üreyecekler diye anadolunun mehmetleri adini bilmedigi topraklarda ölüyor. güya rejimden kacan milyonlarca suriyeli vatan haini dururken dun yine bir kac mehmet sirf govde gosterisi ugruna rusya tarafindan vuruldu ve ulkede kimse citini cikarmadi. anlayin artik bu isin sonu yok burasi amerika gibi tamami multecilerden olusmus bir devlet degil . 5 senede hic tanimadigimiz milyonlarca adami aramiza alip yasayamayiz. olmasini istemem ama gorunen o ki bu isin gidisati kristallnacht tir. toplum bi yanardag gibidir patlama noktasina geldiginde onunde kimse duramaz.

    (bkz: kristallnacht)

    ıste sonra biz bunlari soyleyince irkci fasist oluyoruz . ama kazın ayagi oyle degil . kanayan bi yara var ve artik bu kanin durdurulmasi gerek. bu adamlar bu ulkede yasayacaksa bile bizim aramizda degil birlesmis milletler araciligiyla kurulacak gunumuz sartlarina uygun insanca yasayabilecekleri multeci kamplarinda yasamalilar. eli silah tutanlar da ulkelerine geri donup vatanlarini savunsunlar. bu isin baska caresi yoktur.
  • yılmaz abi biraz gaza gelmiş bu sefer ama yazdıklarının birçok noktasında haklı! umarım 3 güne içeri atmazlar.
  • gerçekleri yazmış mış...
    tek doğru yanı hükümetin orduyu suriye'de savaşa sokmasını eleştirmektir.
    yazdıkları gerçektir diye savunulamaz, gerçek olması söylemek istediğini haklı çıkarmaz. almanya'da yaşayan gurbetçileri anlatırken bir patlıcanı bile 5 sayfa yazıp dramatize etmeyi biliyor bu soytarı, suriyelilere gelince bok yiyor ama.
    adam ticaret yapmış, ne oldu yılmaz, dukkanını yakmamızı istermisin?
    sosyetik suriyeli gariban suriyeli diye bi de onları ayırmış aklınca, vay efendim götleri kalkmışta birbirlerini beğenmiyorlarmış... ulan berlin'e gittim türkçe konuştum diye türklerin dukkanlarında hizmet alamadım amk, ne anlatıyorsun? insan böyledir, suriyeli değil.
    bak bak! tekne alan suriyeli varmış! eee? naapalım? yakalım mı evini barkını? lan be sikindirik adam bu ülkede doğmuş, hayatı bu ülkede geçmiş, bu ülkenin doğal vatandaşı olan insanların açtığı dükkanların yarısı ruhsatsız lan. senin ülkende kayıt dışı ekonomi yüzde 50 nin altına hiç inmedi ki, suriyelilikle be ilgisi var bunun... neyse daha uzatmaya gerek yok,
    bal gibi ırkçılıktır, bal hibi yabancı düşmanlığıdır, bal gibi nefret söylemidir, bal gibi hedef göstermektir.. yani yılmaz özdil gibi bir capsızdan beklenebilecek herşeyi tek bir yazıda bir araya getirerek combo yapmış yazıdır.
hesabın var mı? giriş yap