• 2019 yılında olmayacak seçimdir. büyük ihtimalle cumhurbaşkanın tekrar tbmm tarafından seçilmesi için yasal değişiklikler yapılacaktır. niye diyecek olursanız; çünkü şuanki sistem iyice boka sardı, saçma sapan bir hal aldı. ilk defa anayasayı tanımayan ama anayasaya göre seçilen bir c.başkanımız oldu.
    sanırım parlamenter sistemin daha da güçlendiği bir döneme gireceğiz daha doğrusu girmek zorundayız.
  • (bkz: reserved)
  • muhalefet iyi aday cikaramadigi icin kaybettigini sanan milyonlar olacak yine. yine oylar calinacak, yine oylar satilacak. sonucu daha secimlere gitmeden belli olacak bir secim olacak iste.

    halbuki kazandigi secimi sirf oylarına sahip cikmadigi icin kaybeden bir toplum en iyi adayı cikarsa ne olacak sanki, yine kaybetmeyecek mi?

    2017 referandum secimlerinde hileye boyun egmeyecektiniz sevgili halkım, o sarı öküzü orada vermeyecektiniz.
  • madem amerikan tipi seçim sistemi geldi, muhalefette kalan tarafın aynı oradaki gibi bir süreç yaşaması gerekiyor. önümüzde harika bir örnek var, 2016 abd başkanlık seçimleri. bu seçimlerden 1 yıl öncesine kadar demokrat partiden joe biden mı yoksa hillary clinton mı bir sonraki abd başkanı olacak geyikleri dönüyordu. cumhuriyetçi parti paramparça durumdaydı ve 2015 yılında başlayan başkan adayı seçimi sürecine donald trump da olmak üzere tam 17 kişi katılmıştı. önce bu aday sayısının düşmesi gerekiyordu. o yüzden ilk günlerde şu an sivri dilli olduğunu düşündüğümüz trump bile öne çıkan ted cruz ve marco rubio gibi adaylarla ilgili övgü dolu şeyler söylüyordu. ilk birkaç eyalet seçimi sonunda yarışın 5 ay boyunca 4 aday arasında geçeceği kesinleşti. işte bu süreçte muhteşem bir kampanya süreci yaşandı, adaylar arasındaki çekişmeler inanılmaz hararetli geçiyordu ve böyle olunca cumhuriyetçi parti adayları aylarca gündemden düşmediler. devamını biliyorsunuz zaten.

    2012'deki cumhuriyetçi parti aday seçimlerinde böyle bir çekişme yaşanmadı ve şu an adayların kim olduğunu abd'de bile birçok kişi hatırlamıyor. o zaman 19 milyon kişi başkan adayı için oy kullanırken 2016'daki çekişme sayesinde bu sayı tam 29 milyona çıkmış.

    özetle muhalefette kalan partilerin ve oluşumların adım adım yapması gerekenler şunlar.

    1. parti adayı diye birşey olmayacak ve isteyen herkes aday olarak öne çıkabilecek.
    2. bu adaylar için ilk olarak ankara yada izmir gibi kozmopolit bir şehirde ilk seçim yapılacak ve aday sayısı 4e düşürülecek.
    3. sonraki 4-5 ay boyunca o şehirdeki en güçlü muhalefet partisinin himayesinde adaylar il il gezerek oy toplayacaklar. oy vermek için parti üyeliği gibi bir şart aranmadan kimliğini gösteren herkes oy kullanabilecek.
    4. en sonunda son ve en önemli seçim istanbul'da yapılarak ortak aday belirlenecek.

    ekmeleddin gibi tepeden birisi atanınca kimse ikna olmuyor ve ilgi çekmiyor. donald trumpın adını dahi bilmeyen milyonlarca insan 6 aylık seçim süreci sonunda adam için ölüp biter noktaya gelmişlerdi.

    diğer taraftan önceki seçimlerde mhpnin güçlü olduğu şehirlerde meral akşener gibi isimlerin oluşumlarının himayesinde seçimleri yaparak o tarafın da birleşmesine ve organize olmasına ön ayak olunur. yani bir taşla birkaç kuş vurabilme şansı var, umarım heba edilmez.
  • amerikan tipi olmayacak secimdir. amerika birlesik devletlerinde halk direkt olarak baskani degil electoral college uyelerini secer. bilahare, electoral college uyeleri devlet baskanini secer.
  • ortalığın karışacağı seçimlerdir.

    (bkz: reserved)
  • -seçimler bir gün süren ve sonunda abimin kaybedip tayyip erdoğan'ın kazandığı bir oyundur.

    gary lineker kılıçdaroğlu
  • cumhurbaşkanlığı diye bir şey kaldımı ki seçimi olsun
  • amerikan tipi olmayan seçim.

    zira ysk tarafından yine manipüle edilecek, malum şahsa kazandırılacak seçimdir.

    2023'te de şeriat is loading...
  • ysk'nın bir cumhurbaşkanı adayının (rte) emrinde olduğu yerde böylesi bir seçimden umut bağlamak en hafif tabiriyle ahmaklıktır. bugünden saf saf aday önerenlere söylemek lazım:

    -tamamen rte kontrolündeki yüksek seçim kurulu o büyük umutlar bağladığınız adayınızı onaylamazsa ne yapacaksınız? yani bu saatten sonra mücadele alanı sandık değildir. sandık olamaz. ha seçime giren girebilir de çok umutlu bir sonuç beklemeyin. bu mücadele halkla kazanılmalıdır.

    son olarak eğer iş gerçekten seçimle olabilseydi, erdoğan karşısındaki kazanacak aday profili çok açık belliydi:

    1. tamamen erdoğan'ın zıttı. mesela edoğan erkek, adayınız muhakkak kadın olmalı.
    2. erdoğan'dan daha genç biri olmalı.
    3. kesinlikle siyasetçi olmamalı. halkın içinden gelmiş olmalı.
    4. sağcı devşirme bir aday değil solun içinden sağın büyük bölümünü kucaklayabilecek biri olmalı.
    5. kamuoyunun yakından tanıdığı, "bu kimmiş demediği" biri olmalı.
    6. erdoğan nefret dilini kullanıyor; bu aday birleştirici sevgi ve barış dilini kullanabilmeli.

    dediğim gibi bu koşullarda yapılacak seçimin bir anlamı yok. ama anlamı olsaydı erdoğan'ın karşısındaki aday profili yukarıdaki gibi olmalıydı. aklımda isim de var ama söylemeyeceğim. ileride belki türkiye'de demokrasiden tekrar söz edilebileceği günler gelirse aday olarak ortaya çıkabilir. adaylığını engellemek istemiyorum.
hesabın var mı? giriş yap