• sanat filmi gibi tasarım belgeseli çekmişler, müzikler, sahneler, geçişler çok hoş. bayılarak izliyorum
  • iki bolum izledim henuz, ama izledigim en iyi netflix islerinden biri, kesinlikle izleyin.
  • ilk bölüm itibariyle beğenimi kazanmış; sanat, tasarım, grafik tasarım ve mimari ile ilgili 8 bölümden oluşan netflix belgeseli.
  • uzun zamandır izlediğim en iyi belgesellerden biri. izleyin, izlettirin.
    ilk bölüm itibariyle kaybettiğim bakış açımı geri kazanmamı sağlayıp, beynimde yeni bir layer açmıştır.
  • nefes almadan tek oturuşta izlediğim mukemmel belgesel geç kaldığım için ozur dilerim netflix!!

    8 bölümden oluşuyor hepsini izlemeseniz bike her bölüm kendine has bir deha içeriyor.

    1: christoph niemann ilistürasyon üzerine
    2: tinker hatfield nike'ı bugüne getiren tasarımları anlatıyor
    3: es devlin sanırım kafasının içindekilere aşık oldum. sahne tasarımcısı bir kadın
    4: bjarke ingles google binasi gibi binalari tasarlauan genç bir mimar.
    5: ralph gillesfiat da bir otomobil tasarımcısı
    6: paula scher typografiyi konusturan bir kadın
    7: platon bildiğimiz platon degil tabiki ama inanılmaz bir fotoğrafçı
    8: ilse crawford iç mekan tasarımı üzerine

    bence bu belgesel serisi (bkz: herkese döve döve izletilmesi gereken belgeseller)dendir.
  • ıyi ki netflix'e abone olmuşum dedirten.
  • görsel sanatlar alanındaki farklı disiplinlerin konu edildiği keyifli bir belgesel dizi. tasarımcı adaylarının defter kalem ile izlemesi tavsiye edilir.
  • kafasi de(n)isik calisan ve bildigimiz markalarin arkasinda yer alan bir grup sessiz ve mutevazi insanin hikayelerinden olusan ilk sezonu sekiz bolum olan tasarim belgeseli.

    tasarim uzerine egitiminiz, yatkinliginiz, fikriniz, hevesiniz olmasa da izlenmesini tavsiye edecegim ender belgesellerden biridir.

    ufkum genisliyor, kendime olan guvenim artiyor izledikce. ara ara bolumleri tekrar ediyorum. didaktik degil de duygusal yaklasimlarini gordugum icin cok samimi geliyor hepsi.

    her bolum ortalama 40 dk uzunlukta, tadi damakta kaliyor basa sariyor insan.

    1. christoph niemann : illustration

    christoph, the new yorker ve time gibi dergilere kapak hazirlayan bir sanatci. konsept gelisiminden cizim asamalarina kadar detayli sekilde anlatiyor kafasinin icinde islerin nasil yurudugunu. cok kiskaniyorum serbest cizim kabiliyetim olmadigindan. cin aliden hallice benimkiler. tabii sadece serbest cizim degil problem, bunu kagida dokebilmek. ifade gucu oyle kuvvetli ki, kapak hikayelerini gordukce vizyonsuzluguma tukuruyorum. ve lego' lar kalp ben. sanirim tr' deki bir kac tasarimciya da ilham olmus kendisi. yani ben oyle dusunuyorum. gecen yillarda bir akim baslamisti fotografa illustrasyon ekleme gibi seyler. bir de ufak nesneleri cizim uzerine yerlestirme furyasi cikmisti. kaynak buradaymis meger.

    2. tinker hatfield : footwear design

    nike air max, michael jordan, michael j. fox(back to the future) iceren bir bolum. cok zevkli.

    paris' teki centre pompideu, mimar renzo piano tarafindan tasarlanan, tum mekanik aksamin disaridan gorundugu bir sanat galerisidir. elektrik hatti, havalandirma borulari ve su borulari cepheyi olusturur ve her ucunun de rengi farklidir.

    tinker hatfield, paris' e gidince bu galeriyi gorur ve ilham alir. air max' lerin airbaglerini tabanin icine saklamaz, su anki haliyle disaridan gozukur bicimde tasarlar. karsi cikanlar olur, bu patlak gibi gozuken igrenc ayakkabilari kimsenin almayacagini falan soylerler, olaylar olaylar. hatta isten cikarilma derecesinde itirazlar yukselir, ama yine de buyuk bir risk alirlar air max piyasaya surulur. sonrasi devrim.

    tabii nike bununla sinirli kalmaz. kosu ayakkabisiyla basketbol oynayan ya da basketbol ayakkabisiyla kosup yaralananlar sebebiyle cross-trainer adiyla yeni bir model daha tasarlanir. bu modelle ayakkabi degistirmeye gerek kalmadan tum sporlari yapabilmeyi hedeflemisler. o donem asabi tenisci john mcenroe de bu tasarimi cok begenmis ve bir turnuva giyince satislar cosmus.

    (bu arada reebok bunu daha once dusunup piyasaya aerobics shoes adiyla bir model surmus bile ama nike hirs yapip ustun gelmis sonrasinda)

    michael jordan' a air max tasarlar. soyle uctum boyle kactim diye anlatir ama jordan pek orali olmaz. sadede gel ayakkabiyi goster hikaye anlatma minvalinde durumlar olusur aralarinda. sonrasi yillar surecek bir arkadaslik hikayesi. jordan' in bazi maclardaki efsane basket pozisyonlarini baz alarak nike tasarimina yansitir. muthis.

    back to the future ile olan iliskisi de harika. filmde bir sahnede michael j. fox, gelecege giderken otomatik bagcikli bir nike giyer. o ayakkabinin tasarimcisi tinker' dir. tabii ki teknoloji el vermediginden filmde arkadan biri ipi ceker baglanmis gibi gozukur. filmde gittikleri zaman olan 15 ekim 2015 yilinda ise, tinker, michael j. fox' a bagciklari kendi baglanan gercek nike' yi hediye ederler. cok tatliydi yahu:)

    (bu arada stan smith rulez)

    3. es devlin : stage design

    sahne tasarimina yeni bir boyut kazandiran ingiliz tasarimci es devlin' in hikayesi. 'boyut' algisiyla oynamis, evirip cevirerek bambaska bir yorum katmis. konserleri, tiyatro sahnesini efsane kilmis. ayna' lari deli manyak kullanmis.

    butun bunlari yaparken kendisini dusunmeye zorlayan, ilham veren seylerden biri de instagram olmus mesela. sahne, her yandan kayda alinip storyden paylasiliyor, bunu kullanmam lazimdi diyor kisaca.

    beyonce, kanye west sahne tasarimlari ile devlesiyor. hamlet' in 2015 national theatre gosterisinde ulasilmazi yapiyor. ve unlu modacilar, sovlarini kendisine emanet ediyor.

    cok mutevazi bir kadin buradan bakinca. anne babasina, cocuklarina, yasadigi kucuk tatlis evine de yer vermisler.

    4. bjarke ingels : architecture

    bizim donemin efsanesi bjarke. bu adam cokca konusulurdu. biz hocadan hocaya degisen tasarim zevkleri icin tasarlarken bu adam tabulari coktan yikanlardandi. calismalari ornek olarak gosterilirdi, inceleyin derdi bizim hocalar. kisa film ceker gibi proje sunumu yapardi bu kucuk danimarkali. kiskanirdim eved.

    5. ralph gilles : automotive design

    chrysler' in tasarimcisi, eski baskani ve ceo' su. genc yaslarda buyuk basari elde etmis.

    simdi eksiciler hererooo ne genci adamlar '70 dogumlu diyeceklerdir. anlayamazsiniz.

    6. paula scher : graphic design

    bu kadin cok akilli. psikolojiden anlamakla kalmayip bunu isiyle harmanlastirabilen bir yetenek. o yuzden tek zaten. harflerle, rakamlarla, sekillerle deli bir baglantisi var.

    album kapagi tasarimlarindan 4 tane grammy odulu almis. the public theatre posterleriyle cosmus gitmis. cok taklit edilmis. moma' nin logosunu guncellemis, falan falan. uc tane de kitabi, bir suru de odulu var.

    7. platon : photography

    etkili karelere imza atan fotografci. cesitli dergilerin kapak fotograflarinda imzasi var. fotograf cekerkenki on hazirligi, yaklasimini, cekim surecini ayrintili anlatmislar.

    8. ilse crawford : interior design

    cindy crawford' la bagi var mi merak ediyorum alakasiz olarak. ikea' nin tasarimcilarindan. tabii kariyeri ikea ile baslamamis, cok daha eskilere dayaniyor. kendisi elle decoration dergisinin eski bas editoru:)

    ev rahatliginda bir otel odasi ic mekan duzenlemesi yapmis, restaurantlara el atmis ve simdilerde de ikea ile calisiyor.

    ikinci sezon umarim gecikmez.
  • her bölüm ince ince işlenmiş. tasarımla ilgilenen herkesin çok keyif alacağı bir yapım.
  • christoph niemann'in new yorker macerasını izlemenin ilham verici olduğunu düşündüğüm eser.
hesabın var mı? giriş yap