• 1 aralık 2003 — festival, 1-7 aralık tarihleri arasında 50 uzun metrajlı filmle izleyici karşısına çıkacak.

    uzakdoğu kültür merkezi ile hyundai assan’ın birlikte düzenlediği festivalin tanıtımı, sheraton oteli’nde yapıldı. toplantıda konuşan festival başkanı taha feyizli, altıncı kez sinemaseverlerle buluşmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

    festivalin yaşanan sıkıntılara rağmen gerçekleştirildiğini anlatan feyizli, ‘türkiye’de festival yapmak güç iş, sponsorluk kurumu tam olarak gelişmediği için güçlükler yaşıyoruz. ama biz bu zorluklardan zevk alıyoruz” dedi.

    gelecek yıllarda festivali bu sıkıntılar olmadan gerçekleştirmeyi umut ettiklerini bildiren feyizli, “önümüzdeki sene ‘acaba bu festivali yapabilir miyiz’ sorusunun yanıtını düşünerek değil, ‘festivali nasıl daha iyi yapabiliriz’ düşüncesiyle yola çıkmak istiyoruz” diye konuştu.

    uzakdoğu sineması’nın 1980’li yıllardan bu yana büyük bir atılım içinde olduğunu, ancak genellikle sadece aksiyon yönüyle tanındığını kaydeden taha feyizli, asya-pasifik sinemasının bu özelliğini, “gerçi aksiyon yönüyle öne çıkması doğal. çünkü, ‘matrix’ filminin koreografisi dahi uzakdoğulu bir ustanın imzasını taşıyor. ancak, bu sinemanın diğer türlerde de çok üstün örnekleri var” sözleriyle aktardı. feyizli, gelecek yıllarda festival kapsamında başarılı yapımlara “ejder ödülleri” dağıtmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

    festival nerede, ne zaman

    6. uluslararası uzakdoğu film festivali, 1 aralık’ta sinemaseverlerle buluşacak.

    film gösterimleri, ankara’da gazi üniversitesi iletişim fakültesi sineması salonu, batı sineması ve türk-ingiliz kültür derneği‘nde gerçekleştirilecek.

    festival kapsamında; çin, hindistan, tayland, malezya, filipinler, endonezya, hong kong, japonya, vietnam, kore, yeni zelanda ve singapur’dan değişik türlerde filmler sinemaseverlerle buluşacak.filmler, 35mm, 16mm ve dvd formatlarıyla gösterime sunulacak.

    festivalin ana sponsorluğunu hyundai assan üstlenirken, kültür ve turizm bakanlığı, trt, thy, sheraton otel, trnet, aras kargo, tv8, açık radyo, radyo odtü, mybilet.com, cumhuriyet ve radikal gazeteleri ile ankara kültür ve sanat haritası da festivale destek verecek.

    söyleşi, panel ve dia gösterilerinin de yer aldığı festivalin açılış filmi, yönetmen takeshi kitano’nun imzasını taşıyan 2002 yapımı “dolls” olacak.

    festival kapsamında; “sinema sinema”, “retrospektifler”, “ustalara saygı”, “uzaktan kadın öyküleri”, “sıradışı filmler”; gibi başlıklar altında değişik türlerde filmler sunulacak.

    festival, başkentin ardından 8-31 aralık tarihleri arasında istanbul’da, 27 aralık-4 ocak tarihleri arasında da izmir’de izleyici karşısına çıkacak.

    filmler, ingilizce altyazılı olarak gösterilecek ve gösterimler ücretsiz olacak.

    festival filmleri
    açiliş filmi
    dolls (2002)
    yönetmen: takeshi kitano
    dolls, aşkın mantığa üstün geldiği; acının, hüznün ve kalp kırıklığının hüküm sürdüğü büyülü bir evrende iç içe geçen paralel üç öyküden oluşuyor. nişanlısı tarafından terk edilen genç bir kız, başarısız bir intihar girişiminde bulunur. genç kız kurtulsa da tüm bilincini yitirmiştir. çevresiyle ilişkisi üç yaşındaki bir çocuktan farksızdır. genç kızın nişanlısı hatasını anlayıp pişmanlık duysa da, hissettiği suçluluktan kurtulamaz. iki sevgili sonu belirsiz bir yürüyüşe çıkarlar. şehrin başka bir yerinde ise bir başka genç, televizyonda gördüğü bir pop sanatçısına aşık olur. genç adam, aşkına ulaşmak için her şeyini feda etmeye razıdır, gözlerini bile.

    sinema sinema
    the village of dreams (1996) - japonya
    yönetmen: yoichi higashi
    higashi’nin kendi yaşam öyküsünden bir kesit aktaran film, 1940’ların japonya’sında küçük bir kasabada geçiyor. ikiz kardeşlerin gizemli, komik ve fantastik olaylarla süslü çocukluklarını konu alan film bir noktaya dikkat çekiyor: ikizinle savaşmak neredeyse kendinle savaşmaktadır.film, berlin film festivali’nde “gümüş ayı” ödülü , amiens’da 1996 yılı en iyi film dalında büyük ödül, berlin’de 1996 seçkin başarı ödülü ve istanbul’da 1997 yılı özel juri ödülü kazandı.

    life on a string (2003) - çin
    yönetmen: chen kaige
    çin sineması’nın önde gelen yönetmenlerinden chen kaige’in yeni sayılabilecek bu filminde kör bir müzisyenin hayatla mücadelesi sırasında, sadece umutlarına tutunması konu alınıyor. duygusal ve sıra dışı filmleri sevenler için çarpıcı bir yapıt. cannes film festivali’nde gösterildi.

    beijing bicycle (2002) - çin
    yönetmen: xiaoshuai wang
    guei, köyden kente göç etmiş, bisiklet ile sipariş götüren bir çocuktur. başarı ve güç sembolü olarak gördüğü bisikleti satın almak en büyük düşüdür; ancak bir gün bisiklet başka bir fakir çocuk tarafından çalınır. beijing bicycle, berlin film festivali’nde “jüri büyük ödülü” “yetenek ödülü” ve 2001 gümüş ayı ödülü kazandı.

    mee pok man (1995) - singapur
    yönetmen: eric khoo
    eric khoo’nun erotizmdeki kara mizah anlayışının bir örmeği olan film; mee pok man adında yalnız bir gencin batağa saplanışıyla son bulan gece hayatını ve felaketle biten aşk hikayesini anlatıyor.

    chiwaseon (2002) - kore
    yönetmen: im-kwon taek
    filmde; 19. yy’ın devrimci ressamı jong seung’ in kore sanatının yüzünü sonsuza dek nasıl değiştirdiği anlatılıyor. bu büyüleyici yapıt, 2002 cannes film festivali’nde taek’e en iyi yönetmen ödülü‘nü kazandırdı.

    why has bodhi-dharma left for the east? (1989) - kore
    yönetmen: yong-kyun bae
    bu eşsiz kore filminde, yaşlı bir zen hocası ile genç öğrencisinin ilişkisi konu alınıyor. film cannes film festivali’nde (1989) gösterilmiş ve 1990 yılında locarno film festivali’nde altın leopar ödülü almıştır.

    judge mama (2002) - çin
    yönetmen: mu deyuon
    zhang shuai, ann hui adlı bir kadın yargıç tarafından hapse gönderildiğinde 15 yaşındadır. hapisten çıktığında, ölen annesi ile kendisini hapse gönderen olaylar ve ardındaki hikayeyi araştırmaya başlar. böylece ölmeden önce annesinin böbreklerinden birini sattığını ve oğlunu hapisten uzak tutması için yargıca gönderdiğini öğrenir. ancak para yanlış kullanılmıştır. bunları öğrenen zhang shuai, intikam duygusuyla dolu olarak, sorularına cevap arayışıyla yargıca gider. yargıç zhang’ın yanına taşınmasına izin verir ve genç adam kısa zamanda dost ve düşmanlarının her zaman göründükleri kişiler olmadıklarını anlar. yargıç shang xiu yun’un gerçek yaşamından esinlenilen film, chinese hundred flower film festivalinde “en iyi film ödülü”nü aldı.

    pretty big feet (2002) - çin
    yönetmen: yang yazhou
    zhang meili, çin’de uzak bir dağ köyünde yaşayan bir kadındır. çin düşüncesine göre kadın güzelliğini temsil eden küçük ayaklara sahip olmadığı için kendinden şüphe etmektedir. kocası, eğitimsizlik sonucunda işlediği bir suçtan hüküm giydiğinde; bir okul kurup, yerel halkın kaderini değiştirebilmesi için tek yol olarak gördüğü eğitimi köy çocuklarına sağlamaya karar verir.film üç ilişki üzerine yoğunlaşır; zhang ve gönüllü öğretmen olarak okula gelen xia yu; zhang ve köyün film göstericisi wang shu arasındaki aşk ilişkisi; ve iki öğretmenin köy çocuklarına olan adanmışlığı.film, farklı sosyal kesimlerden gelen iki öğretmenin hoşgörü ve arkadaşlığı deneyimlemelerini; zhang’in çok dar görüşlü bir yerde yaşıyor olmasına karşın öğrencilerini, kendisi gibi, saygınlıklarını kazanmaları için yüreklendirmesini anlatıyor.

    who cares (2001) - çin
    yönetmen: huang jianxin
    film, 13 yaşındaki xi aowen’in günlük tutmasıyla başlıyor. mühendis olan annesi xie yuting, psikiyatr olan babası gu ming ve küçük wen huzurlu bir hayat sürmektedirler. ta ki bir gün yuting’in çalıştığı fabrika, 18 yılı aşkın süredir evli olan her çalışana bedava battaniye vereceğini duyurana kadar… başvuruların evlilik sertifikasıyla beraber yapılması gerekmektedir ve o günden itibaren aile karmaşaya sürüklenir. yuting, sertifikalarını bir türlü bulamaz ve sıkıntıları kısa zamanda paranoyaya dönüşmeye başlar. “statü kaybı” ve “yasadışı birliktelik” gibi kavramlar üzerine düşünürken, evliliğinin her yönünü sınamaktadır. kendilerini evlendirmiş olan anne babasının izini sürme çabaları da boşa çıkar. kahkahalarla dolu olan komedi, bulaşıcı ruhunun yanı sıra hızlı ilerleyişiyle izleyicilere içerik ve form bakımından da farklı bir deneyim sunuyor. orta yaş krizleri, evlilik dışı ilişkiler ve çocukluk aşkı gibi konuları işleyen bu kara mizah, günlük hayatın absürdlüğünü acımasız bir bakışla eleştiriyor.

    amour buuvan - hindistan
    yönetmen: mirinal sen
    bir kadın ve iki erkeğin yaşamları ve aralarındaki ilişkiler üzerine kurulu film, bir kasabada geçmektedir. sakina; zarif, yetenekli, eşini seven, üç çocuk sahibi bir kadındır.on iki yıl evli kaldığı noor’la, noor’un erkek kardeşinin entrikaları yüzünden ayrılırlar. altı ay sonra sakina, noor’un kuzeni meher ile evlenir. bundan sonra, çocuklarla birlikte mutlu bir hayat yaşamaya başlarlar. ailesine çok bağlı olan meher, onların geçimlerini sağlamak için durmaksızın çalışır. noor’a gelince; o da tekrar evlenerek bir arap ülkesine yerleşir fakat yedi yıl sonra kasabaya geri döner. karısıyla mutlu olmasına rağmen, hala sakina’ nın kocası olması nedeniyle, ona karşı sevgi ve yakınlık duymaktadır.üçünün de gerçeklerden kaçamayacağı ve bir anlamda ‘doğru’ ya ulaşacakları bir an vardır.işte o an; hayatın karmaşalar olmadan güzel olamayacağını anladıkları ve kendilerini yeniden keşfettikleri andır.

    kadal prookal (2001) - hindistan
    yönetmen: bhanathi rojoo
    kanyakumari adlı balıkçı kasabasında geçen film, geleneksel hayat tarzı süren sıradan insanların yaşamları ve ilişkilerini konu alıyor. karuthiah ve peter balıkçılıkla uğraşırlar. iki iyi dost olmalarına rağmen karakterleri, düşünce yapıları ve olaylara yaklaşımları oldukça farklıdır. karuthiah ve kız kardeşi kayal birbirlerini çok sevmektedirler. karuthiah, uppili adlı genç bir kıza aşıktır. kayal ise ağabeyine denize hep yakın olabilmek için, kasabadan bir balıkçıyla evlenmek istemektedir. ancak peter’a da aşıktır. peter kardeşi mariyam ve annesiyle yaşamaktadır. gemi almak ve zengin olmak gibi hayalleri vardır. mariyam ağabeyi yüzünden mutsuzdur; çünkü peter onun yüksek öğrenimle ilgili planlarını gerçekleştirmesine karşı çıkar.hızla gelişen olaylar etrafında, insan ilişkilerinin, sevgi, aşk, dostluk gibi temalar ışığında anlatılan ve farklı karakterlerin öne çıktığı enteresan bir film “deniz çiçekleri”...

    mamudi (a preface)(2002) - hindistan
    yönetmen: saggu sagothi
    sıradışı, gerçeklikten uzak bir toplumsal yaşam tarzını izleyiciye sunan film, aynı zamanda, sosyal problemlerin ‘aile yaşamına’ ve ‘bireye’ olan etkisini de ön plana çıkaran başarılı bir senaryoya sahip.küçük bir sahil kasabası olan mutthuchera’ya yılın üç ayı arap tüccarlar gelir ve belli malların alımı için yerli tüccarlarla anlaşmalar yaparlar. kasaba ekonomisini canlı tutan bu anlaşmaların devamını sağlamak için arap tüccarların her türlü konforu düşünülmüştür; onlara ‘geçici eşler’ dahi bulunmaktadır. yerli tüccarlar, fakir kadınları arap tüccarlarla evlendirerek, onların bu üç aylık sürede lüks otellerde yaşamalarını da sağlayan bir sistem geliştirirler. araplar kasabadan ayrılırken eşlerini boşarlar, kadınlar ise barakalarına, gelecek yıl başka bir arap tüccarın karısı olmayı beklemek üzere geri dönerler. öykünün kahramanı rukhiya ve evlendiği arap tüccar birbirlerine aşık olurlar. tüccar ülkesine giderken eşini boşamaz ve onu almak için geri döneceğine söz verir, fakat dönmez. rukhiya’nın aşkı öylesine güçlüdür ki, boşanmamasının yaptığı toplumsal baskı dahi onun umutlarını yitirmesine yetmez, ancak bu evlilikten olan kızı unnisa’nın hayatına, bu baskı fazlasıyla yansıyacaktır.

    eat drink man woman (1994) - tayvan
    yönetmen: ang lee
    kızların yetişkin hayatında yaşadıkları zorluklar ile babalarının kendileriyle ilgili beklentileri arasında bocalamalarını işleyen bir komedi.film, tat alma duyusunu kaybetmiş, ünlü bir şef olan baba ve üç kızının komik hikayesini anlatıyor. en iyi yabancı film dalında oskar’a (1994) ve en iyi yabancı film dalında altın küre’ye aday oldu.

    nowhere to hide (1999) - güney kore
    yönetmen: lee myeong - se
    yağmurlu bir günde, sokakta öldürülmüş bir adamla ilgili dava oldukça şüphe uyandırıcıdır. olayla ilgilenmeleri için dedektif woo ve kim görevlendirilirler. şanslarının da yardımıyla katilin kız arkadaşına ulaşırlar ve onu yem olarak kullanırlar. ancak katili yakalamaya her uğraştıklarında adam kaçmanın bir yolunu bulur. dedektiflerimiz bu davayı artık kişisel algılamakta ve suçluyu yakalayana kadar durmamaya kararlıdırlar.

    the foul king (2000) - kore
    yönetmen: kim ji - wun
    kendine hiç güveni olmayan dao-he, bir gün başarısız çalışmalarından ve işe geç gidişinden dolayı patronu tarafından dövülür. yeni bir iş bulmak için uğraşırken, güreşçilerin çalıştığı bir spor merkezi görür ve kaydolmak ister ancak antrenör onu kabul etmez. daha sonra hileli bir karşılaşma düzenler ve maçı izleyen koç, onu eğitmeye karar verir.

    retrospektifler
    zhang yimou - çin
    to live/lifetimes (1994)
    film, aile servetini kumarda kaybettikten sonra maddi sorunlar yaşayan, bir süre sonra kukla oynatma, gölge oyunu işine soyunan ve bu yolla komünist devrim propagandası yapan bir adamın mücadelesini anlatıyor. en iyi erkek oyuncu ödülü, jüri büyük ödülü, cannes film festivali, 1994.

    happy times(2000)
    acı tatlı bir komedi olan happy times filminde zhao (zhao benshan) aşkta şanssız, yaşlanmakta olan ve parasız müzmin bir bekardır. sonunda hayallerinin kadınıyla tanıştığında, onu kendisinin varlıklı olduğuna inandırır. bu oyunu oynarken ihtiyacı olan maddi destekiçin arkadaşı bir fikir ortaya atar: terkedilmiş bir otobüsten biraz yalnız kalmaya ihtiyacı olan çiftlerin gelebileceği bir otel haline getirmek.

    the road home (2000)
    bir iş adamı olan luo, köyün öğretmeni olan babasının cenazesi için kuzey çin’deki köyüne gider. yaşlı annesini bulur ve geçmişine döner. luo yusheng’in babasının cenazesinin defnedilmesi üzerine geçen film çin’in usta yönetmenini yansıtıyor. berlin film festivali jüri büyük ödülü

    not one less (1999)
    çin’de fakir bir kasabada yaşayan 13 yaşındaki stajyer öğretmenin, 28 öğrencinin her birini okulda tutma çabalarını anlatıyor. venedik film festivali’nde gösterildi.

    hsiao-hsien hou - tayvan
    flowers of shanghai (1998)
    tayvanlı başarılı yönetmen bu filminde 1800’lü yılların sonunda çin’li fahişeleri ve müşterilerini konu alıyor. hou filmlerinin aldatıcı büyüleyiciliğiyle birlikte karekterler çok iyi seçilmiş ve yaratılmış.film, ilk karesinden son karesine kadar eşi görülmemiş bir yapıt.

    the sandwich man (2003)
    kunshu hayatını kazanmak için vücudunun iki tarafına sinema posterleri asıp palyaço makyajıyla dolaşan eğitimsiz, genç bir adamdır. bir gün artık bu işi yapması gerekmediği sinemanın içinde çalışabileceği söylenir; ancak bu sefer palyaço makyajını ve posterleri taşımak zorunda olan oğlu olacaktır.

    good men good women (1995)
    hsien’in tarihsel üçlemesinin son bölümü. başrolde; annie shizuka inoh, figür chiang bi-yu ve aktrist liang ching rollerinde oynuyor. film, idealler karakter, anı ve aşkın önemi üzerine sinemasal bir deneyim sunuyor. filmin anlatımı; değişik zaman periodları, yaşamlar ve gerçekliklere doğru, geçmiş ve bugünü kıyaslayan ve örtüştüren, gezintiler sunuyor. freibourg 1996 jüri özel ödülü, hawai 1995 golden maile , singapur 1996 özel başarı ödülü , en iyi film

    goodbye south, goodbye (1996)
    filmde jack kou, gao rolünde kolay zengin olma peşinde koşan, uyumsuuz insanlardan oluşan bir grubun liderini canlandırıyor. gao ile havai arkadaşı düz kafa genişlemekte olan büyük bir ailenin güvenliğinden sorumludur. yaşam şeklinden yorulan gao’nun tek amacı şangay’da bir restoran satın alıp, kendisini amerika’da yeni bir hayata başlamakla tehdit eden kız arkadaşıyla yaşamaktır. hou’nun kovaladığı hırslı tarihsel triloji, çağdaş setleri, şehir yaşamına odaklanması, hızlı temposu ve saldırgan, ritmik müzikleri ile yönetmenin tarzını ortaya koyuyor.

    takeshi kitano - japonya
    a scene at the sea (1991)
    sörf şampiyonu olma hayalindeki sağır ve dilsiz genç, sörf tahtalarını toplayarak geçinmektedir. kendisi gibi sağır ve dilsiz olan kız arkadaşı onu zorlu mülakatlar ve yarışmalarda desteklemektedir. konuşamamasına rağmen, birbirlerine aşkı ifade etmeleri çok derindir.bu heyecanlı başyapıt bize hayallerinde kelimeler kadar güçlü olduğunu hatırlatıyor.

    kids return (1996)
    takeshi kitano’nun 1994 yılında geçirdiği motorsiklet kazasından sonra yönettiği ilk film olan “kids return”, iki eski arkadaş olan shinji ve masaru’nun uzun zaman sonra tekrar biraraya gelmesi ve bisikletleriyle favori cafe’lerini gittiklerinde karşılaştıkları sınıf arkadaşları hiroshi ile atıldıkları maceraları konu ediyor.

    ustalara saygi
    shoei imamura - japonya
    the eel (1998)
    imamura, bu filmde eel’in sadece lezzetli bir sushi olmakla kalmayıp, insanlığın durumunu da sembolize ettiğini iddia ediyor. kendisini aldatan karısını öldürüp hapse giren yamashita, 8 yıl sonra serbest kaldığında bir berber dükkanı açar. müşterileri alışılmışın dışında karakterlerdir.
    bu öyküde immamura, diğer filmlerinde de işlediği gibi, insan ve hayvan arasındaki yakınlığı bir adım ileri götürüp ana karakter ile köpeği arasında geçen neşeli diyaloglara yer veriyor. cannes film festivali en iyi film ödülü

    warm water under a red bridge (2001)
    geçici olarak işten çıkarılan genç bir denizci, yaşça büyük bir arkadaşı tarafından saklanmış bir hazineyi bulmak için küçük bir kasabaya gider ve garip bir özelliği olan genç bir kadınla tanışır. genç kadın her orgazm olduğunda sularda dalgalanmalara neden olmaktadır.

    dr. akagi (1999)
    yönetmen: shoei imamura
    ikinci dünya savaşı sırasında, uzak bir ada köyünde geçen film, dr. akagi’nin hepatit hastalığına tedavi bulma çabalarını sürrealist dokunuşlarla aktarıyor. bir balinayla mücadele sahnesi içermesiyle moby-dick’ i çağrıştıran hikayede dr. akagi’nin ‘balinası’, kişisel ilişkilerinin bozulduğu ve tıp uzmanı olarak yüklendiği misyonu kendisine unutturan hepatit hastalığıdır.

    satyajit ray - hindistan
    charulata (1964)
    bhupati, karısından çok çıkardığı politik gazeteyle ilgilenen meşgul bir adamdır. karısı ilgisizlikten sıkılmış durumdadır. suçluluk duygusunu biraz olsun hafifletmek isteyen bhupati, karısını tekrar yazmaya teşvik etmeyesi için kuzeniyle anlaşır; ancak bu anlaşmanın gizli kalmasını ister. zaman içinde kaçınılmaz olan olur ve kuzeniyle karısı birbirlerine aşık olur. ikisinin de birbirine belli etmediği bu sır kazayla bhupatı’nin öğrenmesiyle ortaya çıkar. truffaut ve goddard gibi yeni akım yönetmenlerinden etkilendiği görülen ray bu filmde bastırılmış şehveti işliyor. berlin film festivali’nde ödül kazandı.

    the stranger (1991)
    35 yıldır dünyayı dolaşan gezgin calcutta’ya, yeğeninin evine döndüğünde, kız saygın bir yaşlı olarak gördüğü amcasını evinde ağırlar. bununla beraber aile üyeleri, sahtekar olduğundan şüphelendikleri gezgini hayat tarzından ötürü eleştirirler.

    the world of apu (1960)
    apu uzun zaman önce ölen babası gibi hayalperest bir yazardır. en yakın arkadaşı apu’yu, kız kardeşi aparna’nın düğününe çağırdığında, eve gelinle dönecek olanın kendisi olabileceği hiç aklına gelmemişti. damadın akli dengesinin bozuk olduğu ortaya çıkınca düğün iptal edilir; ancak uğursuzluktan korunmak için mutlaka bir damat bulunmalıdır ve bu kişi, zayıf bir anında aparna’yla evlenmeyi kabul eden apu olacaktır.
    president’s gold medal, new delhi, 1959; sutherland award for best original and imaginative film, london film festival, 1960; diploma of merit, edinburgh international film festival, 1960; best foreign film, national board of review, 1960.

    uzaktan kadin öyküleri
    uzakdoğu’ sinemasının “kadın” temalı filmlerini içeriyor:
    eighteen springs (1997) - çin
    yönetmen: ann hui
    shen ve manzhen birbirlerine ilk görüşte aşık olmuşlardır. ancak mazhen’ın ailevi sorunları ve shen’in ailesiyle olan anlaşmazlıkları, filmin konusunu oldukça karmaşıklaştırıyor. babasını erken yaşta kaybeden manzhen’in ablası bir adamın metresi olur.tüm bu olanların etrafında gelişen film giderek daha çekici ve karmaşık bir hal almaktadır.

    ordinary heros (1999) - çin
    yönetmen: ann hui
    öykü, sow adındaki genç bir kadının, boş bir tünelde, üzerinde sadece hastane önlüğüyle gezinmesiyle başlıyor. hafızasını kaybeden sow’nun unuttuğu anılar arasında hayal kırıklığına uğradığı bir aşk hikayesi ve hong-kong’da siyasal mücadelelerle geçen bir dönem de vardır. flashbacklerle bizi geçmişe götüren filmde sow; yakın arkadaşı ve kendisine gizliden gizliye aşık olan tung ve sow’un çaresizce aşık olduğu ah kam arasındaki karışık ilişkileri konu alıyor.
    hong-kong film ödülleri(1999) en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi erkek oyuncu, en iyi kadın oyuncu, en iyi sanat yönetmeni, en iyi yardımcı kadın oyuncu, en iyi yardımcı erkek oyuncu, en iyi senaryo. golden horses (1999) en iyi film, en iyi yönetmen.

    july rapsody (2002) - çin
    yönetmen: ann hui
    lam orta yaşlı bir lise öğretmenidir. öğrencilerinden biri kendine aşık olunca karısı bu durumdan rahatsız olur. lam’ın suçluluk duyduğu arzusu ile karısına duyduğu sadakat arasında kalışının yol açtığı yaralar, karısının bir aylığına uzaklaşmak istemesiyle derinleşir.
    2002 hong-kong film ödülü

    red rose white rose (1994) - hong kong
    yönetmen: stanley kwan
    eileen chang’in öyküsünden uyarlanan film, kadınlar üzerinde kusursuz kontrol sağlamak isteyen bir adamı anlatıyor. karekterin, hayatın kontrast yönlerini temsil eden iki kadınla ilişkisi vardır. kırmızı gül dediği tutkulu aşığı ve beyaz gül dediği naif, sadık karısı.
    uluslararası berlin film festivali ödülü 1998 altın at ödülü, en iyi kadın oyuncu ödülü.

    an angel at my table (1990) - yeni zelanda
    yönetmen:jane campion
    jane campion’un bu dikkat çekici hayat öyküsü’nün filmi, yeni zelanda’nın en iddialı yapıtlarından biri.janet frame yeni zelanda’nın en ünlü ve uluslar arası çapta tanınmış yazarıdır. yoksulluk içinde büyümüş, ardından acı içinde geçen utangaç öğrencilik yılları, onun hikayesinin bir kısmını oluşturur. film, janet frame’in otobiyografiksel üç parçadan oluşan “to the island” “an angel at my table” ve “the envoy from mirror city” eserlerine dayalı.
    1990 venedik film festivali jüri özel ödülü

    my heart (1999) - kore
    yönetmen: bae chang - ho
    1920’lerde geçen film; soon-ye’nin 16 yaşına geldiğinde 10 yaşında bir çocukla evlenmesiyle başlayan ilginç olaylar dizisini konu alıyor.

    siradişi filmler
    fantastik öğelerle süslü sıradışı öyküleriyle uzakdoğu filmleri izleyenlerle buluşacak:

    audition (1999) - japonya
    yönetmen: takashi miike
    film, başta romantik komedi gibi başlıyor. canayakın bir dul olan aoyama, artık bir eş bulmasının zamanı geldiğine karar verir ve bir arkadaşının da önerisiyle doğru kadını bulmak için ilan verir. ancak kısa zamanda yanlış bir seçim yaptığını anlayacaktır. ağır korku filmi sevenler için bile izlemesi zor olan film, erkeklerin derinlerde yatan korkularını ve japon kadınının uysal, mütevazı yapısını yansıtıyor.

    taboo (2000) - japonya
    yönetmen: nagisa oshima
    1985 yılında geçen bu cezbedici ve olağanüstü film, samurayların eşcinsel tutkusunu anlatıyor. taboo güzel ve zarif genç samuray kano etrafında dönüyor. ünlü ustadan sıra dışı bir yapıt.

    the sandwich man (2003) - tayvan
    yönetmen: hsiao-hou hsien
    kunshu hayatını kazanmak için vücudunun iki tarafına sinema posterleri asıp palyaço makyajıyla dolaşan eğitimsiz, genç bir adamdır. bir gün artık bu işi yapması gerekmediği sinemanın içinde çalışabileceği söylenir; ancak bu sefer palyaço makyajını ve posterleri taşımak zorunda olan oğlu olacaktır.

    warm water under a red bridge(2001)-japonya
    yönetmen: shoei imamura
    geçici olarak işten çıkarılan genç bir denizci, yaşça büyük bir arkadaşı tarafından saklanmış bir hazineyi bulmak için küçük bir kasabaya gider ve garip bir özelliği olan genç bir kadınla tanışır. genç kadın her orgazm olduğunda sularda dalgalanmalara neden olmaktadır.

    happy times (2000) - çin
    yönetmen: zhang yimou
    acı tatlı bir komedi olan happy times filminde zhao (zhao benshan) aşkta şanssız, yaşlanmakta olan ve parasız müzmin bir bekardır. sonunda hayallerinin kadınıyla tanıştığında, onu kendisinin varlıklı olduğuna inandırır. bu oyunu oynarken ihtiyacı olan maddi destekiçin arkadaşı bir fikir ortaya atar: terkedilmiş bir otobüsten biraz yalnız kalmaya ihtiyacı olan çiftlerin gelebileceği bir otel haline getirmek.

    dr. akagi (1999) - japonya
    yönetmen: shoei imamura
    ikinci dünya savaşı sırasında, uzak bir ada köyünde geçen film, dr. akagi’nin hepatit hastalığına tedavi bulma çabalarını sürrealist dokunuşlarla aktarıyor. bir balinayla mücadele sahnesi içermesiyle moby-dick’i çağrıştıran hikayede dr. akagi’nin ‘balinası’, kişisel ilişkilerinin bozulduğu ve tıp uzmanı olarak yüklendiği misyonu kendisine unutturan hepatit hastalığıdır.

    uzak aşiklar
    a mongolian tale (1995) - çin
    yönetmen: xei fei
    moğol bir kadın tarafından kendi torunu gibi yetiştirilen annesiz çinli çocuk büyüdüğünde, bu kadının kız torunuyla evlenmek üzereyken, şehre çalışmaya gönderilir. üç yıl sonra geri döndüğünde nişanlısının başka birisinden hamile kaldığını öğrenir ve onu affetmekte zorlanır. karekterlerin duygularını vermek için yaptığı özel çekimler, dikkatle kullandığı doğa sahneleriyle film şefkatin gücünü işliyor ve xei fei’nin ustalığını bir kez daha ispatlıyor.

    the ballad of yellow river (1990) - çin
    yönetmen: teng wenji
    bilter herb adında bir adamın, düşmanının karısına aşık oluşu. kadın, kocasının elinden kaçar ama bilter herb’in kollarına gidemez. birçok karışık olay zinciri bu erkeklerin hayatını karıştırır ve yıllar sonra yeniden karşı karşıya gelirler. montreal’de 1993 en iyi yönetmen ödülü kazandı.

    red firecracker, green firecracker (1995) - hong kong
    yönetmen: he ping
    bu bir havai fişek imparatorunun kızıyla, olgun olmayan ancak yetenekli bir ressamın yasak aşkının hikayesi. chai ailesinin, işlerini yürütecek bir erkek çocukları olmadığından bu görevi güzel kızları niu üstlenir. kadın oluşunun doğuracağı engelleri ortadan kaldırmak için erkek gibi giyinmeli ve evlenmemelidir. bu şartları gönüllü olarak kabul eder; ta ki fabrikada işe alınan genç ve asi ressam ortaya çıkana ve ailesine duyduğu sadakati sınanana kadar. san sebastian 1994 en iyi kadın oyuncu ning jing

    gösterim programi

    bati sinemasi

    01 aralık 2003 pazartesi
    17.00-dekada 70 (2002) - filipinler
    yön. chito s. rono
    19.45-amour buuvan - hindistan
    yön. mirinal sen
    21.30-judge mama (2002) - çin
    yön. mu deyuon

    02 aralık 2003 salı
    16.30-nabiee’s love (1999) - japonya
    yön. yuji nakae
    19.00-dolls (2002) - japonya
    yön. takeshi kitano
    21.30-who cares (2001) - çin
    yön. huang jianxin

    03 aralık 2003 çarşamba
    16.30-pretty big feet (2002) - çin
    yön. yang yazhou
    19.30-osaka story (1999) - japonya
    yön. jun ichikawa
    21.30-mamudi (a preface) (2002) - hindistan
    yön. saggu sagothi

    04 aralık 2003 perşembe
    16.30-august in the water (1995) - japonya
    yön. sogo ishi
    19.00-kadal prookal (2001) - hindistan
    yön. bhanathi rojoo
    21.30-muddy river (1981) - japonya
    yön. kohei oguri

    05 aralık 2003 cuma
    19.00-kids return (1996) - japonya
    yön. takeshi kitano
    21.30-the eel (1998) - japonya
    yön. shoei imamura

    06 aralık 2003 cumartesi
    19.00-ordinary heros (1999) - çin
    yön. ann hui
    21.30-life on a string (2003) - çin
    yön. chen kaige

    07 aralık 2003 pazar
    19.00-beijing bicycle (2002) - çin
    yön. xiaoshuai wang
    21.30-the village of dreams (1996) - japonya
    yön. yoichi higashi

    gazi üniversitesi iletişim fakültesi
    sinema salonu

    01 aralık 2003 pazartesi
    14.00-my heart (1999) - kore
    yön. bae chang - ho

    02 aralık 2003 salı
    14.00-the foul king (2000) - kore
    yön. kim ji - wun

    03 aralık 2003 çarşamba
    14.00-goodbye south, goodbye (1996) - tayvan
    yön. hsiao-hsien hou

    04 aralık 2003 perşembe
    14.00-audition (1999) - japonya
    yön. takashi miike

    05 aralık 2003 cuma
    14.00-nowhere to hide (1999) - güney kore
    yön. lee myeong - se
    16.00-dr. akagi (1999) - japonya
    yön. shoei imamura

    türk-ingiliz kültür derneği

    01 aralık 2003 pazartesi
    14.30-chiwaseon (2002) - kore
    yön. im-kwon taek
    17.00-the road home (2000) - çin
    yön. zhang yimou
    19.45-flowers of shanghai (1998) - tayvan
    yön. hsiao-hsien hou

    02 aralık 2003 salı
    14.00-why has bodhi-dharma left for the east? (1989) - kore
    yön. yong-kyun bae
    16.30-an angel at my table (1990) - yeni zelanda
    yön. jane campion
    19.30-not one less (1999) - çin
    yön. zhang yimou

    03 aralık 2003 çarşamba
    14.30-ege üniversitesi, iletişim fakültesi; radyo-tv ve sinema bölümü, sinema anabilim dalı yüksek lisans öğrencisi ulaş işiklar: “uzakdoğu korku sineması ve tür içinde yükselen yönetmenler” adlı sunumu ve film gösterimi.
    16.30-to live / lifetimes (1994) - çin
    yön. zhang yimou
    18.30-sıtkı fırat “efsaneler ülkesi çin” fotoğraf sergisi.
    19.30-charulata (1964) - hindistan
    yön. satyajit ray

    04 aralık 2003 perşembe
    12.30-taboo (2000) - japonya
    yön. nagisa oshima
    14.30-mee pok man (1995) - singapur
    yön. eric khoo
    16.30-mongolian tale (1995) - çin
    yön. xei fei

    05 aralık 2003 cuma
    14.30-good men good women (1995) - tayvan
    yön. hsiao-hsien hou
    17.00-red rose white rose (1994) - hong kong
    yön. stanley kwan
    19.30-ahmet bozkurt “nepal” konulu dia gösterisi ve söyleşi. (fotoğraf sanatı kurumunun katkılarıyla)

    06 aralık 2003 cumartesi
    14.30-july rapsody (2002) - çin
    yönetmen: ann hui
    16.30-eat drink man woman(1994) - tayvan
    yön. ang lee
    19.00-warm water under a red brigde (2001) - japonya
    yön. shoei imamura

    07 aralık 2003 pazar
    17.00-happy times (2000) - çin
    yön. zhang yimou
    19.00-the world of apu (1960) - hindistan
    yön. sadyajit ray
    21.00-eighteen springs (1997) - çin
    yön. ann hui

    çağdaş sanatlar merkezi

    02 aralık 2003 pazartesi
    13.00-ege üniversitesi, iletişim fakültesi; radyo-tv ve sinema bölümü, sinema anabilim dalı araştırma görevlisi lale kabadayı: “aşk, ilişkiler ve rastlantı’nın uzakdoğulu auteur’u; wong kar-wai”
    adlı sunumu ve film gösterimi.

    04 aralık 2003
    16.30-faruk akbaş “asya yollarında”dia gösterisi ve söyleşi (afsad’ın katkılarıyla).

    kaynak: http://www.ntvmsnbc.com/news/244580.asp?0m=h13w
  • son yillarin neredeyse tum en iyi filmlerini barindiran bir festivale benzer. istanbul programini istiyorum acilen.*
  • 01-07 aralık 2003 tarihlerinde ankara gazi üniversitesi iletişim fakültesi, çağdaş sanatlar merkezi , türk-ingiliz kültür derneği ve batı sineması'nda,
    08-31 aralık 2003 tarihlerinde istanbul boğaziçi üniversitesi, bilgi üniversitesi ve atatürk kültür merkezi'nde, izmir'de ise 28 aralık 2003 - 04 ocak 2004 tarihleri arasında izmir sanat'da gerçekleşecek festival.

    ücretsiz olmasıyla zaten sevgimizi kazanmış, bu sene seçkide animelerin olmaması haricinde bir eksi puanı olmayan festival. bir de inşallah geçen sene yaptıkları gibi bazı filmleri izmir'e getirmemezlik gibi bir şey yapmazlar. sıradışı filmler bölümü, özellikle audition ve de taboo'nun kaçırılmaması gerekiyor.*

    http://www.uzakdogufilm.org/
  • web sitesinde ki "festivalde gösterileceği ilan edilen japonya filmleri elimizde olmayan nedenlerle gösterimden kaldırılmıştır. bu sebeple programda yapılan değişiklik ve yaşanan aksaklıklardan dolayı özür diler, anlayışınız için teşekkür ederiz." duyurusuyla büyük hayal kırıklığı yaratan, festivalin en fazla görmek istediğim filmleri olan audition ve taboo'yu izletemeyecek festival. istanbul ve ankara'da ne gibi aksaklıklara sebep oldu bu durum bilinmez, ama festivalin izmir'deki bölümünü üstlenen izmir sanat'ın sitesindeki programda hala japon filmleri var gözükmekte. zaten daha önce siteden duyurulan programların linkleri artık çalışmıyor ve sadece istanbul'daki boğaziçi üniversitesi mithat alam film merkezi ve bilgi üniversitesi dolapdere kampüsü'ndeki programlar görülebiliyor (atatürk kültür merkezi'ndeki program iptal edilmiş sanırım), japon filmlerinden yoksun yeni izmir programının ise en yakın zamanda siteye konulacağı belirtilmiş.
    bu seneki programı şu ana kadar zaten bir çok kez değişiklik geçiren, değişik kaynaklarda başlangıç ve bitiş tarihleri farklı gösterilen ve izleyiciyi merakta bırakan, geçen seneki gibi bu sene de izmir'deki insanlara programındaki filmlerin hepsini izlettiremeyen (mesela sıradışı filmler seçkisinde bir çok film zaten izmir'de gösterilmeyecekti.), üstüne üstlük bir de japon filmlerini getirmeyen festival bu sene hafiften portladı gibi geliyor bana...
hesabın var mı? giriş yap