• görsel

    telefonumu yaklasik 5 yıldır kullanıyorum (iphone 6s) değiştirip yeni bir iphone 13 alayım dedim. yeni dediysem de bu ay çıkaracaklari modeli de sayarsak 2 alt modelini 2023 turkiyesinde kredi ile almaya çalışıyorum. neyse allahim bu ne?? 50 binin geri ödemesi 146 bin lira!! yani kabaca vergisiz fiyatı 25 bin lira olan bir telefona sahip olabilmek için 120 bin lira fazladan para vermem gerekiyor. buda böyle bir 2023 turkiyesi anımdır. yayında yapımda emeği geçen herkesin allah belasını versin ne diyeyim.

    edit: sevgili her boka muhalif arkadaşlar sizce konu burada 50 bine krediyle telefon alınması mi sadece? telefonu unut, gozum bozuk gozluk alacagim, çocuğum var okul alışverişi yapacagim, ev sahibi zoruyla evden çıkarılıyorum yeni eve gecmek için nakliye depozito vs parası ihtiyacı için çekecegim. liste uzar gider. konu gercekten telefon mu sence? 50 bin liraya nasil 146 bin geri ödeme olur konu bu!
  • adı üzerinde ihtiyaç kredisi, yani çok lazım ise al, sağlık harcamandır ev kirandır götü kurtarmak için bu parayı al diye verilen krediyle iphone almak da zaten anca bizim ülkemiz insanına yakışır bir harekettir.

    bu iphone sadece türkiye'de değil dünyanın her yerinde belli bir ekonomik durumun üzerindeki insanları hedef alınarak üretilen bir telefon, bu sebeple de android olarak uygun fiyatlı muadilleri bulunuyor. herkes iphone kullanmak zorunda değil, paran yoksa yoktur, ayağını yorganına göre uzatacaksın. adam gelmiş burada 3 yıl sonra 100 dolar etmeyecek cihaz için 5 bin dolar geri ödemeye imza atıyor.

    allahım aklım almıyor bu kafadakileri yemin ederim almıyor...

    zengine para ver yatırım yapsın, fakire para ver iphone alsın...

    edit: kendini çok akıllı zannedip de bana akıl vermeye çalışan asgari ücret+2000 lira maaşlı sözde beyaz yaka kölelere ithafen açıklama yapmak farz oldu.

    güzel kardeşim, apple bu telefonu senin gibi fakir ülkelerin ortalama maaş alanları gitsin alsın diye üretmiyor. nasıl ki zimbabve'de, kongo'da asgari maaşlı adam bu telefonu alamıyor ise sen de aynı finansal düzeydesin ister kabul et ister etme. memleketinin bu ürün üzerine getirdiği ekstra vergi de hakikaten çok parası olmayan almasın diye, adam bile bile fiyatını bu raddeye getiriyor ürünün sen alma da dış ticaret açığımız artmasın diye, ama sen ısrarla o gittiğin sikik kıraathanede şov yapacaksın diye 3 yıl götünü ipotekleyip bu telefonu almaya yelteniyorsan bu devletin bu ürüne koyduğu vergi demek ki yetmemiş anlamına geliyor.

    ha bana da saydıran beyaz yakaların alayını sikeyim, siz anca iphone alma hayalleriyle günlerinizi geçirin amk. aklınız olsa o cesaretle girdiğiniz 36 ay krediyi gider borsaya eupwr'a, kozaa'ya, cw'ye, alfas'a ona buna yatırırsınız 2. haftasında telefonunuzu alır kenara koyarsınız (yatırımcı tavsiyesi değildir). en en hıyarınız gidip bütün halka arzlara girse bir yılın sonunda iphone alacak parası bir şekilde birikir üçte biri maliyete.

    neyse bu aynı beyaz yakalar ali koç’un iphone’unu kılıfla kullanıyor olması hakkında da başlık açıp orada kendisini ayıplamışlardı. allah kime vereceğini biliyor parayı çok şükür de sizin gibi hıyarların elinde çarçur olmuyor

    ama sözümü tekrarlayayım, zengine para ver yatırım yapsın, fakire para ver iphone alsın.
  • keser döner sap döner, tavuk döner horoz gömer.

    bir kolpaçino atasözü.
  • medeni ülkelerde iphone belli bir kitleyi hedef alınarak satılmaz. zaten genel olarak büyük bir kitlenin erişimi vardır ve alırlar. ne saçmalayacaksanız saçmalayın, ancak ondan önce gidin eu iphone usage rate'leri inceleyin, sonra ne diyecekseniz yine diyin.
  • telefon almak için kredi mi çekiyorsun. ne diyeyim birader. hakediyorsunuz bu paraları böyle 3-4 katı ödemeye. bütçene göre al telefonunu da. bütçene göre yaşa. telefonların pahalı olmasını eleştirebilirsin ona bir şey demem de kredi çekip telefon alanı, tatile gideni anlamıyorum. ben de hangi andavallar yapıyor bunu diyordum.
  • tüketici kredisine uygulanan yıllık faiz oranının %70lere ulaşması nedeniyle gerçekleşen hadise.

    ancak piyasa koşulları düşünüldüğünde çok da fahiş bir durum göze çarpmıyor. aylık %30 daha az taksit ödemek için toplamda karşılaşılan maliyet 3 yıllık vadede neredeyse %100 artıyor. onun yerine bir yıllık kredi çekerek aylık taksitleri yüksek tutup toplam maliyetten büyük oranda kaçabiliyorsunuz.

    aldığınız iphone'un değerini büyük ölçüde koruyacağı, hatta tl bazında değer kazanacağı da malum. en azından bugünün piyasa şartları bize bunu gösteriyor.

    o yüzden krediyi bir yıllık çekerek %50ye yakın maliyetle almak çok daha avantajlı duruyor. bu açıdan bakılınca aslında siz cihazı şu an alabilmek için 22bin lira harcama yapıyorsunuz, sonuçta cihaz tl karşısında değer kaybetmeyeceğine göre aslında 50bin lirayla küçük bir yatırım yapmış oluyorsunuz.

    bir yıllık kredi ile alınır bence. gayet mantıklı bir alışveriş.
  • o tablo nasıl çıktı hiç fikrim yok ama bende durum tam olarak böyle. arada 30k fark olması olayı normalleştirmez orası da ayrı bir konu.
  • bisey uretmeden tuketim yapmayin diye zaten. yillarca beles paralar dagitildi o zaman faydalanacaktiniz.
  • türk halkının muhteşem finansal okur yazarlığını tekrardan ortaya döken başlık. (bkz: paranın zaman değeri)

    50.000 lira diye bir şey yoktur. nihayetinde para diye bir şey yoktur, değer vardır, para da bunun anlık göstergesi olmaya çalışan bir araçtır. örneğin 2 sene önce 5k kazanan pozisyon şimdi 15k kazanıyor. dolayısıyla 2 sene önceki 5k neyse şimdiki 15k de tam olarak odur diyebiliriz. adamdan şu andaki 50k lirasını istiyorsun ve 2 sene sonra ödeyeceksen adam da haklı olarak 2 sene sonrasının 150k lirasını ister yoksa sana neden para versin?
hesabın var mı? giriş yap