• miami de 8 fbi* ajanı ile 2 banka soyguncusu arasındaki çatışma. sonucu, fbi* ajanları jerry l. dove ve benjamin p. grogan ile birlikte soyguncular william russell matix ve michael lee platt’ın hayatlarına mal olmuştur. olayda geriye kalan altı ajandan beşi de yaralanmıştır. sadece bir ajan yara almadan çatışma sahnesinde ayakta kalabilmiştir.
    olay fbi* tarihi açısından kötü bir üne sahiptir ve derinlemesine incelenmiştir. bu olayda her ne kadar ajan sayısı şüpheli sayısının 4 katı olsa da ajanlar karşı tarafın uzun namlulu silahları karşısında çok zor bir duruma sürüklenmiş, görev silahları ile yeterli karşılığı verememişlerdir. şüpheliler platt ve matix öldürülene dek pek çok kez vurulmuş buna rağmen platt bu yaralara aldırış etmeden çatışmaya devam edebilmiştir. neticede fbi* elindeki silahların durduruculuk güçlerinin yetersiz olduğuna kanaat getirmiştir.
    michael lee platt (1954 - 1986) ve william russell matix (1951 - 1986) orduda görev aldıkları yıllarda fort campbell üssünde tanışmışlardır. platt ayrıca amerikan deniz piyade* birliğinde de görev almıştır. her ikisinin evlilikleri de eşlerinin şüpheli ölümleri ile sona ermiştir. seri banka soygunu hikayelerine başlamadan önce ikisinin de herhangi bir suç kaydı* bulunmamaktadır.
    1985 yılının 5 ekim’inde platt ve matix, emelio briel adlı genci öldürerek arabasını çalmış ve aracı pek çok soygunda kullanmışlardır. briel’ın cesedinden geriye kalanlar 1 mart 1986’da bulunmuş ancak mayıs 1986’dan önce kesin kimlik tespiti yapılamamıştır.
    16 ekim 1986’da wells fargo bankasına ait zırhlı aracı soyma teşebbüsünde bulunan ikili, aracı koruyan muhafızlardan birisini bacağından av tüfeği ile yaralamış diğer iki muhafız ateşle karşılık verince soygun girişimi başarısızlıkla sonuçlanmış ve yara almadan kaçmayı başarmışlardır.
    8 kasım 1985. platt ve matix’ in hedefi bu kez bir florida national bank subesi olmuştur. 90 dakika sonra ise professional savings bank şubelerinden biri ikili tarafından soyulmuştur. ikinci soygun esnasında briel’in aracı kullanılmıştır.
    ocak 1986’da platt ve matix, brinks güvenlik şirketine ait zırhlı kamyonu soymuşlardır. şüphelilerden birisi muhafızı av tüfeği ile yaralarken diğeri tüfekle vurmuştur. muhafız yine de hayatta kalmıştır. bu olayda da briel’in aracı kullanılmıştır. bir görgü tanığı olay mahallinden kaçan şüphelileri takip etmiş ve beyaz bir ford f-150 kamyonete geçtiklerini aktarmıştır.
    12 mart 1986 günü platt ve matix, jose collazo isimli şahsı soymuş ve vurduktan sonra 1979 model siyah chevrolet monte carlo aracı çalarak kurbanlarını ölüme terk etmişlerdir. collazo yardım bulabilmek için 3 mil yürümek zorunda kalmıştır.
    19 mart 1986 günü çalıntı chevrolet, barnett bankası soygununda görülmüştür.
    11 nisan 1986 günü sabah saat 0845. gordon mcneill liderliğinde toplanmış durumdaki fbi* timi siyah monte carlo’nun izini aramaktaydı. her ne kadar o an için şüphelilerin kimliklerine dair ellerinde bilgi olmasa da o sabah bölgede bir soygun yapılabileceği önsezisi ile hareket etmekteydiler. tam 14 ajan ve 11 araç ile arama devam etmekteydi.

    olaylar başladığı esnada bölgede bulunan ajanlar:
    gordon mcneill
    richard manauzzi
    benjamin grogan
    jerry dove
    edmundo mirales, jr.
    john hanlon
    glibert orrantia
    ronald risner

    saat 0930 civarı ajan grogan ve dove aranan araçı teşhis etmiş ve takip etmeye başlamışlardır. daha sonra 3 araç daha kendilerine katılmış ve nihayetinde aracı durdurmak için harekete geçmeye karar vermişlerdir. bu esnada çarpışma meydana gelmiş ve şüpheli araç bir ağaca çarparak durmuştur. fbi* timi içerisinde m16 piyade tüfekleri ile donatılmış ajanlar bulunsa da o an için aracı takip eden birimlerin ellerindeki silahlar tabanca ve pompalı füfeklerden ibaretti.
    aracın yoldan çıkmasına sebep olan ilk çarpışma esnasında fbi ajanlarının hesaplamadığı bazı sorunlar ortaya çıkmıştı. monte carlo’yu yolun dışına itmeden hemen önce ajan manauzzi silah kullanma ihtiyacı doğabileceğini düşünerek silahını ön koltuk üzerine bırakmış, çarpışmanın şiddetiyle araç kapısı açılınca da silah dışarıya uçmuştur. aynı şekilde ajan hanlon da silahını çarpışma esnasında kaybetmiş* ama yedek smith wessonu* ile çatışmaya katılmıştır. araçların çarpışması esnasında ajan grogan da gözlüklerini kaybetmiştir ki bu kendisi için çok kötü sonuçlar doğurmak üzeredir.
    matix’in pompalısından gönderdiği ilk fişek ile manauzzi’nin araba kapısı delinmiş ve bu şekilde manauzzi yaralanmıştır. ajan mcneill manauzzi’nin arabası üzerinden ateş açmış fakat platt’in mini-14 tüfeği ile ateş açması sonucu o da yaralanmıştır. hemen sonra platt tüfeğini sokağın karşısında bulunan ajan mirales'e doğru ateşlemiş ve önkolundan vurduğu miralesi ciddi şekilde yaralamıştır. ardından aracın camını boşaltarak matix’e ateş etme fırsatı sağlamıştır. bu esnada matix pompalısı ile ajan grogan ve dove’ a ateş etmiştir. matix, muhtemelen ajan grogan tarafından sağ kolundan vurulmuştur. ajan mcneill çatışmaya devam etmiş ve tabancasından yolladığı 6 mermiden ikisi matix’i başından ve boynundan vurmuştur. bu andan itibaren matix bilincini kaybetmiş ve başka atış yapamamıştır. elinden vurulan mcneill yarası ve tabancasına dolan kan sebebi ile silahını tekrar doldurup ateş edememiştir.
    platt yolcu kapısı camından dışarı çıkmaya çalıştığı esnada ajan dove’un 9 mm. liklerinden birisi ile vurulmuş, üst kol civarından giren çekirdek göğsünü delerek devam etmiş ve kalbinden birkaç santim uzaklıkta durmuştur. otopsi sonrasında platt’in sağ akciğerinin bu mermi ile söndüğü ve göğüs boşluğuna 1.3 litre kan dolduğu açıklanmıştır. platt’in ölümüne giden yolda en büyük sorumluluk bu yaralanmaya aittir. araç, ağaca çarparak durduğu esnada aynı zamanda park etmiş durumda bulunan başka bir aracın yanına sıkışmıştır. camdan çıkarak bu aracın üzerinden atlamak zorunda olan platt bu esnada 2 kez daha, sağ baldırından ve sol ayağından muhtemelen yine ajan dove tarafından vurulmuştur.
    uygun mevkiye geçen platt .357 magnumu ile bu kez ajan risner ve orrantia’ya ateş etmiş, silahını ajan dove ve grogan’a doğrulttuğu esnada da risner-orrantia ikilisinden birinin silahından çıkan mermi ile sağ kolundan yaralanmıştır. kurşun kemiği parçalayarak koldan çıkmış ve platt’in silahını düşürmesine sebep olmuştur. hemen ardından platt’in ajan risner tarafından tekrar vurulduğu düşünülmektedir. bu mermi de sağ üst koldan girip koltukaltından yoluna devam ederek kürek kemiğinin altında kalmıştır.
    platt, mini-14 tüfeği ile ajan orrantia’yı bir mermi ile yaralamış ve sonrasında ateşlediği iki mermiden birisi ile de mcneill’ı boynundan vurmuştur. bunları yaralı olmayan sol eli ile yapmıştır.
    ajan dove’a ait 9 mm. tabanca platt’in mermilerinden birisinin isabeti sonucu bozulmuştur. ajan hanlon, platt’e ateş etmiş ve tekrar doldurduğu esnada elinden yaralanmıştır. bu esnada platt saldırıya geçerek ajan grogan ve dove’un siper olarak kullandıkları araçlarına doğru ilerlerken ateş etmeye devam etmiş, ajan grogan’ı göğsünden vurarak öldürmüş, ajan hanlon’ı kasık bölgesinden yaralamış ve ardından ajan dove’u başından 2 mermi ile öldürmüştür. platt, ajan grogan ve dove’un arabasına girdiği esnada tek kolunu kullanabilen ajan mirales pompalısından ilk atışını yapmış ve platt’i her iki ayağından yaralamıştır. tam olarak bilinmeyen bir esnada matix kendine gelmiş ve platt’e araba da katılmıştır. ardından mirales tüfeğinden 4 fişek daha ateşlemiş ama bu atışlarda soyguncuların ikisini de ıskalamıştır.
    bu esnada polis memurları leonard figueroa ve martin heckman olay mahalline gelmişlerdir.
    bu noktadan itibaren platt’in hareketleri tartışmalıdır. bir görgü tanığı, platt’in araçtan inerek yaklaşık 6 metre yürüdüğünü ve yakın mesafeden ajan mirales’e 3 el ateş ettiğini söylemiştir. mirales bunun olduğunu hatırlamamaktadır. memur heckman da platt’in araçtan indiğini görmemiştir. ajan risner ve orrantia da yolun karşı tarafından platt’in araçtan inerek mirales’e ateş ettiğini görmediklerini söylemişlerdir. buna rağmen, platt’in matix’e ait dan wesson ile bilinmeyen bir zamanda 3 el ateş ettiği kesindir.
    platt arabayı çalıştırdığı esnada mirales .357 magnumunu çıkarmış ve sokağa paralel yürümeye başlamıştır. ani bir dönüşle platt ve matix’in içerisinde bulunduğu araca doğru hareketlenerek şüphelilere 6 el ateş etmiştir. ilk atış ön koltuğun arkasına isabet ederken ikincisi şoför tarafındaki camın çerçevesinde parçalanarak platt’i ensesinden yaralamıştır. üçüncü mermi matix’in yüzüne isabet ederek 2 parçaya ayrılmış, her iki parça da ciddi bir yaralanmaya sebebiyet vermemiştir.dördüncü mermi matix’in sağ göz çukurunun hemen yanına isabet etmiş yüz kemiklerinin içerisinde aşağı doğru boynuna kadar ilerlemiş, spinal kolona girerek omuriliği parçalamıştır. beşinci mermi matix’in yüzüne isabet etmiş çene kemiğini parçalamıştır. bu esnada ajan mirales sürücü kapısına ulaşmış ve tabancasını camdan içeriye uzatarak altıncı atışını platt’e doğru yapmıştır. mermi göğsünü delerken platt’in omuriliğini de ezerek çatışmayı sona erdirmiştir.
    sonuç olarak çatışmada 8 fbi ajanı ve 2 şüpheli olmak üzere toplam 10 kişi yer almıştır. içlerinden sadece birisi yara almadan çatışmadan kurtulmuştur. 4 dakikadan uzun süren olay esnasında yaklaşık 145 el ateş edilmiştir.
    toksikoloji testlerinin sonuçlarına bakıldığında platt ve matix’in aldıkları pek çok silah yarasına rağmen çatışmaya devam edişlerinin arkasında herhangi bir uyuşturucu madde etkisinin söz konusu olmadığı şaşırtıcı bir gerçektir. ölüm anında ikisinin de vücudunda herhangi bir kimyasala rastlanmamıştır.
    daha sonra yapılan incelemede ajanların ölümlerinin sebebi olarak kısmen de olsa görev silahlarının durdurma gücündeki yetersizlik gösterilmiştir. fbi* kısa süre sonra daha güçlü kalibre ve fişek arayışına girmiştir. toplu tabancayı ateş altındayken doldurmanın zorluğu da göz önüne alındığında ajanların yarı otomatik tabancalara sahip olması gerekliliği kabul edilmiştir. 10 mm. mermi için dizayn edilmiş olan sw 1076 miami de gerçekleşen bu çatışmanın sonucunda alınan derse binaen seçilmiştir.
    silahlarından kaynaklanan sorunlara ek olarak başka konular da gündeme getirilmiş, silahlı ve tehlikeli 2 şüpheliyi aramakta olan fbi* ajanlarının yalnızca 2 araçta pompalı tüfek bulundurmuş olması ve hiçbirinde uzun namlulu silah bulunmayışı da çok tartışılmıştır. çatışma esnasında ajanların sadece ikisinin üzerinde balistik koruyucu yelek bulunmakta ve bunlar da standart olarak sadece düşük süratli tabanca mermilerine karşı koruyuculuk sağlamaktaydı. platt’in sahip olduğu mini-14 tüfeğin .223 kalibre mermileri karşısında herhangi bir güçleri yoktu.
    şanssızlık eseri çatışmaya zamanında yetişemeyen diğer 6 ajan ellerinde m16 ve mp-5 de dahil olmak üzere uzun namlulu silahlar bulundurmaktaydı.
hesabın var mı? giriş yap