• 1927 yılında brüksel'de yapılan, einstein bohr tartışmaları'nın da yaşandığı toplantı. bütün insanlık tarihi boyunca bulunmak isteyeceğim 10 mekan-zaman ikilisinden biridir.

    katılımcılardan bazıları : einstein, planck, bohr, heisenberg, lorentz, born, dirac, compton, broglie, schrodinger, fowler, curie. bir ben eksikmişim.
  • katılanları görünce duyunca 20000v gerilim altında üzerinizden 20 ms süresince akım geçmiş etki yaratan konferanstır. dehşet verirken şehvet de verir. öyle bişey işte. hayranıyım lan onların.
  • fizik biliminin tarihindeki en iyi on birle sahaya çıktığı atipik maç. teknik direktör max planck yönetiminde sahada mücadele eden takım, en büyük sıkıntıyı takımın beyni olan einstein ile tecrübeli golcü bohr arasındaki anlaşmazlıktan çekmiştir. fuleli koşuları ile tanınan paul dirac ile compton'un mücadeleci futbolu galibiyeti getirmiştir.
  • her biri ayri ayri akillara zarar fizikcileri bulusturan dogaustu kongredir. bu beyinler olumlu vucutlarda olmasa dunya cok farkli olurdu!
  • dunya uzerindeki seviyenin en yuksek oldugu yer ve zamanda gerceklesen, insanlik tarihinin bence en hayirli bulusmasi. internette aradim ama aradigimi bulamadim. su tartismanin tam videosu olsa da izlesek ve (mumkunse) anlayabilsek. fizik ve kimya alaninda yeryuzune gelmis gecmis en ust duzey insanlarin ne konustugunu gercekten merak ediyorum.

    yanlislikla bu kongrede cayci olsaydim bugun adima bir bolum binasi olurdu en azindan. kazayla iki cumle duyan adamin sirti bir daha yere gelmemistir kesinlikle.
  • her uc yılda bir düzenlenen konferansta en bilindiği 27 konferansıdır.bu konfresanta en genç katılımcı einsteindır.
  • o meşhur fotoğrafını da en son renklendirilmiş olarak bulduğum kongredir.
    buyrun: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/…9a04f4946.jpg
  • kongre ile buyuk ayrintilardan birisi de ;

    enrico ferminin kongre fotografinda olmamasidir. tam kim 500 milyar ister soruluk bilgi.
  • einstein'in öyle yanından ucundan değil de, yönetici tadında katıldığı kongredir. genç neslin kuantum mekaniğine kendini tamamen kaptırması üzerine her gün yeni bir düşünsel deney ortaya atarak fikirlerini çürütmeye çalışmıştır. ama genç fizikçiler rahatsızdır. heisenberg, schrödinger ve kedisi.

    asıl ironi, max planck ile birlikte einstein'in temelini attığı kuantum mekaniğine karşı, planck artık kabullenmiş gibi görünse de einstein'in ısrarla tanrının zar atmadığını/atmayacağını dile getirerek genç nesli bu yoldan vazgeçirmeye yönelik haybeye uğraş vermiştir.
hesabın var mı? giriş yap