• o kadar zamandır beklememe rağmen çıktığından haberim yoktu ama vay be! çok güzel olmuş film. senaryosu çok güzel fakat sadece katee sackhoff ve filmin estetiği için dahi izlemeye değer.

    --- spoiler ---

    space odyssey ile benzer elementleri olması beni hiç rahatsız etmedi. esinlenmekten çok hikayeye bambaşka bir tat ve yeni bir hayat veren çok iyi yapılmış bir hayran hikayesi gibiydi, hani şu isimler değişse tamamen farklı bir hikaye gibi duran türden. bu benim filmi daha bile fazla sevmemi, ona daha fazla heycan duymamı sağladı. ayrıca, sonun böyle aksiyonsuz,kavgasız, engellenemez olduğu her halinde belli bir şekilde gelmesi çok gerçekçi olmuş.
    --- spoiler ---
  • başrolünü battlestar galactica'dan tanıdığımız katee sackhoff'un oynadığı mars'la ilgili bilim kurgu filmi.

    ilk insanlı görevde uzay aracı inişe geçecekken yüzeydeki bir güçten dolayı başarısız oluyor, a.r.t.ı. isimli bilgisayar*kaza sonrasını araştırırken mackenzie mack wilson (starbuck) ona yardım ediyor. derken a.r.t.ı.**kontrolü ele alıp yüzeyde monolite benzer küp buluyor. söz konusu nesnenin ai'ye mi alienlara mı ait olduğu muamma. sonrası olaylar olaylar.
  • kötü bir film ama hiç de fena olmayan bir film. puanına bakmamak lazım çünkü bu tarz filmler imdb puanına göre değerlendirilemeyecek kadar soyut bazı fikirler içeriyor. senaryonun ilerlediği zemini geçelim, kötü görünen cgi'yı görmeyelim, başından sonuna kusursuz bir hikaye olmadığını belirleyelim ama içindeki bir kaç fikir, beyin fırtınası için müsait ve filmde bu var. film kötü ama bir fikri var. yapay zakanın evriminin sonucunu ya da varoluşun temellerini falan 1buçuk saatte nasıl anlatabilirsin ki? anlatamazsın. ama 1 buçuk saat içinde sadece bir kaç dakika için bile beynimi başka boyutlara ışınlayan böyle filmleri seviyorum.
  • bize bir şeyler anlatmaya çalışan, vasat film.

    tam anlamıyla imdb puanını (4.2) hakediyor. starbuck var diye izleyeyim dedim.
    netflix in vasat yapımlarını andırıyor.

    sanki birileri utanmadan "abi, 2001 a space odysseyi güncelleyelim, daha iyisini çekeriz, cgi da basarız, yapay zekadan nefret eden adama ekolünden starbuck ı da oynattık mı yırttık abicim" deyip, starbuck ı bir odaya kapatmışlar, oyna bacım demişler.

    filmin leşliğine dayanabilirseniz, yapay zeka, insanlığın geleceğine dair bilindik korkuları tekrarlayan mesajları alabilirsiniz.

    imdb 4.2 diyor, ben 4,5/10 diyeyim.

    ek not: filmin başında ve aralarda yanar dönerli, abidik gubidik ışıklar var, epilepsisi olan izlemesin.
  • normalde 5.5 altında puana sahip filmleri izlemem ama trailer'ı izledikten sonra bu sefer fraking starbuck için bir istisnada bulundum.

    normalde 4.2 gibi puana sahip bir film izlediğinizde "zaman kaybı, sakın izlemeyin, hayatımdan 2 saat çaldı" gibi yorum yapılır ama bu film bir şansı hak ediyor.

    çok kötü değil, bir başyapıt da değil. her yönüyle eleştiri kaldırabilecek bir film de değil, neresinden tutsanız elinizde kalabilir.

    eğer battlestar galactica izlemişseniz ve katee sackhoff'a gözünüz aşinaysa, bilimkurgu da seviyorsanız çıtır çerezlik bir film olarak oldukça başarılı. üçüncü sınıf bir bilimkurgu değil.
  • imdb de hakettiğinden az puan almış filmlerden biri. bilim kurgu sevenler için izlenmesi gereken bir film. beklentinizi çok yüksek tutmayın tamam ama hepten boş beleş fil de değil yani.
  • herkese hitap etmediği için imdb puanını normal buluyorum. bu tür fikirler üzerine düşünen insanlar için ise izlemesi keyifli bir film olabilir.

    kafamda soru işaretleri bırakan, anlamadığım bir olay var.

    spoiler içeren kısım geliyor dikkat

    spoiler alert 2
    qube 2 oyunu spoiler i de gelecek ona göre

    benden günah gitti.
    spoiler başlıyor.

    en sonda söyleyeceğimi arada söylesem daha iyi olacak.

    film boyunca qube 2 oyununu düşündüm durdum.

    kafamda sürekli “emma? are u there?” sesleri yankılandı. bence benziyor konu, özellikle de sonu.

    ikisinde de seçilen kızımız bir üst zeka seviyesine transfer oluyor küple birleşip.

    ama oyunda akış boyunca heykellerle verilen mesajları anlamazsan “u manipulate me!!!” diye zırıldayarak taş oluyorsun farklı bir son olarak*

    --- spoiler ---

    izlediğim kadın dünyayı yok eden kadın. ama bu kadın da zaman zaman flashback ler yaşadı gibi. türkçe tam karşılığı var mı bu kelimenin bilmiyorum. hatırlama filan denmez, anlık çakmalar görüp geçiyor.

    dünyanın yok oluşu kübün ise mars dünya arası teleport oluşu, eski zamanlarda mars'da mı aynı sonu yaşadı diye düşündürdü.

    aslında bebek adımlarla ilerlemeye çalışan bir tür olan insanlar içinden sonraki aşamaya geçmek için uygun olabilecek bir örneğini alıp taşıyor gibi de küp. ya da yapay zeka. ki ikisi de aynı şey olabilir. sonuçta yapay zeka insan tarafından yapıldı ama bu küpten gelen parçalarla değiştiğinde küp insanla iletişim kurabilecek (yapay zeka kodları sayesinde vs) bilgiyi edinmiş olabilir.

    neyse… sonuç olarak türü seven için keyifli bir film olabilir ama çoğu insan aşırı sıkılacaktır. çünkü büyük olaylar da olmuyor akış içinde.

    --- spoiler ---
  • ingilizce ve spoiler içeren bir özeti için
    link
  • muhtemelen 2001 uzay macerası serisini seven birileri yazıp çekmiş ama o seriden de karışık olsun, hal'in benzeri kendi kafasına göre takılan bir yapay zeka olsun, ortaya karışık uzaylılar olsun crichton'un benzer bir kitabı vardı, ufak ufak hücreler birleşip istedikleri şekli yapabiliyordu o tarz olsun, küp filmindeki küp olsun, insanlığın geleceği konusundaki endişeleri de sos olarak üstüne dökelim demişler.
hesabın var mı? giriş yap