• eski dönem insanları sayı saymak için parmaklarını kullanmışlardır. bugün hala bazı içine kapanık kabilelerde parmaklar kullanılır. peki insanlar neden sayılara ihtiyaç duymuşlardır? kimilerine göre bu ihtiyacı en fazla hisseden koyunlarını otlatan bir çobandı. fakat bazı kültürlerde örneğin bir kızılderili kabilesinde sayılara gerek yoktu. onlara göre her hayvan bir fertti, herhangi birinin yokluğunda bunu farkedebiliyor ve anlıyorlardı. ama çoban kardeşlerimizin şimdiki gibi o zaman da işleri kolay değildi.

    ilkel sayı sistemlerine bakacak olursak ilginç olan bir sistem ise ikili(bkz: binary) sayı sistemidir (bknz: 1,2,121,12221,22211...). hatta bu sistem günümüz bilgisayar belleklerinin veriyi işlemek ve kayıt altında tutmak için kullandığı yöntemdir. işte bu şekilde sayı sistemi oluşmaya başlayınca insanlar çok uzun bir süre 1 ve 2 yi bildiler. hatta ve hatta sümerce diline bakarsanız 1 ve 2 ile kadın ve erkek aynı kelimelerden oluşur. bunun yanında 1 ve 2 nin ben ve sen olduğu toplumlar bile vardır.

    peki (bkz: biladeeerrr) nerde bu 3 ? hayır hayır 3 ü bulan izmirli bir karşiimiz değil.

    3 sayısı 1 ve 2 den çok sonra bulunmuştur ve o zamana göre önemli bir çokluk belirttiği için kelimenin anlamı tamamen değişmiştir. bunun en güzel örneği de eski çin ideogramlarıdır.

    ** adam anlamına gelen bu şekilden 3 tanesi bir araya geldiğinde herkes olmaktadır.

    ** ağaç anlamına gelen bu şekilden 3 tanesi bir araya geldiğinde orman olmaktadır.

    ve şimdi sıkı durun.

    ** kadın anlamına gelen bu 3 şekil bir araya geldiğinde dedikodu olmaktadır.

    3 deyip geçmemek lazım. zamanında baya popülermiş.

    edit: bir arkadaşımızın uyarısı ile bilgisayar sistemindeki sayıların binary(0 ve 1) sistem olduğunu tekrar hatırlatalım
  • 0 sayısı da 3 ten çoook sonra (bkz: harezmi) tarafından bulunmuştur. 1143 yılında yazdığı el yazmasında ilk defa 0 ı aritmetik olarak kullanmıştır
hesabın var mı? giriş yap