• ana haber bültenlerinde tavuk döner ile ilgili haber verilirken konu hakkında haber yapılmaması çok enteresan geldi bana.
    bazı şeyler imkansız gibi görünür, ta ki gerçekleşene kadar. umarım başarırlar, uzuun uzun yaşadıklarını anlatırlar dediğim dağcılar.
  • genel kanım şu ki yaz aylarında yapılan dağcılık deneyimlerini kış şartlarına göre uyarlamaya çalışan yüzlerce amatör dağcı var.
    ezbere bildiğiniz bir rota da olsa, nitelikli bilgilere sahip değilseniz hayatınızı riske etmeyin.

    fotoğraf
  • günlerdir üzülerek takip ettiğim,sağ salim ailelerine kavuşmalarını temenni ettiğim dağcılardır.bu gün bulunan baton ve mont bana bir kişinin dereye düştüğünü veya dereden geçmek maksadıyla ya da geçilecek uygun bir yer bulma düşüncesi ile dereye girdiğini,bir şekilde zor durumda kalınca diğer kişinin de ona yardım etmek üzere montunu çıkarıp yanına gittiğini düşündürdü,fakat sonrasında işler yolunda gitmedi ki dereden çıkamadılar büyük ihtimal,bir çok yerde dereyi geniş açı görebilmek,debisi hakkında fikir edinmek maksatlı araştırdım ama hepsinde aynı fotoğraf vardı o nedenle kesin bir şey söylemek zor,fakat montun temiz,hasarsız ve berenin cebine konulmuş olması bilinçli bir hareket olduğunu düşündürüyor,eğer dereden aşağı sürüklenme gibi bir durumları olduysa tahmin edilen çevrede bulunmamalarını da açıklıyor,umarım dere yatağında da bir çalışma yapılır
  • genel bir toparlama yapalim:

    arama kurtarmada yer alan veya yer almis ekipler su sekilde:

    afad, akut, anda, ihh, jak, jöh, nak, bakut, todoks, uludak, yesil bursa dagcilik, yildirim dagcilik. bunlarin disinda bagimsiz gönüllü dagcilar da bulunuyor.

    tüm görevli ve gönüllü arama kurtarma ekiplerine göstermekte olduklari mücadele icin kendi adima minnettarim.

    montun bulundugu küreklidere mevkiinde yogunlastirilmis aramalar var.
    softabogan mevkiinde ayrica asagidan yukari bir tarama yapan ekip bulunuyor.

    son dün, su icerisinde saplanmis bir adet baton bulunmasi, birinin veya her ikisinin de suya düsme ihtimalini cogaltiyor. batonun görülememesi icin onlarca neden olabilir, nasil görmezler diye öyle uzaktan sallamak kolay. hülasa batonun sapanlandigi alan önceden karla kapli olabilir baska nedenler olabilir.

    acikcasi arama kurtarma icin mücadele edenlere laf söylemek geri zekali eblehlerin mastürbasyonundan baska bir sey degil. cok götünüze güveniyorsaniz bagimsiz sekilde aramalara katilmak mümkün. git katil, sen daha iyi is cikar. özellikle görevli ve gönüllü mücadele edenlere laf söylemek ruh hastaligi belirtisi. adamlar aramaktan bir hal oldular. müthis özveri, güc ve dayanim gerektiren seyler bunlar.
    ulen ne terbiyesiz, arsiz soysuz les yiginlarisiniz be. biri der bunlar nasil ariyor, bir digeri vergiler havaya saciliyor. yasayan en asaglik mahluksunuz sizler.

    bölge cok engebeli, arazide ucurumlar var, dogal engeller var, hava sartlari cetin, her yer kalin kar tabakasi ile kapli, egimlerde bu kalinlik 1,5 metre ve üzerinde.

    bu konu üzerine yapilan ve yapilacak olan tüm varsayimlarin hic bir anlami yok.

    gps kullanimi: burda sayilari azimsanmayacak beyaz yakali geri zekali, gps saat kullansalardi böyle olmazdi diye palavralar sikmislar. cukur ve vadi iclerinde o sizin pek havali görünümlü saatin hic bir boka yaramaz, antenleri zayiftir, cekmez böyle durumlarda götünüze sokarsiniz o saati. dogru dürüst bir gps cihazi olmadan, yok saatmis yok bileklikmis hikaye o mevzular.sehirde cevrene hava atarsin o uyduruk saatinle.
    öyle olsaydi, böyle olsaydi diye bir olay yorumlanmaz, bunun hic kimseye, kaybolanlara da burda yazilari okuyanlara da hic bir getirisi yok, bir seyler biliyormus tandansi ile anca kendinizi zavalli, gülünecek hallere sokuyorsunuz. konu hakkinda bilgi sahibi olmayanlari da hatali yönleniriyorsunuz.

    cocuklar her ne kadar tecrübesiz olsalar da, yanlarinda hic bir ekipman tasimadiklarini da biliyoruz. can bu, sonuna kadar mücadele edeceklerdir veya etmislerdir. insan ve bu tür yerlere az cok asina olmus bireyler, tüm güclerini gösterirler.

    fakat emareler birinin veya belki her ikisinin suya düsmüs olabilecegi yönünde. belki sisli havada iclerinden biri bu akarcayi göremeyip düsmüs olabilir. fakat derinligi olmayan, yüksek akintisi bulunmayan bu yerde batonu neden biraktilar, biri montunu gayri ihtiyari cikarip, suya düsene yardima inmis olabilir. iyi de neden bu ekipmanlarini geri almadilar? basina inanmak mümkün degil ama bulunan batonu ailenin biri teyit etmis. ama yine de bu bulunan batonun onlardan birine ait oldugunu göstermez.
    iki ihtimal düsünüyorum, bu alanda yasanilanlar yogun sis halindeyken yasanmis olabilir. bu sebeple esyalarini tekrar bulamadan bölgeden kacislarina devam etmis olabilirler, soguk su ile yekvücut temas ve beraberinde olusacak bilinen problemler ile panik hali bölgeyi terketmis ve siginacak bir yer bulmalari icin yollarina devam etmis olabilirler.

    bir diger arkadastan hic bir iz yok, bulunan malzemeler hep bir kisiye ait. bu tür durumlarda birbirlerini terkedeceklerini hic zannetmiyorum ama doga bu, sartlar istenmeyen her seyi yasatmis olabilir. islandilarsa ates yakmadan durumlarini kurtarmalari mümkün degil. bu tür kosullarda ates yakmak imkansiz degildir, zordur. cok keder verici ama böyle. sogukta vücudun direncini kat be kat kiran, yikan, tüketen sey islak kalmaktir.
    esyalarin ilk günlerde bulunamamasi arama alanini veya aranmasi gereken alanlari maalesef genisletti.

    kesif amacli ciktiklarini tahmin ettigim, tamamen hazirliksiz cikilan bu yolda, eminim ki bu arkadaslar bu kadar aldiklari mesafeler ile cok ciddi mücadele göstermis veya gösteriyorlardir. saglarsa eger allah yardimcilari olsun.

    inanilmaz zayif olsa da, gönlüm iyi haberlerden yana.
  • bölgenin arazi yapısı ve hava şartları ile ilgili çok fazla bilgiye sahip değilim. sadece o akşam içinde bulundukları şartlarda birşeylerin ters gittiğini düşündükleri, kaybolduklarını farkettikleri an görüş mesafesinin bu kadar düşük olduğu, sisli, karanlık bir ortamda, yön bilincinin ortadan kalkmış olduğu bir psikoloji ile tabiri caizse sağa sola koşturur vaziyette hareket etmek yerine kendilerine belirledikleri 5-10 metrelik dar bir alanda havanın aydınlanmasını beklemeleri daha iyi olmaz mıydı diye düşünüyorum?

    belirledikleri bu alanı görece daha az rüzgar alan düz, kuytu bir yer seçmeleri, ve bu alan içerisinde hafif tempo voltalar atarak vücut hareket kabiliyetini korumayı ve vücut sıcaklığını belli bir seviyede tutmayı başarabilirler miydi açıkçası onu da bilemiyorum. ama böyle bir yol izlemek en azından bilinmez bir arazide, karanlık, sisli bir ortamda ilerlemekten daha az tehlikeli olabilirdi. bu onları olası bir çukura, uçuruma düşme, kara veya suya batma, ıslanma ve aynı zamanda aşırı ve gereksiz kalori harcama durumlarından koruyabilirdi. hemde bu şekilde başlangıç noktasından çok fazla uzaklaşmamış olabilirlerdi.

    geceyi bu şekilde atlatıp, aydınlık havada hem görüş mesafesini artırıp daha bilinçli ve sağlam bir yön tayini yaparak en azından bir yerlere ulaşabilir ya da en kötü bir sonraki geceyle ilgili gündüz gözüyle daha uygun bir ortam bulabilirlerdi. görüş mesafesinin bu kadar düşük olduğu karanlık bir ortamda aşağıya doğru bir hareket çizmeye karar vermiş olsalar bile hareket sırasında karşılarına çıkacak ufak tepecikler yukarı yönlü hareket ediyormuş hissi yaratabilir. geceyi atlatabilselerdi bu konularda daha iyi karar alabilirlerdi diye düşünüyorum. nitekim ilgili geceden sonra hava şartlarının da en azından o geceden daha uygun ve elverişli bir hal aldığı bilgisi mevcut.

    en başta belirttiğim gibi bölge, dağcılık, doğa ile ilgili tecrübe sahibi birisi değilim. "he insanlar o psikoloji ile senin düşündüklerini düşünüp şöyle böyle yapalım diyecekler" yönünde eleştiriler getirmek ile uğraşmayın arkadaşlar. ben keşke şöyle yapsaydılar, neden yapmadılar, düşünebilirlerdi demiyorum zaten. bende belki aynı şartlarda daha bilinçsizce hareket edebilirdim. şuan sakin kafayla düşünüp tartarak başıma böyle bir şey gelse neler yapardım diye diye bir yol bulmaya çalışıyorum. ben en azından o insanların yerine kendimi koyabilecek vicdan ve bakış acısına sahibim. eleştiri getirecek arkadaşlar da bu konularda önce kendi hassasiyetlerini sorgulasınlar.

    umarım hayatta kalabilmek adına daha iyi bir yol bulmuş olurlar ve ailelerine sağ salim kavuşurlar.
  • sözlükte ben hariç herkes dağcıymış. uçak kazasında da ben hariç herkes pilottu.
    nasıl oluyor anlamadım.
  • kaç gündür dua ile bekliyorum.
    çıkın artık çocuklar...
  • umutla güzel haberlerini beklediğimiz dağcılardır.
  • artık her şeyi yapmak mümkün dediğimiz teknolojinin, doğa karşısında nasıl çaresiz kaldığını bizlere gösteren olay.

    merak ve büyük endişe içerisinde olan aile ve arkadaşlarının kısa sürede güzel haberler almalarını temenni etmekten başka bir şey gelmiyor elden.
  • bu başlığa ilk defa yazıyorum ama 10 gündür burayı takip ediyorum. benim gibi buraya yazmayıp hatta yazar olmayıp bu başlığı takip edip okuyan çok kişi var. medyada çıkan ceset bulundu haberinde bile buraya baktım ilk. bazı yazar arkadaşlar arama kurtarma ekibinde tanıdıkları olduklarını ve ceset haberinin yalan olduğunu söylediler. sonradan vali açıklama yaptı ceset filan yok diye. yani yine doğru ve hızlı bilgiyi buradan aldık.

    burada neler olmuş olabileceğini yazanları okuyoruz. doğru bilgiye ulaşıyoruz. farklı teorileri okuyoruz çünkü bu konu ekşisözlük dışında hiçbir yerde konuşulmuyor.

    o yüzden, yok burada herkes dağcıymış, yok sorumsuzluklarını canlarıyla ödediler, ne gerek var iki sorumsuz adam için bu kadar tantanaya gibi sikik yorumlarınızla şu başlığı kirletmeyin artık çünkü buradan bilgi almaya çalışan çok insan var eminim. ailelerinden bile okuyanlar olabilir. rica ediyorum gidin can yaman veya galatasarayın maç başlığına yapın gereksiz yorumlarınızı, şu başlığı kirletmeyin artık.

    konuya gelirsek eğer, herkes aynı şeylerden bahsetmiş aslında. tekrar tekrar aynı şeyleri yazıp bilgi kirliliği yaratmak istemiyorum. yorumlarda bahsedilmeyen bir konuya dikkat çekmek istiyorum sadece. havanın soğukluğu, yırtıcı hayvan tehlikesi, yemek sorunu var herkesin bahsettiği gibi. ama aslında burada su sorunu da var, kimse yazmamış bunu. eriyen karların oluşturduğu derelerden içilen su, o soğuk havada aslında tek başına hipotermi sebebidir. izlediğim bir belgeselden hatırlıyorum, içilen buz gibi su vücut ısısını anında düşürmekte ve hipotermiye davetiye çıkarmaktadır. bu iki arkadaşın bu zamana kadar bulunamamasının sebebini de verdikleri mücadeleye bağlıyorum. 10 gün çok uzun bir süre evet, 2 günde ölen var burada kaybolup. ama bu kişilerin iyi kötü tecrübeleri var. umarım bir sığınak bulmuşlardır ve en kısa sürede iyi bir haber alırız.
hesabın var mı? giriş yap