• bazı siteler caruana'nın 6. turda "inanılmaz bir galibiyet" kaçırdığını yazmış ve kanıt olarak da bilgisayarın yaptığı 40 hamlelik (güya forse hamlelerden oluşan) bir analiz varyantı gösteriyorlar. gülünç olduğu kadar insan faktörünü dışlayan sığ bir yaklaşım. caruana carlsen'i yorucu teknik oyun sonlarına sürükleyerek yenmeye çalıyorsa kolay gelsin. carlsen her zaman kazanç arayarak oynayan "dahi" ve kendine özgü bir oyuncu. fark burada. caruana'nın taktiği işe yaramayacak. elit isimlerden hiçbiri yenemeyecektir carlsen'i. ding liren de dahil. bana kalırsa "başka" bir isim olacak ileriki yıllarda dünya şampiyonu. şu sıralar isle of man'i kazanarak parlayan güçlü isim radoslaw wojtaszek'i bile 7 maçta 5 kez yenmiş. elitin bir alt neslinden güçlü bir oyuncu çıkmadıkça carlsen dünya şampiyonu olarak kalacak. kim bilir peter leko'nun öğrencisi vinctent keymer'dir gelecekteki olası dünya şampiyonu. ama amerikalılardan bir cacık olmaz.
  • caruana 12 maçlık seride yendi yendi, yenemezse rapid'de magnusun gazabına uğrar. hadi şansı tuttu blitze kadar dayandı diyelim orada da magnus ayıklar.
  • 6.mac sonu analizde caruana tamamen tesadüf dedi oyunun berabere bitmesine. yani magnus'a laf çaktı. magnus'un hamlelerinin tesadüf olmadığı ortada iken. magnus da 3 piyon olacağını düşündüm ama yanlış hesapla 2 piyon girdiğimi gördüm oyun sonuna dedi. tesadüf değildi dedi sorulan soruya alakasız bir cevapla.
    dünyanın bir ve iki numarası birbirlerine firdevs hanım,bihter ve matmazel tarzı laf sokuşturuyor.
    basın mensupları soruları soranlar türk futbol muhabirleri karşısında diz çöker tövbe ister.. magnus'a akıl veren bile var ha pardon şah oraya gelmiyormuş diyor sonrada sırıtarak. soru soranlar da en az 2000 elolu adamlar olmalı seviye yerlerde. bir öncekinde e4 açın yav diyen bile vardı. bakalım ne komedilere sahne olacak daha..
    edit:@tukaram'ın uyarısı üzerine:fabiano tesadüf durumunu, kendisinin siyahlarla oyun sonuna üstün girmesinden dolayı söylemiş. magnus da kendi rehavetinden dolayı beyazlarla geride olduğunu söylemiş.
  • 7. partiye 48.5 üst bahsimizi aldık, magnus kralın inadını bekliyoruz.

    edit : tipinize tüküreyim sizin, gitti benjamin.
  • yarım saat sonra başlayacak karşılaşmada artık bu oyunda bir galibiyet olmasını umuyorum.

    bu noktaya kadar rakipler birbirlerini tartarak geçirdi, ünvanını koruması gereken, yatışa geçmeye müsait olan magnus olmasına rağmen, değişik varyantlara girmeye çalışan da magnus oldu.

    bu bana biraz psikolojik bir üstünlük gibi görünüyor.

    bu jenerasyonda gerçekten magnus'u alt edecek yok gibi, beraberlik muhabbeti 70 yıldır var satrançta, capablanca'dan beri artık öldü bundan sonra böyle gider derken, tal çıkıyor, galibiyet rekoru kırıyor, fischer çıkıyor adaylar turnuvalarında beraberlik bile vermeden dağıtıp geçiyor, kasparov gibi adam çıkıyor.

    yani demem o ki satrancın öldüğüne, artık ilermeyeceğine dair muhabbetler hep dönüyor. ama galiba bunu yapabilecek oyuncu magnus'un yıllardır mücadele ettiği oyuncular arasında değil.

    yenilerden biri gelir canavara dönüşür, ya da magnus hevesini kaybedip performansı düşer, şampiyon ancak böyle değişecek gibi görünüyor.

    geçmişten en beğendiğiniz oyuncu kim diye sorduklarında, 3-4 yıl önceki halim demişti. herkes ooo egoiste bak falan dedi de adam rekoru kırdı, boş konuşmuyor. 3-4 yıl önce resmen çabalamadan yeniyor gibi bir hali vardı.
  • 7. oyunun başladığı, ortada gibi görünse de magnus carlsen'in atak ve doğal olarak fabiano caruana'nın savunmada gibi göründüğü turnuva.

    şimdilik judit polgar eşliğinde izlenilir bir link mevcut.

    https://www.youtube.com/watch?v=sefhi-yfosa

    peter svidler yorumueşliğinde takip etmek için; https://www.youtube.com/watch?v=je_2zalr5gu
  • 7.maç da berabere gibi duruyor, ama caruananın zaman sıkıntısı çektiğini söyleyelim. 9 hamle daha yapması için 9 dakikası kaldı an itibariyle.

    7 maç boyunca bir türlü oyuncularında göründüğü bir ekrandan izlemenin yolunu bulamadım. var mı bu konuda bilgi sahibi olan, yardımcı olursa çok sevinirim.
  • 7. maçı berabere biten turnuva.
  • oynayacakları oyuna sokayım, rahmetli babaannemi kazak örerken izlemek bile daha eğlenceli oluyordu, koca dünya şampiyonasında 7. maç da berabere!
    nefret ettirdiler oyundan...
  • 7. maç da berabere bitmiştir. carlsen 6. ve 7. maçlarda iki kez üst üste beyazla oynamanın avantajını kullanamadı diyebiliriz.
hesabın var mı? giriş yap