• kemalist camiadan bakılınca öyleydi .

    benim ailem 50 yıldır istanbulda olsada şehire ayak uydursada taşralı gelenekten gelmeydi .3 kardeşim lise sonda gelen lisenin değiştirmenin yasak olduğu bir zamanda katsayı olayıyla başörtüsü yasaklarıyla uğraşan bir aileden geliyorduk .

    2002 öncesi her şey ayrıcalık meselesiydi .

    üniversite okumak.doktor olmak bir çok şey.

    toplumsal ayrım çok keskindi.köylü orta tabaka şehirli vardı.

    mesajlar geliyor . katılırsınız katılmazsınız.iyi kötü bütün mesajları saygıyla karşılıyorum . başlığıma değer verdiğinizi gösteriyor.teşekkür ederim.

    küfür eden arkadaşlar oluyor .neyse bir kalp kırıklığı olsada böyle şeyleri aştım.ölmüşüme bile küfür edildi ama onlara da değer verip mesaj attığı için teşekkür ederim.
  • kesinlikle artık sadece zengin ve fakir var
  • isviçre olmasak bile insanların bir nebze huzuru vardı. bu kadar kanser vakası yoktu, bu kadar engelli çocuk doğmuyordu. tecavüz, cinayet, hırsızlık, gasp, peşkeş bu denli değildi. kısacası suç oranı daha düşüktü. mülteci sayısı bu kadar fazla değildi, sınırlar daha korunaklı idi. paramız daha değerli idi.

    yani öyleydi böyleydi diye saymakla bitmez.

    edit: hakaret eden it sürüsü mesaj kutumdan siktirolup giderseniz sevinirim.

    edit2: bana saldıran kitle, "gaz yağı alamadıığaaak!!" diyen kitlenin devamı işte. kimyası bozulmuş bu milletin.

    edit 3: suriyeli ve afgan aşığı orosbu cocuklarına selam olsun.
  • 2002 öncesi de bok gibiydik o zaman başka sorunlar vardı, şimdi ise bombok durumdayız, başka başka sorunlar var. 2002 öncesi büluğ çağına girmemiş her birey için ülke de ne olursa olsun şu an, o yıllar güzeldi kavramı var kafasında çünkü çocuktu. tıpkı şuan ülke ne durumda olursa olsun 20 sene sonra şimdiki çocukların eskiler güzeldi her şeyin tadı ayrıydı diyeceği gibi. çünkü çocuktu. senin çocukken gıdalardan aldığın tat ile 40 yaşında gıdalardan aldığın tat aynı değil. bu ülke 1938'den sonra hiç bir zaman ileri gitmedi. geri gitti, bazı zamanlar geri gitmeden önceki durumunu yakaladı ama hiç bir zaman daha ileri gitmedi.
  • bi isviçre değildik ama yediğimiz ekmeğin bile tadı çok güzeldi kolanın tadı muhteşemdi çikolatanın tadı süperdi şimdi yediğimiz hiç bir şeyin kalitesi kalmadı
  • o günleri yaşamayan yada o günlerde yaşı oldukça küçük olanlar tarafından inanılan efsane.

    yalnız buradan o günler daha beterdi yanılgısı çıkmasın, ülkemin her dönemi gibi yine zor yıllardı.
  • yanlış bir algı. 2002 öncesi türkiye gibiydik. şu anda ise neye benzediği belli olmayan, uçurumdan aşağı giden islamcı bir ülkeyiz.
  • ülke iran oldu daha bitmedi mi lan mağduriyetiniz? ne olsun istiyorsunuz oğlum daha siz?
  • pek çok şey 2000 öncesiyle kıyaslanamaz. dünyanın değişiminden kaynaklanan iyi ne varsa ak parti bunu lehine kullanıyor. kötü ne varsa "dış mihrak, o, bu, şu"

    son 20 yılda küresel ölçekte pek çok şey değişti, hem ekonomik açıdan hem sosyal açıdan.

    sadece iletişim teknolojisinin değişmiş olması bile bambaşka zincirleme etkiye sahip.

    işin esası, biz yine içinde bulunduğumuz çağı yakalayamadık. bir grup embesile, teknolojinin lineer artış göstermediğini, ivmelenerek ilerlediğini öğretemedik. artık yakalamamız gereken standartlar çok daha yüksekte. ulaşmamız çok daha zor.

    yeni nesil elektrik süpürgesi alan herkes "bu bende de var, avrupalıda da var" diye düşünüyor. şartları eşitliyor.

    sokaktaki otomobillere bakıyor, sonra dönüp paris sokaklarındaki araçlara bakıyor. ikisini de benzer gördüğünde yine şartların eşit olduğunu sanıyor.

    bu, gündelik deneyimleri yanlış yorumlamaktan kaynaklanıyor.

    20 sene önce pek çok konuda avrupa'dan en az 20 sene gerideydik, bugün de en az 20 sene gerideyiz.

    en büyük fark, geçmişte insanların bir umudu vardı. bir şekilde ülkeye güveniyorlardı.
    şimdi o güven tamamen yitirildi. çünkü her 10 - 20 senede bir ülke kendi başına bir şeyleri bela ediyor. toplumsal uzlaşı çok ama çok düşük.

    hayaller ev ve araba. sahip olanlar kendilerini "kurtulmuş" hissediyor. özellikle muhafazakar olarak bilinen kesimin gözü döndü. bir zamanlar "elitist" olmakla kınadıkları kesimin yaptığı ne varsa daha fazlasını en görgüsüz şekilde kendileri uyguluyor.

    yani 20 senede değişen tek şey, çıkarcılık el değiştirdi ve başka bir seviyeye çıktı. toplumsal uzlaşı yerin yedi kat dibine girdi.

    hiçbir zaman isviçre gibi olmadık, olmamızın da zaten imkanı yok. çok fazla değişken var. ortadoğu bataklığının dibindesin.
hesabın var mı? giriş yap