• google'ın bu işi hizmet için yaptığını sanan saftirikleri göstermiş olan ceza. olayın onların bile anlayabileceği kadar basitleştirilmiş açıklaması şu şekilde:

    google görünürde bedava işletim sistemi sunarak üreticileri kendisine çekip akıllı telefon işletim sistemi piyasasının %80 küsurunu kontrol ediyor.

    bu sayede, düşük pazar payına sahip olmasına rağmen yazılımcılara para kazandırmakta olan ios haricindeki bütün işletim sistemlerinin yazılım desteği almasını kısıtlıyor.

    bunun sonucunda, yeterli yazılım seçenekleri sunamayan küçük pazar payına sahip işletim sistemleri yok oluyor. (bkz: windows phone), (bkz: palm), (bkz: amazon fire phone), (bkz: blackberry)

    bunun sonucunda, telefon donanım üreticileri daha da google'a bağımlı hale geliyor.

    gelirinin çoğunu kullanıcı kişisel bilgilerini analiz ederek sattığı reklamlardan kazanan google bu sayede daha fazla kullanıcının kişisel bilgilerine erişme şansı buluyor.

    böylece hem "bedava" ürün sunamayan işletim sistemlerini piyasadan siliyor, hem telefon üreticilerini kendisine daha da bağımlı hale getiriyor, hem onları android kullanabilmek için diğer google yazılımlarını yüklemeye zorlayabiliyor, hem de o yazılımların rakiplerinin pazar payını kapıyor.

    yani kısacası, bir ürün çeşidindeki (işletim sistemi) pazar payını diğer ürünlerinin rakiplerini nefesiz bırakmak için kullanıyor. anti-trust kanunları tam da böyle çakallıklara engel olup güçlü firmaların rakiplerini piyasadan silmesini engellemek için varlar. çünkü o rakipler ortadan kalktığında, piyasaya tek başına hakim olan üretici tüketiciyi istediği ürünü istediği koşullarda, istediği fiyattan satın almaya zorlayabilir. bunun tüketicinin yararına olduğuna inanacak kadar saf olan kimse yoktur herhalde.
  • almanya’nın vw hadisesine cevabıdır. alman dediğin er ya da geç intikamını alır.
  • 3 somut sebep ile ceza yemiş:

    1) play store'a bağlanma hakkı isteyen üreticiler google search uygulamasını ve chrome'u yüklemek zorunda bırakılmış

    2) büyük üreticilere ve operatörlere sadece kendi google search uygulamasını yüklemeleri koşuluyla ödeme yapılmış

    3) üreticiler android'in kaynak kodu kullanılarak üretilen alternatif android versiyonlarının yüklü olduğu telefon telefon satmaları durumunda üreticiye google'ın uygulamalarını ön yüklü olarak piyasaya cihaz sürmelerini engellemekle tehdit etmiş

    özellikle 3.cü madde, android'in özgür olmasını ve üreticilerin özgürce kullanmasını engelleyen bir davranış.
  • ab'nin kapitalizmi doğru düzgün uygulamak konusunda amerika'nın 30 yıl önünde olduğunu gösteren ceza.

    amerika bu işleri reagan'dan beri saldı, sonuçları da hiç iyi olmuyor.
  • taze gelişme, android üzerinde yaptığı çakallıklar sebebiyle olmuş: https://www.wsj.com/…#click=https://t.co/xk72r3m3rk

    kararın, android’in özgürleşmesine ve google’ın sıkı kontrolü dışına çıkmasına olanak sağlayacağı düşünülüyor.
  • ab 90 gün içinde android'te tekelci faliyetlerini durdurmasını yoksa ek cezalar geleceğini söylemiş.

    google ise her zamanki gibi masum olduğunu ve temyize gideceğini söylemiş.
  • google'ın microsoft yolunda ilerlemeye(kullanıcıyı zorlayan sınırlamalar koymak) karar vermiş olduğunu gösteren politikasına ab'nin verdiği çok doğru bir cevaptır.
  • android 2007 lansmanından bu yana, tüketiciler masaüstü bilgisayarlardan mobil cihazlara geçerken google'ın üstünlüğünün devam etmesine yardımcı oldu.
    dünya çapında internet kullanımın neredeyse %50'si mobil cihazlar üzerinden sağlanıyor. bunun %80'e yakını google hizmetleri ve mobil uygulamalar için vitrin görevi gören android cihazlar üzerinden.

    google android'i kullanıma sunarken, hizmetleri kullanan kişilerden elde edilen gelirlerle maliyetleri karşılayarak ücretsiz olarak güncel tutuyor. android'in resmi sürümü için lisanslar, belirli kuralları izleyen geliştiricilere bağlı.

    ab kararının bir sonucu olarak, google'ın, bu modelin geçerli olmasını sağlayan hizmet şartlarını, özellikle google ürünlerinin garantili dağıtımını revize etmesi bekleniyor. yapılacak revizyonlar ve değişiklikler google'ın daha az kontrol sahibi olmasına ve rakipler için bu durumun fırsat yaratmasına yol açacak.
  • haksız rekabete kesinlikle karşıyım, google 'ın haksız rekabet koşulları oluşturduğu da kesin ama bir yandan da avrupa birliği'nin rekabet yasaları üzerindeki hakimiyetini kötüye kullanmadığından pek emin olamıyorum.
  • böyle büyük şirketlerde zaman zaman böyle zihni sinir tipler stratejist oluyor. telefonda google arama kutusunun olmasının tam olarak önemi nedir? 10 yıldan fazla süredir, elime bir android telefon aldığımda ilk yaptığım iş o kutuyu silmek olmuştur, kimsenin kullandığına da rastlamadım. telefonu ağırlaştıran, ana ekranda kalabalık eden saçma sapan bir kutu.

    aynısı chrome için de geçerli. yani bu işletim sistemine bir kaç özellik ekleyerek bir tane native tarayıcısı olmasını zorunlu hale getirebilirsin. adı da chrome olmaz, native tarayıcı olur, herkes de onu kullanır. ayrıca chrome ön yüklü olmasa şimdiki kadar çok olmasa da yine büyük çoğunluk chrome kullanacaktır, kullanmayan ön yüklü olsa da kullanmıyor. yine on yıldan fazla süredir kullandığım hiçbir android telefonda chrome kullanmadım, kesseler de kullanmayacağım. ne getirisi var şimdi bunu üreticiye dayatmanın.

    hakikaten birisi oturup gerçekten bunun fizibilitesini yaptı mı merak ediyorum. aferin vatan kurtardınız. şimdi bu cezayı bu dahice politikaları uygulayarak terfiden terfiye koşan dıgıllara ödetmek lazım.
hesabın var mı? giriş yap