• bunun sonucu olarak iran ve venezuela'da zaten kötü durumda olan ekonomi iyice çöker. iranın başı coronayla da belada zaten. mümkün değil bu iki darbeyi aynı anda kaldıramazlar.
  • petrol fiyatlarının düşmesi bizim gibi yoğun petrol ithalatına bağlı ülkeler için iyi haberdir. iran ve rusya için kötü haberdir. zaten bu karar rusya'nın elini sıkıştırmak için alındı. bazı arkadaşlar bu kararı rusya ortadoğu'yu karıştırmak için aldı falan yazmış, yemin ediyorum sike sürülecek akıl yok sizde.
  • öncelikle, rusya bir opec üyesi değildir. rusya, opec+ denilen ve opec üyesi olmayan ancak opec üyesi olmaya yetecek seviyede küresel akaryakıt arzı yapan ülkeler ile opec üyeleri arasında kurulan bir ittifakın üyesidir. opec'te ise 1980'li yıllardan beri önce sscb, sonra rusya federasyonu olarak gözlemci ülke statüsünde bulunmaktadır.

    bu çöküş, rusya'nın, opec üyelerince (özellikle de suudi arabistan) yapılan coronavirüs nedeniyle azalan talebe dayalı olarak biz de üretimi kısalım ki fiyatlar biraz artsın isteğini reddetmesi nedeniyle başlamış bir fiyat savaşıdır.

    uzun süredir amerikan yaptırımları nedeniyle finansal darboğazda olan rusya, kırılgan olduğuna inandığı amerikan kaya gazı endüstrisini sekteye uğratacağını düşünerek böyle bir hamle yapmıştır. fiyat düşse bile arza devam ettiği sürece pazar payını artırabileceği düşüncesine dayanılarak böylesine riskli bir hamle yapılmış olmalı.

    rusya'nın üyesi olmadığı ama üzerindeki etkisini giderek artırdığı opec'in doğal lideri suudi arabistan ise, madem öyle, işte böyle diyerek avrupa'ya sevk ettiği brent petrolünde varil başına 8+ dolar indirime giderek bu savaşı fiiliyata dökmüştür. rusya'yı sıkıntıya sokacağı kesin bir hamledir. ayrıca, zaten yaptırımlarla başı belada olan ve piyasaya akaryakıt satma konusunda sıkıntı yaşayan bir başka devlet olan iran da doğal olarak arada kaynayacaktır.

    bize giren çıkan ne olur derseniz, ham petrolün varili değil 30 doların, 5 doların altına bile düşse, devlet aradaki farkı vergi olarak bizden alır ve zaten alıştığımız için bize koymadığını düşündüğü litre fiyatının 6-7 tl aralığında kalmasını sağlar diyorum.

    ayrıntılı okuma için: https://www.ft.com/…9ec-5fe5-11ea-b0ab-339c2307bcd4
  • "gunaydin, petrol piyasasinda s.arabistan savas ilan etti...hem arzi artiracaklar gibi gorunuyor hem de ruslarin da sattigi urunlerde (ural ) ciddi iskontolu fiyat aciklamaya basladilar. hy piyasasinda da defaultlar surpriz olmaz."

    https://twitter.com/…yan/status/1236461936163741697
  • ülkemizden”ötv güncellemesi” ile çözülecek durum. dış güçler ülkemizin ötv kazandığı ve beka için sahada harcadığı parayı azaltmaya çalışıyor. büyük oyunu görmek lazım.

    (bkz: ak partili değilim ama)
  • acaba kralın öldüğü söylentileri ile bu indirim söylentileri arasında nasıl bir ilişki var?

    zamanlaması manidar olan iddia
  • türkiye'ye yarar. hatırlarsanız 2018 baharında hem petrol fiyatları 70 doları geçmiş hem de fed faiz artırmada vites yükseltmişti bizim ekonomi siki tutmuştu. ekim 2018'de petrol 76 dolarlarda zirve yaptıktan sonra 50 doların altına düşmeye başlayınca 6 lira üstünde gezinen dolar kuru paldır küldür 5 lira 20 kuruşa kadar inmişti.

    özellikle son yıllarda açın bakın grafiklere ne zaman petrol düşse türk parası güçlenmiş. ne zaman petrol dolarla beraber yükselse türk parası perişan olmuştur. bunun sebebi de en büyük ithal kalemimizin petrol olması. ülke petrole doymuyor. petrol yüksekken cari açık uzaya fırlıyor petrol ucuzlayınca cari açık hızla düşmeye başlıyor ülke rahat nefes alıyor. tabi bu terazi iki kefeli. bize yarayan şey petrol üreticisi ülkelere zarar veriyor.

    petrol fiyatlarının düşmesi dünya çapında tedirginlik yarattığı için bu konulardan bağımsız küresel etkili bir darbe yiyoruz ama sağladığımız fayda daha büyük.

    ekleme: petroldeki düşüşler türkiye için fırsat aslında. ülke biraz iyi yönetilse ekonomi rayına bile girer. 2018 başında 3.70 olan dolar, artan petrol + fed faizi kaynaklı artan dolar endeksi + haşmetlinin başkanlık seçimini kazanması + ekonominin başına damadın geçmesiyle 7.20'ye kafa attı.

    bir ekleme daha: düşüş bizim cebimize yansımayacak gibisinden yazılar var. akaryakıt fiyatları açısından nispeten doğru fakat şöyle bir durum var. devletin yaptığı akaryakıt fiyatlarını olabildiğince yatay tutmak. yani petrol düşünce ötvden karşıladığı vergiyi geri getiriyor, yükselince bi noktaya kadar ötvyi geri çekiyor. fakat esas fayda makro göstergelere yansımakta. petrolün düşmesi senin ülkende enflasyonun düşmesi demek, dünya ekonomisi daralsa bile senin çok daha az daralman demek. bu da özellikle petrol üreticisi ülkelere göre zenginleşmen ve güçlenmen demek. bu da bize hareket kabiliyeti kazandırır. 2015 yazında petrol fiyatları çökerken brezilya, rusya, güney afrika, suudi arabistan ve diğer petrol üreticisi ülkeler çöküşlerden çöküş beğenirken bizde dolar 3.10'u geçemiyordu. rus uçağını düşürüp büyük bir kriz yaşamamıza rağmen ekonomi durması gerekenden çok daha sağlam durdu. bunun en büyük sebebi petrolün çakılmasıydı muhteşem ekonomi yönetimimiz değil. ne zaman petrol 50 doların üstünde tutunmaya başladı dolar 3.10 altı hayal oldu.

    son bir ekleme daha: burada anlatılan avantajlı durum dışarıya ödediğimiz para ve ondan kaynaklı avantajla ilgili. dünya ekonomisi böyle bir karamboldeyken türkiye şaha kalkıyor deyip riskli yatırım araçlarına (anladınız siz onu) atlamanızı tavsiye etmem. türkiye her ne kadar petrolden dolayı avantaj yakalasa da dünyadaki küresel trendi takip ediyor ister istemez. sapla samanı karıştırmamak gerek.
  • bize zam olarak yansıyacaktır.
  • eğer doğru ise, ve bu fiyat politikası uzun süre surdurulecek ise; iran'da iki yıl içinde tekrar devrim olur. bu da şöyle kenarda dursun.
  • in a nutshell türkiye'nin 2019 enerji ithalatı faturası olan 42 milyar dolar rakamını yarıya indirme ihtimaline yol açabilir.

    petrol ve enerji emtialarının fiyatlaması gerçekten çok karışık bir silsile izliyor, pek anlayabilmiş değilim. corona virüs tek başına durumu açıklamıyor; rusya'nın petrol arzını kısmak istememesi de...

    rusya'nın 2019 yılı ihracat rakamı yaklaşık 415 milyar dolar; bu, 2018'de gerçekleşen tutardan 40 milyar dolar kadar daha düşük. rusya'nın ihracatının yaklaşık 55%'sini ise petrole dayalı sanayii oluşturuyor. ithalat miktarı ise, ihracat göre oldukça düşük: 220 milyar dolar seviyelerinde.

    açıkçası petrol fiyatlarında oluşabilecek dalgalanma bizi sınırlı olumlu etkilerken diğer ülkeleri nasıl vurur bilmiyorum; zaten yakında görürüz etkilerini de.
hesabın var mı? giriş yap