• başlığın tam hali '15 şubat 2023 vodafone ceo'sunun skandal açıklamaları' şeklinde olmalıydı.

    her depremden sonra beceriksizliği ortaya çıkan gsm şirketleri, kahramanmaraş depremlerinden sonra daha da dibe battı. vodafone türkiye'nin ceo'su engin aksoy, "nüfus yoğunluğu yüksek bir yerde deprem olsa yine aynısı olacak" dedi.

    bu nasıl bir iştir ya? allah bilir maraş depreminde kaç kişinin ölümüne sebep olan beceriksizlik beklenen büyük istanbul depreminde kaç bin kişiyi öldürecek?

    kaynak

    kaynak
  • nesi skandal olduğunu anlamadığım açıklamalardır.

    adam diyor ki; baz istasyonlarının çalışma ve enerji besleme prensipleri belli. afet bölgelerinde enerji sorunu var. daha fazla yapılabilecek bri durum yok. nufüs yoğunluğu arttığı yerlerde daha da kötü olabilir.

    ne deseydi; teknolojiden biraz anlayan biri bile bu sonuca varabilir zaten.

    yahu arkadaşlar, insanlar evlerinin yanında baz istasyonu istemiyor diye 2000 yılından beri pek çok istasyon imza toplatılarak söküldü. balık hafızalı mısınız?

    teknoloji dediğin şeyi tanrılar yaratmıyor, hizmetini sürdürebilmesi için enerjiye ihtiyacı var.

    debe editi: vodafone savunuyorsun diyen var, ben turkcell müşterisiyim lan
    görsel

    "acil durum planınız yok mu" diyen var. bölgeye devlet 3 gün sonra ulaşmış bazı yerlere hâlâ ulaşmamış, siz ne kadar acil durum planı yaparsanız yapın hükümetin acil durum planı yoksa oturur beklersiniz.
  • su boruları, elektrik hatları herkesin aynıanda kullanımına göre nasıl planlanmadıysa gsm altyapısı da bu şekilde.

    diğer türlü de planlanabilir ama öyle yapılsaydı da herkesin "1 gün için 10 yıl ben neden 10 kat para ödüyorum" diyeceğine eminim. o yüzden çözümü gsm altyapısı değil affet durumları için farklı iletişim yöntemleri geliştirmektir.
  • baz istasyonları binalardan, elektrik ve mazottan bağımsız çalışmalıdır. sadece bu olursa afetlerde gerekli verimi alırsınız. o da aynı anda milyonlarca kişinin konuşmasını kaldıracak altyapısı varsa,,,
  • doğru soruları sormadıkça sorunlar çözülmeyecek, laf kalabalığı sürecek.

    doğru soru: neden gsm şirketleri türkiye'de altyapı yatırımı yapmıyorlar? iki ay fatura ödemeyince icra avukatlarına dosyanı gönderen şirketler, neden türkiye'de avrupa ülkelerinde verdikleri hizmet kalitesinin 10'da birini bile vermiyorlarr? neden devlet bu şirketlere yetersiz ve eksik yatırım nedeniyle ceza kesmiyor?
  • skandal bir aciklama degil. baz istasyonlarinin calisma prensipleri var, fiber kablolarin saglam olup olmadigi da supheli. skandal degil, gec kalinmis bir iletisim: depremin ilk gunu cikip bu yogunlugun teknik nedenlerini ve varsa cozumlerini -ki yoktur, elektirigin, fiberin olmadigi yerde ne olabilecegini bilmiyorum, ama ben telekomcu degilim, fikrim de yok, sadece tahminlerim- aciklamalari gerekiyordu. yaptiklari ikinci yanlis nokta; gordugum kadariyla ne vodafone ne turkcell ne turk telekom'un bir kriz mudahale plani var. teknolojik olarak oradaki problem sadece baz istasyonu degil, "boyle bir kriz oldugunda, teknoloji sirketi kimligimizle biz ne yapabiliriz, nasil yapabiliriz, kac kisiyle yapabiliriz, bunun iletisimini nasil yapabiliriz?" diye sorup bir kriz plani olusturmamislar. bu tip sirketlerin kriz planlari genelde siber saldirilar uzerine olur, ama al iste oldu sana deprem ve sen bir teknoloji sirketisin, insanlar icinden elektrik gecen her sey hakkinda senden bir beklentiye girer. bunun ne kadarini yapabilirsin, nasil yapabilirsin ve ne kadarini neden yapamazsin bilgilerinin elinin altinda olmasi gerekir.

    binanin yikilip yikilmayacagini bilmek vodafone'un sorumlulugu degil, her seyi kontrol edemezler ama muhtemelen bundan sonra sureclerine bina saglamligi ile ilgili bir adim eklerler, fakat oturup bina saglam mi degil mi diye bakamazlar, zaten bakmamalari gerekir.

    bu capta bir felaket olduktan sonra, adhoc olarak icra kurulunun "he sunu mu yapsak bunu mu yapsak, tir mi gondersek, yardim toplayalim, bagis yapalim" gibi bir yaklasimda olmamasi gerekir. benim tahminim bu yonde is yaptiklarina yonelik ki bu arkadaslarin bir kriz yonetimi ekibi oldugundan eminim, fakat bunu dusunmemisler, orasi belli.

    "neden baz istasyonu kuramiyoruz"u aciklamak bile su an yeri zamani olmayan bir uygulama. oturup size dertlenecek halimiz yok.

    beceriksizlik mi? evet. skandal mi? hayir. simdi mi konusulmali? hayir, sonraki is bunlar.
  • özetle meali "starlink teklif yapıyor ise reddetmeyin" olan açıklama.
  • baz istasyonlarının elektrikten bağımsız olması gibi akıl dolu önerilere ev sahipliği yapan başlıktır.
  • bunu yıllar önce yazdım.
    (bkz: #112241264)
  • afetlerde en mantıklı çözüm uydu telefonudur. biraz pahalı ve kolay ulaşılabilir bir teknoloji değil fakat ne kadar önemli olduğunu hepimiz acı bir şekilde tecrübe ettik.
hesabın var mı? giriş yap