• 34 yaşındayım, başlık sahibi arkadaşın girdiği verileri gözden geçirdim ferahladım. benim türkiye'de evden adımımı dışarı attığımda herhangi bir olaydan dolayı ölme ihtimalim %2,5 falandır. hatta semtine göre %10'ları zorlar.

    şaka bir yana tedbiri elden bırakmayıp, iyi beslenip, bolca el yıkayıp özellikle ana babalarımıza da dikkat etmeliyiz. neyse ki evlatlarımız bizden daha da risksiz grupta.
  • bu %0.2'lik gruptaki kisilerden önemli bir kisminin öncesinde kronik metabolizmal hastaliklari olduğu da göz önünde bulundurunca oran daha da düsecektir.
    yine de daha önce saglikli olup solunum yoluyla bulasan viral enfeksiyonlardan ölen vakalar da azimsanamayacak kadar fazladir.
  • şu an dünyada 600 milyona yakın 30-39 yaş aralığı insan olduğunu hesap edersek, 30-39 yaş aralığındaki sağlıklı bir insanın coronavirüs'e yakalanıp ölme ihtimali: 0.00000007
    15 milyonda 1 gibi hemen hemen.

    bu sayı 10-19 ve 20-29 yaş aralığı için de aynı. yani bu aralıkta da 15 milyon kişiden 1 kişi ölüyor.

    80 yaş ve üzeri için ise tablo biraz daha farklı. tam olarak dünyada kaç 80+ nüfus var bulamadım ancak bulduğum bir tabloya göre tahmini 140 milyon kişi yaşıyor 80 yaş ve üzeri. bu da demektir ki oran 0.006 ve 150 bin kişide 1 kişi ölüyor. diğer yaş gruplarına göre 100 kat daha fazla ölüm görülüyor yani.
  • sağlıklı yaşamıyorsanız, vücut direnciniz düşükse, spor yapmıyor ve öğünlerinizde fast food varsa verdiğiniz tüm bu oranların içinden geçer bu illet. virüsün etkisi, vücut direncinin düşük olduğu metabolizmalarda tavan yapıyor. verdiğiniz oranların tümü sağlıklı insanlarda geçerli. sağlıklı yaşam adına zerre bişey yapma ondan sonra “ 30-39 arası 0,2 ölüm oranı var abi”.

    (bkz: yaw he he)
  • --- spoiler ---

    bu hesaba göre %1,3'lük dilime giriyorum.

    --- spoiler ---
  • mevcut oranlar mevcut sartlara gore sekillenmistir. ilerde milyonlarca insanin etkilendigi bir pandemi olmasi durumunda hastaneler hasta kabul edemeyecek duruma gelir, eczanelerde grip ilaci kalmazsa bu oranlar da bu sekilde kalmaz.
  • açanı alnından öpmek istediğim başlık. gerçekten. kutsal bilgi çöplüğüne dönen sözlükte adeta bir vaha gibi geldi.

    günlerdir saçma sapan şeyler yazarak insanları paniğe sürüklemeye çalışanların açtıkları başlıkları görmekten fenalık gelmişken; dün bu sebeple kendisiyle dertleştiğim hekim arkadaşımdan, hastalığın yüksek oranda yaşlılarda ve hatta komorbidite söz konusuysa öldürücü olduğunu öğrendim.

    yani aptala anlatır gibi anlatırsak eğer; mesela yaş aralığınız 60-80 ve koah artı diyabetiniz var. işte bu sizi risk grubuna sokuyor. tansiyon artı diyabetiniz + koah var mesela, risk daha da yüksek oluyor.

    yaşım 33, bildiğim kronik bir hastalığım yok, düzenli olarak ilaç kullanmıyorum. kendisi, "saçmalama be otur oturduğun yerde" diyerek gayet rahat konuştu ben, "ya kaparsam ölür müyüm??? bünyem zayıf benim!!" dediğim zaman.

    asıl burada işleri boka sardıracak olan insanların gereksiz paniği olur. ekşi sözlük maşallah bir vakitler facebook'ta "facebook paralı oluyor, hemen profilinize şunu kopyalayıp yapıştırın" temalı saçma sapan şeyleri paylaşan orta yaşlı cehennemi gibi bir hal almaya başladı. yazanların öncelikli amacı favori toplamak. ne kadar demagojik, ne kadar popülist entry varsa bakın altında 500'den aşağı favori göremezsiniz.

    yahu, ölecekseniz de ölürsünüz; öleceksek de ölürüz. gerçekten insanlığın en siktiriboktan ama en en en siktiriboktan dönemine denk gelmişiz. benim merak ettiğim, bu tipler black death ya da spanish flu zamanlarında yaşasalardı ne yapacaklardı acaba? hayır, böyle boş beleş yazacakları bir ekşi sözlük de olmayacaktı... büyük ihtimalle sıkıntıdan ölürlerdi hastalık öldürmeseydi.

    kozmos akıl fikir versin.
  • hastaligin 50 yastan kucukleri gebertme olasiliginin dusuk ama hastlik sonrasi maraz birakma olasiliginin oldugunu da dikkate almakta fayda var.
  • aslında verilen orandan çok daha düşüktür. çünkü bu oran, hastaneye ulaşıp kendisinde test yapılıp, virüs pozitif çıkanları kapsamaktadır.

    ama bu kadar düşük oranda, belli ki hastaneye gitmeden evinde çok hafif geçirenlerin sayısı da, hastaneye başvuranların sayısından çok daha yüksektir. ve onlar bu oranı çok çok daha düşürmektedir.
  • iyimser bir düşünce daha. gerçek vaka sayısının bildirilenin en az 2 katı olduğu düşünülüyor. sebebi de hastalığı hafif geçirip herhangi bir test veya tedavi olmayan kişilerin olması. bu sebeple aslında öldürücülük oranı görünenin en az yarısı kadar daha az.
hesabın var mı? giriş yap