• malatya/ arguvan’dan net görülen doğa olayı, yaklaşık bir saat kadar önce düşmeye yakın yeşil bir renk alıp düştükten sonrada gökyüzünün çeyreğini kızıla boyadı. traktörle çift sürerken görmek de ayrıca güzeldi benim için. ve fakat umarım kimseye zarar vermemiştir. zira tepelerin ardında epey büyük bir ışık çıktı düşünce.

    bu arada babam traktörleri durdurtup “ daha yeni iyi aydınlandı ortalık böyle devam ederse sabaha kadar tarladayız“ dedi. hangisine şok olayım bilemedim.

    edit: yıllardır yazmıyorum sözlüğe, bir takım tenekeler mesaj atmış, çok güzel troll ehe ehe diye. o troll dediğin ben değilim, sabah mazotu 5,87 den bize kaktırtanlar troll. avukatım, adliye kapalı diye geldim adama destek olsun bazı seneleri zararla kapatıyor işçi tutmasın, hem bizde de iki aydır ofis kapalı yardım edeyim adama deyip sen fosur fosur yatarken ben bu mevsimde 6-7 derecede tarla sürüyorum. ben 15 sene önce burda yazmaya başlayınca çift sürmek nedir bilen adamlar vardı. ne ara buralarda demirin tuncu insanın .... hüküm sürmeye başladı ona şaşırdım. göktaşı falan hikaye, asıl göktaşı çiftçiye çoktan çakıldı biz şimdi ışığını görüyoruz.
  • şahit olanları kıskandığım olaydır.

    geçen gün avustralya’da meteor düşmüş ve videonun altına türk bir kişi “neden bunlar hep amerika’da oluyor” yazmıştı. biri de cevap olarak “çünkü imansızlar” demişti. aklıma geldi paylaşmak istedim.*
  • 2020 icin siradan bir olay olarak karşılanması gereken olaydir.
  • düşmemiştir, atmosferde yanarak parçalanmıştır.

    göktaşları hakkında ufak bilgi: gökyüzüne bakarken "aaa yıldız kaydı" diyerek gördüğünüz az parlak göktaşları bir kum tanesiyle birkaç cm arasında çaplara sahip. bu arkadaşlar saniyede 10 km (evet saniyede 10 kilometre) ile 70 km arası hızlara sahip oldukları için müthiş bir kinetik enerjileri var ve atmosfer sürtünmesiyle kolayca alev alıp büyüklüklerinden beklenmeyecek şekilde parlak bir şekilde görülebiliyorlar.

    karşılaştırma için: 2013 yılında 17 metre çapında bir göktaşı rusya üzerinde atmosferde yanmış ve "patlamıştı". belki görüntülerden hatırlarsınız: https://www.youtube.com/watch?v=fbljb5qavxy

    büyük bir alandaki evlerin camlarını kıran ve insanların yaralanmasına neden olan bu 17 metre çapındaki arkadaşın patlamasının yarattığı etki 470 kiloton civarındaydı. hiroshima ve nagazaki'ye atılan atom bombaları ise sırasıyla 15 ve 21 kiloton.

    sadede geleyim: insanlar göktaşı deyince nedense yüzlerce kilometre büyüklükteki taşları aklına getiriyor. halbuki bunların dünyaya ulaşması çok nadir olaylar ve büyük soy tükenme olaylarını beraberinde getiriyor (bkz: chixculub). bu görüntülerdeki göktaşının ise 1 metreden büyük olduğunu sanmıyorum, o yüzden "ehueheuh 2020 bölüm sonu canavarı fdjfhdjkfhdk" muhabbetini geçiniz. nadir bir olaya tanıklık ettiniz sadece.

    alakasız bilgi: göktaşlarının yanması / patlaması sırasındaki renklerine bakarak hangi maddelerden oluştuğunu da bilebiliyoruz (bkz: spektroskopi)
  • milyon yıl uzayda süzül gel trabzon'a düş.
    mevlam bahtsız yaratmasın işte..
  • hakkında herkesin komiklikler şakalar yaptığı, ama nedense hiçbir kaynak olmayan düşüş. siz kasmayın ben yapayım:

    - 2020 esprileri
    - uzaylı esprileri
    - oyun esprileri
    - lokasyon esprileri

    evet espriler bittiyse adam akıllı kaynak verebilen varsa lütfen eklesin. göktaşı olabilir, space debris denilen uzay çöplerinden biri olabilir. twittera bakılırsa artvin trabzon ordu rize bingöl erzurum gibi büyük bir alandan tanık edilmiştir, bu da olayın düşme olmadığını, atmosferde parçalanan bir gök cismi olduğunu gösterir nitelikte. parçalar da bu bölgelere yayılmış.

    istanbulun kuzeyinde bir sıkıntı yok. ne ses ne ışık hiçbir şey olmadı, üst kattaki hasta ruhlu süpürge çalıştırdı sadece.

    edittolainen: bruceleeeyup rumuzlu çaylak arkadaşımız şu videoyu iletmiş. atmosferde patlamış gibi duruyor. bu da geniş alana yayılımı açıklar.

    ayrıca canım atmosfer. ne güzel de koruyor bizi.

    ikinci edit: atmosfer dedik, güneş sistemimizin büyük abisi jüpiter’i unuttuk. canımız jüpiter. (jüpiter’in gravitational field’ı dünyamızı büyük gök cisimlerinden koruyor)
  • rize’den net görülen hadise. hem de gökyüzünü seyrederken denk geldim. haritayı açıp rize merkezden, ermenistan’ın gümrü sehrine bir çizgi çektiğinizde oluşan istikametteydi. fakat rize sınırlarında olması imkansız gibi, çünkü artvindeki arkadaslarım da hemen hemen bu istikameti tarif ettiler. türkiye sınırlarında bile olmayabilir yani.
  • canlı canlı gördüklerini söyleyen yazarları çok kıskandığım olay
  • erzincan, trabzon, ardahan üçgeninde herkes gördüğünü idda ediyor. muhtemelen gürcistan, ermenistan azerbaycandan da görülmüştür. bu kadar büyük coğrafyadan görülen cismin parlamasının yere çarparken görülmesi imkansız. büyük ihtimal atmosfere girdikten sonra yanmaya başlamış, son parlak alev yerden epeyce yüksekte meydana gelmiş, yani kül olmuştur. yere çarpan parçasının olması ihtimal dışı.
    görmek ve izlemek güzel olurdu.
hesabın var mı? giriş yap