• 1200 tl lik mal söyleyip gelecek diye beklemek ayrı bi acayip. bi google yazsaydın.
  • bana pek rezalet gibi gelmedi.

    birincisi, yasal sınırın üzerinde değeri olan bir ürün alınınca gümrüğe takılması gayet normal.
    ikincisi, bu ürün yerel standartlara uygun mu? sağlığa zararlı mı? toksik madde içeriyor mu? bunlara devlet bakıyor işte ne güzel.

    yasaları bilmemek de mazeret değil işte.
    geçmiş olsun.

    edit: kitap hariç yasal sınır kalkmış. kitapta hala 150 eur
    edit 2: 1.500 eur'ya kadar bireysel kullanım için getirilen ürünler için gümrük vergisi ödeyip teslim alınabiliyor. 1,500 eur üzeri ticari sayılıyor ve müşavirlik firmaları devreye giriyor. bu ürün ise ürün tipi ticari sayıldığı için takılmış.
  • aliexpress'den bilinçsiz alışveriş rezaletidir.

    hızlı gönderilerle gelen çivi bile artık ticari sınıfa sokulup, normal ithalat mevzuatına tabi oluyorlar. ürünü mutlaka bir gümrükçünün çekmesi gerekiyor. ki o da bi dolu ek masraf demek.

    gönderici ile bağlantıya geçilip, ürünü geri göndertmek en akıllıca olanı. dhl masraflarına razı olunmalı.

    b planı. mesela yok mu bulgar'da tanıdık. oraya göndert. git otobüsle al gel. hem de adam gibi türk işi bi restoranda trakya kuzusu şiş kebap da yenir bir güzel.

    bu güzelim bilgi için nereye iban yazıyorduk?
  • adı üzerinde "bilinçsiz" bir çaylağın yapmış olduğu hatadan kaynaklı, normal prosedürün uygulandığı sözde rezalet, gerçekte ise kişinin araştırma eksikliğinin ve de acemiliğinin sonucu.

    yeni yasalara göre aliexpress ya da muadili herhangi bir platformdan 1$ lık ürün bile getirsen, türkiye'de gümrük vergisine tabi oluyorsun.

    hele bir de fizyoterapi cihazı gibi, direkt olarak klinik tedavileri ve benzeri ürünlerde senin üreticinin ce belgelerini isterler. ayrıca bu tip mallar ticari sınıfa girdikleri için malın çekimi sadece belgeli olarak yetkilendirdiğin gümrük müşavirin aracılığı ile gerçekleşir.

    istanbul özellikle yeni havaalanından dolayı, şu an gümrük işlerinde çok sıkıntılı bir yer. tanıdıklardan aldığım duyumlarda, bir çok insan malını sırf istanbul'da çekmemek için hususi olarak civar illerin gümrük dairelerini seçmekte.

    kısacası 1200 tl'ye aldığın mal sana kaba tabirle, hem yüzde 18 kdv hem de gümrük temizlemesi (yaklaşık yüzde 30-36 arası) + gümrük müşavirinin ücreti + mal senin tarafından alınacaksa, benzin paran (malum yeni havaalanı merkeze uzak) veya bir taşıyıcı tarafından getirilecekse onun da parası ilave edildiğinde : 1200 * 1.18 * 1.36(swift dışında bir ödeme kanalı seçildiğinde devlet yüzde 6 ek vergi ilave etmekte) + 1000 (bu da en iyimser gümrük müşaviri hizmet ücreti. istanbuldaki gümrükçüler bunun daha üzerinde bir bedel talep edebilir yeni havaalanının uzaklığından ve zorluğundan dolayı) yani kabaca 2925 tl'ye mal olacak sana. ama bu sadece bir başlangıç... (bir de parantez açayım: ticari mal sınıfı olduğu zaman, firmanız yoksa ve faaliyet kodlarında bu tip cihazların alım satım ve ithalatı geçmiyorsa, bir de üzerine ithalatçi bir acenta ile görüşeceksiniz ki zaten bu durumda o firma bunca şeyin üzerine en az 1000 tlv belki de daha fazla hizmet ücreti isteyecek. olacak sizin masraf 4000-4500 tl...)

    bu arada ce belgesi olsa bile, türkiye kalite standartları heyeti, gümrükte, alınan ürünün mevzuata uyup uymadığını test edecektir. bu da ürünün en az 3 gün - 1 hafta arası gümrükte beklemesi demek. ve test sonuçları olumsuz çıkarsa, mal aynen geri gönderilir yani çekilemez. geri gönderilen malın parasının talebi ise özellikle çinli tedarikçiler ile oldukça zor bir süreçtir. çinliler o parayı size iade etmemek için ellerinden geleni yaparlar.

    cihaz bozulduğu zaman, teknik servis destekleri sıfır olduğu gibi, en iyimser ihtimalle, "kargo ile malı gönderin, tamir edip geri yollayalım" derler. bu da size ekstra masraf çıkaracaktır çünkü bir kuruşunu bile çinli karşılamaz. dahası malı size geri göndereceği zaman, gene o mal gümrüğe takılacak ve gene size gümrük masrafı olarak geri dönecektir.

    bu sebeple, türkiye'deki tedarikçi firmalarda yukarıdaki fizik tedavi cihazının aynısını fiyat olarak 4000-4500 tl gibi rakamlarla gördüğünüz zaman, "ben bunu aliexpressten ne de olsa 1000 tl'ye alırım yaaa" diye acemice düşüneceğinize, "4000 tl'ye alacağım firma bana servis garantisi veriyor mu, veriyorsa en az kaç yıl veriyor, firma güvenilir mi?"
    diye sorun. cevaplar sizi tatmin ediyorsa, türkiye'deki tedarikçiden malı alın. hiç değilse, bir problem ile karşılaştığınızda muhattabınızın yeri yurdu belli, dahası, çözülemeyen bir probleminiz olursa, iyi kötü adamları şikayet edebileceğiniz kurumlar var.

    not: güzellik ve klinik ekipmanları tedarikçisi :)
  • rezalet yoktur. mesele ürünün fiyatında değil ama ürünün tipiyle alakalı. mesela pahalı bir bilgisayarı geçirtebilirsiniz. ama bunun gibi getirtilmesi kurallara bağlı eşyalarda önceden gümrük müşavirine danışmakta fayda var.
  • başlıkla içeriği bagdastiramadim.

    bu sizin için rezaletse (ki bana göre değil) aliexpress'in konuyla ilgisi ne?

    yani başlık neden (gümrük rezaleti) olarak açılmadı? sonuçta aliexpress'in konuyla bir ilgisi yok.
  • olmayan rezalettir.

    gümrük kurallarına göre dışardan (aliexpress vb sitelerden) alışveriş ve kargo yoluyla "ticari miktar" veya "mahiyette" ürün getirilemez. bunlar gümrüğe takılır. bu tür ve mahiyetteki ürünler için ithalatçı olmanız gerekir.

    onun dışında (ticari miktar veya mahiyette olmayan) 1500 euro altındaki her ürünü, yüzde yirmi oranında gümrük vergisini ödemek koşuluyla getirebilirsiniz.

    ticari mahiyette tabirine dikkat etmek gerekir. yani bir ürünün ticari olarak değerlendirilmesi ve gümrükte takılması için ille de bir üründen 50-100 tane almış olmak gerekmez. bazen tek bir ürün de ticari olarak değerlendirilebilir. ticari faaliyetlerde kullanılabilecek veya üzerinden para kazanılabilecek ürünler de gümrükte ticari mahiyetteki ürün olarak değerlendirilir.

    ör: metal dedektörü, röntgen cihazı vb gibi...

    hatta ilk çıktığında 3d yazıcıları bile alıkoyuyorlardı sen bunu para kazanmak için almışsın diye. neyse ki sonra 3d yazıcılar yaygınlaşıp evlerde kullanılmaya başlayınca o konuda yumuşadılar.
  • bir adet cahilin , kafasına estiği gibi, medikal cihazı gümrükten geçirebileceğini sanmasıdır.
    rezalet puanı 0/10

    insanlık bende kalsın yine yardımcı olayım:
    eğer bu medikal cihazın üts sisteminde kaydı yoksa, hiç boşuna uğraşma çünkü, ec , tse belgesi, gümrük , sanayi ve sağlık bakanlığından onay, tareks sistemine kaydı vs derken gümrük müşavirliği ve ardiye bedeli korkunç rakamlara gelir.

    üts kaydı varsa da ithalatçı yetkisisine sahip bir firmanın bu ürünü getiriyor olması gerekir.
  • (bkz: garanti olsun diye bütün de'leri ayrı yazmak)

    ayrıca;

    "hiçbiri ürünün uğraşmaya değmeyeceğini söylediler"

    tanım: entry'deki imla ve gramer hataları nedeniyle kendisine odaklanmayı başaramadığım rezalettir.
  • rezalet kısmı dhl ile gelmesi. ems ile falan gelseydi miss gibi
    vergisini verip çekerdiniz.
hesabın var mı? giriş yap