*

  • bir mağaracınında sahip olması gereken saattir bu..

    şöyle ki, dört kişilik bir ekip mağaraya girer. kıçlarına bağlı ağır çantalarıyla saatler süren zorlu ip döşeme görevini bitirip mağara içerisindeki kamp yerine ulaştıklarında yorgunluktan bitap vaziyette uyuyakalırlar. yalnız içlerinden sadece birinin kolunda saat vardır ve o saat de bildiğimiz 12 kadran normal akrepli yelkovanlı bir saattir. uyandıklarında eleman saate bakar saat 12'yi göstermektedir ve uyumadan evvel baktığında saatin 6'yı göstermekte olduğunu hatırlar. "lan biz 6 saat mi uyuduk, yoksa 18 saat mi?" sorusu kafalarını kurcalamaya başlar. "yuh lan, 18 saat uyumuş olamayız, heralde 6 saat uyuduk." diyerek çıkışa geçerler. heyhat dışarda güneşi görmeyi beklerken dolunayla karşılaştıklarında hakkaten 18 saat uyumuş olduklarını anlayıp "yuh" derler..

    ayrıca bir şaşkalozunda mutlaka edinmesi gereken saattir..

    bu da böyle ki, dalgın arkadaşımız yorgun argın okuldan gelir. biraz kestireyim der ve uyumaya başlar. saat sabah 7 gibi uyandığını zanneder ve "oha amma uyumuşum, hassktr 8'de sınav var lan!" diye panikle dışarı fırlayıp taksiye atlar. ama hava aydınlanacağı yerde yavaş yavaş kararmaya başlar. duruma uyanan eleman aynı taksi ile eve geri döner.

    basit bir elektronik saat, misal casio f91 kullanarak da bu tarz şaşkınlıkların üstesinden gelinebilir.
  • bir gün içinde tek tur atan saat modelidir.örnek vermek gerekirse standard saat 6 yönünde öğlen 12'yi gösterir.daha çok havacılıkta kullanılır.
    kolunuzda gördüklerinde "ahah saatin yanlış" dediklerinde,karşıdakini çok iyi göt etme malzemesidir.

    http://riqz.files.wordpress.com/…09/09/raketa24.jpg
  • http://russian-watches.info/category/military/ adresinden örneklerinin görülebileceği ve kullandıkça 12 kadran sistemli analog saatlerin anlamsızlaştığı saat türü.
  • dijital saatler ile kullanımı sonlanmıştır muhtemelen ama eskiden denizaltında, kutuplarda ve madenlerde çok elzem bir eşya olsa gerek. günümüzde faklılık arayanların tercihi olabilir.
  • (bkz: raketa)
    (bkz: botta)
  • yıllar önce bende olan saat tipi. 24 saat kadrana ek olarak 4 akrep ve 4 yelkovana sahipti. istediğim çift akrep ve yelkovanı doğru saate ayarlayıp kafaları karıştırıyordum.
  • bir günü tek tur ile tamamlayan, kadranında 1den 24e sayılar olan saat türü.

    pilotlar, ordu mensupları, çokca seyahat eden kişiler, penceresiz alanlarda uzun süreli çalışanlar, gece gündüzün belli olmadığı, dünyanın uç bölgelerinde yaşayanlar, astronotlar bu saatleri tercih ediyormuş. örneğin denizaltında çalışıyorsanız, veya kutuplarda bir araştırmacıysanız ancak 24 kadranlı saat ile günün hangi diliminde olduğunuzu anlayabilirsiniz.

    bu saatin güzel bir yanı da kuzey yarım kürede iken kadranı güneşe çevirdiğinizde 12'in güneyi göstermesi (yaz saati uygulaması varsa 13'ün). güney yarım küre içinse 12yi güneş yönüne çevirdiğinizde kadran kuzeyi gösterecektir.gösterim
    bu saatlerin kullanımı aslında güneş saatlerine dayanıyor, orta cağda da kullanılmış sonrasında azalmış. ingilteredeki big ben'in iç mekanizması da bu şekilde ancak ön yüzü saati 12lik sistemde gösteriyor.

    derli toplu bilgi bulabileceğiniz:[//https://vintagewatchinc.com/…y_of_the_24-hour_watch kaynak]
    alabileceğiniz bazı siteler: alpha watch
    klexos
    uhren
    param yok ama saatlere bayıldım, danaya girer gibi saate girelim diyenler için: alibaba
    yazıktır bayramda şu yazarı sevindirelim, istediği saati alsın diyenler için iban: *
hesabın var mı? giriş yap